Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Μερικές σκέψεις μετά το χτύπημα στο Μάντσεστερ


Έκρηξη στο Μάντσεστερ: Οι ταυτότητες των θυμάτων

-Πάντα μια τρομοκρατική επίθεση με αθώα θύματα είναι αποτρόπαια.Πόσο μάλλον όταν τα θύματα είναι παιδιά.Ο Θεός να δώσει κουράγιο σε γονείς,συγγενείς και φίλους.

-Μουσουλμάνος δεν ισούται με τρομοκράτη ή δολοφόνο.Τόσοι που είναι δεν θα είχε μείνει άνθρωπος στη γη.

-Οι τρομοκράτες πάντως από αυτό το περιβάλλον παράγονται.Το ισλαμικό.Έστω κι αν διαστρεβλώνουν τη θρησκεία τους.Αν δεν υπάρξει εσωτερική μαζική αντίδραση από τους μουσουλμάνους θα έρθουν χειρότερες μέρες για όλους μας.

-Ναι,μια λύση είναι να διώξουμε όλους τους Μουσουλμάνους.Αλλά ούτε δίκαιη λύση είναι ούτε σωστή.Υποστήριξη στις υγιείς δυνάμεις εντός των μουσουλμανικών κοινοτήτων χρειάζεται.



-Το Ισλάμ στην πλειοψηφία του δεν είναι  πια το Ισλάμ του Καγιάμ,του Ρουμί,του Σααντί,του Αβικέννα κλπ.Ούτε ανεκτικότητα βρίσκεις στις μουσουλμανικές χώρες ούτε πολύ περισσότερο σεβασμό στα δικαιώματα όπως τα εννοούμε στην από 'δω πλευρά της Μεσογείου.

-Παρ'όλα αυτά υπάρχουν φωτισμένοι άνθρωποι στον ισλαμικό κόσμο,πολλοί,που μάχονται και ίσως σε πιο ορθές βάσεις από τους συναδέλφους τους στη Δύση.Αλλά δεν βοηθούνται σχεδόν από κανένα.Γιατί άραγε;

-Η Δύση έχει ευθύνες.Όχι για  τις...Σταυροφορίες αλλά και για όλες τις επεμβάσεις στην Ανατολή και την Αφρική από την αποικιοκρατία μέχρι σήμερα.Άλλωστε βοήθησε να γιγαντωθεί το ΙΚ για να ρίξει τον Ασσάντ και να στριμώξει το Ιράν.

-Όταν κάποιοι λένε να κρατήσουμε τις ανοικτές κοινωνίες(ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) πάση θυσία καταλαβαίνουν ότι το χτύπημα στο Μάντσεστερ είναι μια από αυτές τις θυσίες;

-Η παρακολούθηση υπόπτων δε φτάνει.Κάποια στιγμή θα προχωρήσουν στα προληπτικά χτυπήματα.Με μαθηματική ακρίβεια αυτό.

-Τόσα χρόνια λέγαμε για "παράπλευρες απώλειες" και τρώγαμε σουβλάκια και πατατάκια.Τώρα που υπάρχει η περίπτωση να ανήκουμε στις "παράπλευρες απώλειες" μας κάθονται στο λαιμό αυτά που μασουλάμε.

-Άλλο να μην υπάρχει πανικός και υστερία και άλλο να κοιμόμαστε όρθιοι.Υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστάσεις

-Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε αυτή την κατάσταση.Ούτε ανώδυνες.

4 σχόλια:

  1. Παπα-Κώστα, καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, όσο και τη συμπάθεια γι' αυτό το ανατολίτικο πλουμιστό χαλί γνώσης και ομορφιάς που κάποτε είχε υφανθεί από επιφανείς προσωπικότητες όπως αυτοί που αναφέρεις..
    Όμως.. Μήπως, τελικά, ήταν το Ισλάμ που κέρδισε από δαύτους και όχι εκείνοι από το Ισλάμ; Σάμπως το κήρυγμα του Χριστού δεν κέρδισε από την επαφή του με τη δική μας μακραίωνη Παράδοση που γέννησε την ιστορική συνέχεια της Ορθοδοξίας;
    Κάνω αυτούς τους συλλογισμούς, γιατί τα ιερά κείμενα του Ισλάμ είναι απολύτως σαφή στον διαχωρισμό πιστών/απίστων και την αντίστοιχη μεταχείριση.
    Τέτοιο μισερό κλίμα στη δική μας ομολογία ουδέποτε υπήρξε (αφήνω κατά μέρος τον Ιουδαϊσμό που είναι ο απόλυτος ρατσισμός, γιατί θα πάμε σε άλλα μονοπάτια)..
    Και, ναι, "υπάρχουν καλοί μουσουλμάνοι, cool και μετριοπαθείς". Γιατί κάτι μου λέει πως μιλούμε για θρησκευτικά αδιαφόρους, μη διαφέροντες από τον μέσο χριστιανό που θεωρεί θρήσκευμα το δεκάλεπτο της Αναστάσεως και τα ρύζια στο Ησαϊα χόρευε;..
    Η διαφορά, βέβαια, είναι στο ότι αν οι πρώτοι ενεργοποιηθούν θρησκευτικά, θα βγάλουν μούσια, καλάσνικωφ και χατζάρες, ενώ οι δεύτεροι, άντε στην παρεκτροπή τους να τρέχουν σε τίποτε διαδηλώσεις του Ελκίς για τις ταυτότητες (συνδέω και την προηγούμενη κουβέντα μας)..
    Είναι διαφορά ουσίας. Κατά την άποψή μου, το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία αλλά πλήρης κοσμοθεωρητική αντίληψη. Πού ακούστηκε θρησκεία με αυτόνομο δικαιικό σύστημα (Σαρία και Ιεροδικαστές-ο παραλληλισμός με Ιερά Εξέταση από κάποιους φιλελέδες, εκτός από ηλίθιος είναι και ενδεικτικός ασχετοσύνης);;
    Γιατί, δηλαδή, είναι σώφρον και ηθικώς επιβελημένο να απαγορεύουμε, πχ, το "ο Αγών μου", ενώ το Κοράνι με τις αιμοσταγείς εντολές του να χαίρει σεβασμού;; Και όλοι αυτοί οι φαρισαίοι, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τον υφέρποντα ρατσισμό (βλ. μήνυση κατά Σ. Τριανταφύλλου), γιατί κλείνουν τα μάτια τους στον απόλυτο ρατσισμό που χωρίζει τους ανθρώπους σε πιστούς και απίστους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος κέρδισε πιο πολύ δεν μπορώ να το απαντήσω.Μεγάλη κουβέντα.Πάντως ήταν "προϊόντα" του ισλαμικού πολιτισμού της εποχής.Που,για να τα λέμε όλα,κυριαρχούσε το ρεύμα του σουφισμού.Που πολλοί το θεωρούν εκτός Ισλάμ και τους κυνηγάνε.
      Όχι το κήρυγμα του Χριστού δεν κέρδισε από την επαφή με την ελληνι(στι)κή παράδοση.Βρήκε ένα πλούσιο τρόπο έκφρασης αλλά τα στοιχεία της φιλοσοφίας που παρείσφρυσαν ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν την Εκκλησία.
      Δεν μιλάω για τους αδιάφορους αλλά για θρησκευόμενους με ευρύ πνεύμα.Οι αδιάφοροι είναι άλλη κατηγορία εντελώς.Υπάρχουν πολλοί λόγοι που βρίσκουν χώρο και ασκούν επιρροή οι ακραίοι μουσουλμάνοι.
      Όλες οι θρησκείες είναι κοσμοθεωρίες πλήρεις.Το Κοράνι επιδέχεται πολλές ερμηνείες.Τώρα γιατί έχει επικρατήσει αυτή η μορφή του Ισλάμ είναι μια ιστορία που πάει πολύ πίσω.Και δεν είναι το πρόβλημα αν δικάζουν με βάση το Κοράνι αλλά τι θεωρούν έγκλημα και τι τιμωρίες προτείνουν.
      Το έχω ξαναγράψει κάπου.Κάποιοι χαζοαριστεροί νομίζουν ότι με το Ισλάμ(και με τις αιρέσεις) θα μειώσουν τη δύναμη της "καταπιεστικής και συντηρητικής" Εκκλησίας και μετά θα τους είναι εύκολο να ξεριζώσουν και το Ισλάμ(ως ξένο).Θα βρεθούν προ εκπλήξεων.
      Είμαι κατά οποιασδήποτε απαγορεύσεως.Η απαγόρευση μυθοποιεί και ηρωοποιεί.

      Διαγραφή
  2. Οι αναρτημένες εικόνες των αγνοουμένων παιδιών στο Μάντσεστερ μου έφερε στο νου μιαν άλλη εικόνα-ασπρόμαυρη-Κυπρίων γυναικών που κρατάνε στα χέρια τους φωτογραφίες αγνοουμένων παιδιών ..μου έφερε στο νου,πτώματα παιδιών που επιπλέουν στη Μεσόγειο,πτώματα παιδιών μέσα σε βομβαρδισμένα σπίτια κ οι εικόνες δεν έχουν τελειωμό. Ο καθείς μας έχει τις ευθύνες του ( χριστιανοί κ μουσουλμάνοι) για την πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ.Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε τα εξής.Στον ισλαμικό κόσμο υπάρχει ραγδαία άνοδος των ακραίων φωνών.Από τη Μ.Ανατολή μέχρι την Ινδονησία.Και αυτές οι φωνές υπάρχουν και στη Δύση.Και είναι κομμάτι μεγάλο των ισλαμικών κοινωνιών.Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν συνδέονται με το Ισλάμ.Και να προσθέσω ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην καταδίκη,από πλευράς μουσουλμανικών κοινοτήτων,των πρώτων τρομοκρατικών επιθέσεων.
      Δεν συμφωνώ με την ταύτιση χριστιανών με τη Δύση.Τι σχέση έχει η ΕΕ με τον χριστιανισμό σήμερα;

      Διαγραφή

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...