Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Το Ιρανικό Κουρδικό Κόμμα καλεί τα υπόλοιπα κουρδικά κόματα να τα βρουν μεταξύ τους-Επανάληψη ένοπλου αγώνα κατά του καθεστώτος του Ιράν

48247837.cached.jpg
aranews
Ο Arash Saleh, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του ιρανικού Κουρδιστάν (PDK-Ι), αρνήθηκε τις φήμες από τα  κοινωνικά μέσα ότι το PDK-I θα «ανταποδώσει σε μεγάλο βαθμό», αν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) επιτεθεί στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και τους Peshmerga στο ιρακινό Κουρδιστάν.

«Η επίσημη θέση μας είναι να καλέσουμε και τις δύο πλευρές να λάβουν εύλογα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους έναντι  της μακροπρόθεσμης εθνικής ασφάλειας και της ύπαρξης των Κούρδων,» είπε ο Κούρδος ηγέτης στο ARA news σε μια αποκλειστική συνέντευξη την Τετάρτη.


«Πιστεύουμε ότι κουρδικά κόμματα σε κάθε τμήμα του Κουρδιστάν δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν σε άλλα μέρη και να αφήσουν στους  ανθρώπους και τα κόμματα της κάθε πλευράς την αντιμετώπιση των ζητημάτων τους. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην μετατρέψουμε αυτή τη βοήθεια σε ανάμιξη, γιατί πάντα θα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων «, δήλωσε ο Σάλεχ.

Στις 3 Μαρτίου, δυνάμεις συνδεδεμένες με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) συγκρούστηκαν στη Sinjar, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 7 μαχητές του  ΡΚΚ και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Επιπλέον, ο τουρκικός στρατός στόχευσε το ΡΚΚ με αεροπορικές επιδρομές στη Sinjar στις 25 Απριλίου, κατά τις οποίες πέντε Peshmerga έχασαν τη ζωή τους.

Από τότε οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ του KDP[κυβερνών κόμμα στο  ιρακινό Κουρδιστάν] και του ΡΚΚ για την κατανομή της εξουσίας και του ελέγχου στο Δυτικό Κουρδιστάν(Rojava) και το ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο Riza Altun, επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων για το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα,  δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πολεμήσει τις Τουρκικές δυνάμεις παντού, ακόμα και στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, σε απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές στη Sinjar.

«Ακριβώς όπως η ίδια η Τουρκία παίρνει το δικαίωμα να έρθει στη Shingal και να επιτεθεί στους Κούρδους εκεί,να επιτεθεί στο PKK εκεί, τότε οι Κούρδοι και το ΡΚΚ έχουν επίσης το δικαίωμα να επιτεθούν στη Τουρκία», είπε.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ των ιρανικών κουρδικών κομμάτων και του ιρανικού  καθεστώτος, δεδομένου ότι τα πρώτα αποφάσισαν να επαναλάβουν τον ένοπλο αγώνα τους τον περασμένο χρόνο κατά της ιρανικής κυβέρνησης. Το Ιράν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των κουρδικών κομμάτων, μια κατηγορία που έχουν αρνηθεί επανειλημμένα τα κουρδικά κόμματα.

Τα κόμματα επιδιώκουν κυρίως μια  αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Ιράν, ανάλογη με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Ιράκ.

Το Ιράν ανταπέδωσε βομβαρδίζοντας τα γραφεία του PDK-Ι κοντά στο Ερμπίλ στην πόλη της Koy Sanjaq στις 26 Δεκεμβρίου, το 2016, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι. Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) καταδίκασε τις επιθέσεις.

Οι  Κούρδοι του Ιράν  έχουν ζητήσει  από την νέα διοίκηση του Τραμπ  να ορίσει τους IRGC(Φρουροί της Επανάστασης) ως τρομοκρατική ομάδα.

Οι εδώ και  καιρό αγνοημένοι  Κούρδοι του Ιράν καταπιέζονται  εδώ και δεκαετίες με το Ιράν να επιτρέπει ελάχιστα πολιτιστικά δικαιώματα και να εκτελεί εκατοντάδες Κούρδους για τις πολιτικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...