Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Το taekwon-do στον πόλεμο του Βιετνάμ-Η μάχη του Tra Binh-Οι επίφοβοι Κορεάτες πεζοναύτες

Αποτέλεσμα εικόνας για tra binh dong battle

Στη μάχη του Tra Binh Dong στις αρχές Φεβρουαρίου του 1967 μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων της Ν.Κορέας(ROK,ταξιαρχία Μπλε Δράκος)αποτελούμενη από 294 στρατιώτες αποκλείστηκαν σε ένα λόφο από 2400 Βορειοβιετναμέζους μαχητές.Η ομίχλη τους είχε αποκόψει από την αεροπορική ενίσχυση και οι Βιετκονγκ ήταν πολύ κοντά.Επιτέθηκαν πριν την αυγή και υπέστησαν μεγάλη ήττα.243 Βιετκονγκ σκοτώθηκαν ενώ οι απώλειες των Κορεατών ήταν 15 νεκροί.

Περισσότεροι από τους 100 νεκρούς βρέθηκαν εντός της κορεατικής περιμέτρου και οι περισσότεροι από αυτούς εντός του συρματοπλέγματος.Η μάχη ήταν σώμα με σώμα και οι Κορεάτες χρησιμοποίησαν tkd.Οι ίδιοι δήλωσαν ότι η έντονη εκπαίδευση στο tkd τους προετοίμασε σωματικά και πνευματικά για να επικρατήσουν στη μάχη.
Το περιοδικό Time έγραφε το 1967:


"Ήταν μια μάχη μαχαίρι με μαχαίρι και σώμα με σώμα και σε αυτό το είδος μάχης οι Κορεάτες με το θανάσιμο tkd τους(μια μορφή καράτε)είναι ανίκητοι.Όταν η μάχη τέλειωσε 104 εχθροί βρέθηκαν εντός του σύρματος,μερικοί με τα σπλάχνα και τα μυαλά έξω"
Επίσης ο Στρ/γος James L. Jones στο εγχειρίδιο για το Marine Corps Martial Arts Program (MCMAP) αναφέρεται συχνά στους Νοτιοκορεάτες ROK.
Οι Βιετκόνγκ είχαν εκδώσει οδηγία προς τους στρατιώτες τους "με κάθε κόστος να αποφεύγουν ν α εμπλέκονται σε μάχες με τους Νοτιοκορεάτες ,εκτός και αν η νίκη ήταν σίγουρη".
Πρόκειται για μία από τις σπάνιες σύγχρονες καταγραφές χρήσης πολεμικών τεχνών στο πεδίο της μάχης.

2 σχόλια:

  1. Γεια σου Παπα-Κωστα μου! Τι κανεις. ο Νικος ειμαι. Χρειαζομαι την ενημερωση σου σε κατι. Θυμασαι προφανως που λεγαμε για το οπλο Σακραμ που το ειχαν οι αρχαιοι Ινδοι. Κοιτωντας στη βικιπαιδεια ειδα οτι ενα αναλογο οπλο που ειχαν οι κινεζοι στις δικες τους τεχνες ηταν οι τροχοι φωτιας και αερα που ηταν μεταλλικες λεπιδες κυκλικου σχηματος. Λεγεται οτι οι κινεζοι τις φτιαξαν γιατι φανταζοντουσαν καποιες κινεζικες θεοτητες της μυθολογιας τους οτι κουβαλουσαν τετοιους τροχους απο φωτια και αερα. Εκανα ενα χαζο παραλληλισμο. Οι τροχοι αυτοι μου θυμισαν τους τροχους που ειναι οι αγγελλοι που ονομαζονται θρονοι στο οραμα του προφητη Δανιηλ. Λες οι κινεζοι να πηραν αυτο το στοιχειο απο τη Παλαια Διαθηκη. Το ξερω οτι ακουγεται κουτο αλλα απλα μια σκεψη εκανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ειλικρινά

  Πολλοί άνθρωποι ζητούν να τους πεις ειλικρινά τη γνώμη σου γι' αυτούς. Κι όταν τους τη λες, δε σου ξαναμιλάνε ποτέ. Αν η ειλικρίνεια ε...