Για άλλη μια φορά, οι υπηρεσίες πληροφοριών ενός ευρωπαϊκού κράτους γνώριζαν τον άνθρωπο που έσπειρε στη συνέχεια τον θάνατο προβαίνοντας σε μια απεχθή τρομοκρατική ενέργεια… «εις το όνομα του Αλλάχ», ενός αιμοσταγούς «θεού» όπως φαίνεται.
Ο Σαλμάν Αμπέντι, 22χρονος δράστης, Βρετανός λιβυκής καταγωγής, ήταν γνωστός στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και παρά ταύτα η τραγωδία δεν μπόρεσε – για μια ακόμη φορά – να αποτραπεί. Πόσο λογικό είναι να κατηγορηθούν για ολιγωρία;
Η απάντηση είναι ότι οφείλουμε να αποφύγουμε όλοι τις μεγαλοστομίες, διότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά, ακόμα κι αν περιορίσουμε την απειλή σε όσους κάποια στιγμή έφυγαν από τη χώρα τους και βρέθηκαν να πολεμούν στο πλευρό του αυτοαποκαλούμενου ως «ισλαμικού κράτους» στη Συρία, του ISIS δηλαδή…
Η πρώτη παρατήρηση είναι, ότι η συζήτηση για το αν από τη Λιβύη πέρασε στη Συρία, στερείται ουσίας, καθώς είναι γνωστό ότι δυνάμεις με απευθείας σχέσεις με το ISIS δρουν και στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Άρα προς τι η συζήτηση στα ΜΜΕ;
Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι τα πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βρέθηκαν δίπλα στο ISIS και πιθανότατα εκπαιδεύθηκαν για να φέρουν σε πέρας κάποια «θεάρεστη πράξη» που θα έσπερνε το θάνατο στους «απίστους» (βλ. όλους εμάς…), αριθμούν στην καλύτερη περίπτωση μερικές εκατοντάδες άτομα.
Ο υπολογισμός είναι πλέον απλός. Και μόνο αυτοί να ήταν η απειλή που αντιμετωπίζει η Βρετανία – εν προκειμένω – για να παρακολουθείς τα πρόσωπα αυτά σε 24ωρη βάση χρειάζεσαι έναν «στρατό» από εκπαιδευμένους πράκτορες, τον οποίο δεν έχεις. Κατά συνέπεια, εκ των πραγμάτων ιεραρχείς τις απειλές.
Όταν λέμε «παρακολούθηση», δεν μπορείς να στηριχτείς σε τρεις βάρδιες όπως σκέφτονται πολλοί, σε τρία οχτάωρα! Χρειάζεσαι περισσότερους ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν τεχνικές που εξασφαλίζουν ότι η παρακολούθηση δεν θα γίνει αντιληπτή από τον στόχο.
Οπότε, αν συνυπολογιστεί ότι τα πρόσωπα αυτά λαμβάνουν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας γνωρίζοντας ότι αποτελούν στόχο των μυστικών υπηρεσιών, η αποστολή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Άρα, καλή είναι η κριτική, καλύτερο όμως το να αρχίσουμε και να έχουμε στοιχειώδη συναίσθηση και όσων απαιτούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου