Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Β' Κυριακή Νηστειών

Σχετική εικόνα

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή έχουμε την ίαση του παραλύτου.Ενώ ο Χριστός διδάσκει σε κάποιο σπίτι,το οποίο έχει κατακλυστεί από κόσμο τέσσερις άνθρωποι φέρνουν τον παράλυτο φίλο τους να τον γιατρέψει.Επειδή λόγω του πλήθους δεν μπορούσαν να περάσουν,ξήλωσαν την οροφή και κατέβασαν από εκεί το κρεβάτι στον Ιησού.Ο Κύριος ,αφού συγχώρεσε τις αμαρτίες του παραλύτου και ενώ οι Φαρισαίοι σκέφτονταν ότι διέπραξε βλασφημία,τον θεράπευσε και μάλιστα του είπε να πάρει το κρεβάτι του στους ώμους του και να φύγει.

Στη χώρα μας αλλά δυστυχώς και στο χώρο της Εκκλησίας,ίσως περισσότερο κιόλας στο χώρο της Εκκλησίας,αρεσκόμαστε σε μεγάλα λόγια,σε μακρές σε διάρκεια ομιλίες,σε ατέλειωτα κηρύγματα στολισμένα με βαρύγδουπες εκφράσεις.Από μόνο του αυτό δεν είναι κάτι κακό.Όταν όμως προστεθεί και η έλλειψη ουσιαστικού νοήματος και η παντελής απουσία πράξεων τότε ο εκκλησιαστικός λόγος,αλλά και ο πολιτικός,ο κοινωνικός,ο καθημερινός,ολισθαίνουν στην υποκρισία και τον φαρισαϊσμό.

Οι τέσσερις φίλοι μπροστά στη δυσκολία να περάσουν το κρεβάτι του φίλου τους,δεν άρχισαν ούτε να αναλύουν,ούτε να παραπονιούνται ούτε να σχολιάζουν.Δεν είπαν κουβέντα αλλά έπραξαν.Ξήλωσαν ολόκληρη τη σκεπή και κατέβασαν τον φίλο τους από εκεί.

Ο Χριστός δεν είπε πολλά λόγια.Είπε μόνο "σου συγχωρούνται οι αμαρτίες".Και στη συνέχεια θεράπευσε τον παράλυτο.


Η αγάπη,η ειλικρινής αγάπη ανθρώπου προς άνθρωπο αλλά και η άπειρη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο εκφράστηκαν με τέσσερις λέξεις,με μία πράξη και με τη συγχώρηση.Αντίθετα η έπαρση,ο νομικισμός,η προσκόλληση στο γράμμα του νόμου και τελικά το μίσος εκφράζονται από τους Φαρισαίους που αρέσκονταν στο να μιλούν πολύ και να αναλύουν τα πάντα μέχρι και την τελευταία ασήμαντη λεπτομέρεια αλλά έπρατταν από ελάχιστα ως απολύτως τίποτα.

Η αγάπη και η πίστη όμως,όπως ακούσαμε και στις ευαγγελικές περικοπές των προηγούμενων Κυριακών εκφράζονται με λίγα λόγια και ουσιαστικές πράξεις.Δεν είναι τυχαίο που η σιωπή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πνευματικής ζωής.Αυτή η σιωπή και η ολιγολογία προβάλλεται τη Μ.Τεσσαρακοστή,στη δεύτερη Κυριακή της οποίας φτάσαμε σήμερα.Ας ασκήσουμε λοιπόν και αυτή την αρετή με την ευκαιρία που μας προσφέρει η Εκκλησία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...