Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Πόσο πιθανός είναι ακόμα ένας πόλεμος Χεμπολάχ-Ισραήλ;


al-monitor
Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από την τελευταία ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ· αλλά τους τελευταίους μήνες, έχει υπάρξει πολλή λογομαχία μεταξύ της Χεζμπολάχ και Ισραηλινών παρατηρητών για  τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων. Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν  ακόμα πιο δυνατά στα μέσα ενημέρωσης.

Το κόστος του πολέμου του 2006 ήταν αρκετά σοβαρό και για τις δύο πλευρές ώστε  και οι δύο φαίνεται να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί άλλος ένας πόλεμος: το Ισραήλ σταμάτησε τους βομβαρδισμούς στις θέσεις της Χεζμπολάχ στο εσωτερικό του Λιβάνου, ενώ η δεύτερη σταμάτησε την απαγωγή Ισραηλινών στρατιωτών ή την εκτόξευση ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι εύθραυστη και εφήμερη. Οι προετοιμασίες για έναν νέο γύρο πολέμου - που πλέον είναι γνωστός ως  Τρίτος Πόλεμος του Λιβάνου - έχουν αυξηθεί. Και οι δύο πλευρές φαίνεται να χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία που θα  εμφανιστεί όχι μόνο για να επιδείξουν τη στρατιωτική ισχύ τους για τον επερχόμενο πόλεμο, αλλά και να εκθέσει τις αδυναμίες του άλλου σε περίπτωση πολέμου.

Στις 20 Απριλίου, η Χεζμπολάχ οργάνωσε μια περιοδεία για τους δημοσιογράφους στο νότιο Λίβανο για να εκθέσει τις πρόσφατες δραστηριότητες ισραηλινής οχύρωσης νότια της Μπλε Γραμμής. Καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες δραστήρια έσκαβαν το τοπίο κατά μήκος του ηλεκτρικού φράκτη, μέλη της Χεζμπολάχ έδειχναν  την υποδομή - προσφάτως στρωμένους στρατιωτικούς δρόμους, τοίχους από μπετόν, τσιμεντόλιθους και ραντάρ παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας - όλα τοποθετημένα κατά μήκος των συνόρων κατά το τελευταίο έτος.



Αυτές οι αμυντικές οχυρώσεις είναι τα πιο πρόσφατα μέτρα που έλαβε το Ισραήλ ενόψει της διαφαινόμενης σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ. Προηγούμενα μέτρα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη συγχώνευση όλων των μονάδων ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού  σε μια ενιαία ταξιαρχία, ολοκληρώνοντας την πολυεπίπεδη αεράμυνα , και τη διεξαγωγή διάφορων πολεμικών αγωνισμάτων  και ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προσομοιάσουν έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Χεζμπολάχ έχει προηγμένα κινητά  συστήματα άμυνας αέρα . Αυτό σημαίνει ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία μπορεί να μην είναι σε θέση να πετάξει πάνω από τον Λίβανο τόσο ελεύθερα όπως έκανε και στο παρελθόν. Επιπλέον, εναέριες επιχειρήσεις με ελικόπτερα,από  τα οποία οι Ισραηλινές Δυνάμεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να είναι πολύ παρακινδυνευμένες από την παρουσία αυτών των προηγμένων συστημάτων αεράμυνας .

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, είναι κι αυτή απασχολημένη με την προετοιμασία για πόλεμο. Σήμερα, θεωρείται από πολλούς στο Ισραήλ ότι είναι ο  ισχυρότερος μη κρατικός παίκτης στην περιοχή, και ότι έχει αναλύσει τα διδάγματα του πολέμου του 2006 για να προετοιμαστεί για τον επόμενο.Οι ρουκέτες και οι πύραυλοι αποδείχθηκαν ότι είναι αρκετά  αποτελεσματικοί το 2006  ώστε η Χεζμπολάχ να συνεχίσει να αυξάνει την ποσότητα τους, ενώ  προχώρησε στην αναβάθμιση και την ποιότητα του οπλοστασίου της.

Ωστόσο, η πιο σημαντική εξέλιξη στην στρατιωτική  δύναμη της Χεζμπολάχ είναι η μοναδική ευκαιρία που ήρθε με τη συμμετοχή της στο συριακό πόλεμο. Έχει πλέον τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει χιλιάδες μαχητές της, οι οποίοι πολεμούν πλάι πλάι  με τις ελίτ των ειδικών δυνάμεων της Συρίας, του Ιράν και της Ρωσίας , ενώ, επίσης, έχει  αναπτύξει τις  τηλεπικοινωνίες, τα logistics και τις ικανότητες διοίκησης και ελέγχου της ώστε να χειριστεί μια κατάσταση όπου εκατοντάδες μαχητές της θα πολεμούν ασταμάτητα για εβδομάδες και μήνες σε ένα τεράστιο, εχθρικό περιβάλλον. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα από το 2006, όταν η Χεζμπολάχ ανέπτυσσε μόνο ανεξάρτητες μικρές ομάδες πυρός και ομάδες στις αμυντικές οχυρωμένες θέσεις, σε ένα φιλικό περιβάλλον, εν αναμονή της επίθεσεις  των Ισραηλινών μονάδων πεζικού και αρμάτων μάχης.

Η απειλή του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα το 2011 να εισβάλει στο βόρειο Ισραήλ δεν είναι πλέον τόσο τραβηγμένη ,  ούτε οι απειλές του για να χτυπήσουν την πυρηνική εγκατάσταση στη Dimona. Το Ισραήλ παίρνει αυτές τις απειλές πολύ σοβαρά, γι'αυτό και τα οχυρωματικά έργα κατά μήκος της Μπλε Γραμμής. Το σχέδιο της Χεζμπολάχ είναι απλό και τολμηρό:Κορεσμός της  πολυεπίπεδης αεράμυνας του Ισραήλ με εκατοντάδες ρουκέτες και πυραύλους, ενώ οι μαχητές της κάνουν  επίθεση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής - και ίσως ακόμη και στα Υψώματα του Γκολάν.

Σύμφωνα με πηγές εξοικειωμένες με τη Χεζμπολάχ, «Ένα ευρύτερο μέτωπο θα αναγκάσει το Ισραήλ να απλωθεί αδυνατίζοντας τις γραμμές του, έτσι τώρα το μέτωπο που επεκτείνεται από τη Naqoura στη θάλασσα σε όλη τη διαδρομή μέχρι το τέλος του Γκολάν θα αποδειχθεί ότι είναι πιο δύσκολο για το Ισραήλ στην περίπτωση πολέμου.»

Εν μέσω κραυγών πολέμου , και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρονται για την έναρξη άλλου πολέμου. Η Χεζμπολάχ είναι πράγματι απασχολημένη στη Συρία και έχει μικρό ενδιαφέρον για να  μάχεται  σε πολλαπλά μέτωπα. Επιπλέον, η εγχώρια ατμόσφαιρα στο Λίβανο δεν είναι εκείνη του 2006. Σήμερα υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες στο Λίβανο για  το Ισραήλ που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς και ένα εχθρικό προς της Χεζμπολάχ  τμήμα της κοινωνίας που δεν θα ήταν τόσο φιλόξενο όσο ήταν το 2006 σε εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα που εγκαταλείπουν λόγω των αεροπορικών επιδρομών. Επιπλέον, τα σύνορα Συρίας-Λιβάνου δεν θα είναι ανοιχτά σε όσους διαφεύγουν τις επιθέσεις, ουσιαστικά μετατρέποντας το Λίβανο σε μια υπαίθρια φυλακή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με όλη την  ανοδική πορεία της Χεζμπολάχ στην περιοχή (Λίβανος, Συρία, Ιράκ και Υεμένη), η σημερινή περιοχή είναι εξαιρετικά εχθρική προς την κατεύθυνση αυτή. Έτσι, το τελευταίο πράγμα που η Χεζμπολάχ και ο υποστηρικτής της, το Ιράν, θα ήθελαν είναι να δημιουργήσουν μια κατάσταση όπου ακόμη και στο εσωτερικό της επικράτειας της, είναι σε άμυνα και θα ασχολείται με ένα εχθρικό πληθυσμό - ενώ, επίσης,θα αποκρούει τις επιθέσεις από έναν από τους ισχυρότερους και καλύτερα εξοπλισμένους στρατούς στον κόσμο.

Ούτε το Ισραήλ είναι  έτοιμο να ξεκινήσει έναν πόλεμο στον οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί μια συνολική επίτευξη των στόχων του. Αν και  έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον Λίβανο, ακόμα δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ γνωρίζει επίσης ότι οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές και στις  ισραηλινές υποδομές και στην ασφάλεια του πληθυσμού της. Επιπλέον, εάν το μέτωπο Γκολάν πράγματι ενεργοποιηθεί, θα είναι ένα πεδίο μάχης με πολλές άγνωστες και απρόβλεπτες μεταβλητές. Αυτές οι μεταβλητές περιλαμβάνουν τον ρόλο και τη θέση των διαφορετικών ομάδων της αντιπολίτευσης, καθώς και το αν οι συμμάχοι της Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοι του Ισραήλ θα συρθούν στην αντιπαράθεση, μετατρέποντας  τον πόλεμο από αυτό που  θα προτιμούσε το Ισραήλ - περιορισμένο, χειρουργικό, γρήγορο - σε μια αορίστου χρόνου , βρώμικη και περίπλοκη σύγκρουση.

Όπως ένας μαχητής της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Al-Monitor, «Μπορεί το Ισραήλ να έχει το κλειδί για να ανοίξει την πόρτα για έναν πόλεμο, δεν έχει όμως τη δυνατότητα να κλείσει ξανά την πόρτα όταν το επιλέξει, και ως εκ τούτου δεν θα πάρει το ρίσκο.»

Αν και αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει κάποιους αναλυτές να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μιας αντιπαράθεσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό που συμβαίνει μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, από ό, τι συμβαίνει στην περιοχή - και συγκεκριμένα την ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ και του Ιράν .

Η Χεζμπολάχ είναι σίγουρα δύσπιστη όσον αφορά τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, με πηγές προσκείμενες στην οργάνωση να τονίζουν το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα δεν ενδιαφερόταν να ξεκινήσει ένα νέο πόλεμο Χεζμπολάχ-Ισραήλ, ενώ η διοίκηση Donald Trump έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι είναι μια άγνωστη μεταβλητή .

«Πριν τον Trump, δεν υπήρχε καμία ένδειξη για έναν πόλεμο [μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ] στο μέλλον», δήλωσε ένας αξιωματικούς   κοντά στο κόμμα. «Αλλά τώρα με τον Trump, κανείς δεν έχει ιδέα για την εξωτερική πολιτική του. Από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, οι προτεραιότητές του φαίνεται να είναι η Βόρεια Κορέα, το Ισλαμικό Κράτος και το Ιράν.»

Είναι πιθανό η διοίκηση Trump θα ξεκινήσει μια αντιπαράθεση με το Ιράν μέσω ενός πολέμου Χεζμπολάχ-Ισραήλ; Μέχρι τώρα είναι  ασαφές, αλλά η ρευστότητα του πεδίου της μάχης και οι παίκτες της Συρίας σημαίνουν ότι μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, με την πιθανότητα τελικά να σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες περαιτέρω σε ένα ήδη βρώμικο χώρο.

Όπως μια πηγή το έθεσε, «Αν πρόκειται να υπάρξει ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στη Συρία, θα ήταν μια επεκτεινόμενη αντιπαράθεση με πολλές άγνωστες μεταβλητές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...