Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Σχεδόν 10000 Yazidis sσκοτώθηκαν από το ΙΚ το 2014

Αποτέλεσμα εικόνας για yazidis
aina
(Reuters) - Τουλάχιστον 9.900 Ιρακινοί Yazidis σκοτώθηκαν ή απήχθησαν σε λίγες μέρες σε μια επίθεση του ισλαμικού κράτους το 2014, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που γίνεται για να τεκμηριώσει τον αριθμό των Yazidis που επηρεάστηκαν ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε οποιαδήποτε δίκη για γενοκτονία.

Περίπου 3.100 Yazidis σκοτώθηκαν - με περισσότερους από τους μισούς να πυροβολήθηκαν, αποκεφαλίστηκαν και κάηκαν ζωντανοί - και περίπου 6.800 απήχθησαν για να γίνουν σκλάβοι του σεξ ή μαχητές, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Επιστήμης PLoS Medicine την Τρίτη.

Τον Αύγουστο του 2014, το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε μια επίθεση στην καρδιά της θρησκευτικής κοινότητας τωνYazidi   στη Sinjar, στο βόρειο Ιράκ,πατρίδα περίπου 400.000 Yazidis.



«Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τον αριθμό των Yazidis που σκοτώθηκαν και συνελήφθησαν από το ISIS κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο όρος Sinjar», δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής Valeria Cetorelli, μια  δημογράφος από το John Hopkins University και το London School of Economics & Political Science.

«Αυτό που θέλαμε να κάνουμε, εν αναμονή μιας ενδεχόμενης δοκιμής, είναι να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές εκτιμήσεις που μπορούμε να πάρουμε από τους ανθρώπους που επηρεάζονται», δήλωσε στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Χιλιάδες αιχμάλωτοι άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε αυτό που μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αποκάλεσε  γενοκτονία εναντίον των Yazidis, μιας θρησκευτικής αίρεσης της  οποίας οι πεποιθήσεις συνδυάζει στοιχεία από διάφορες αρχαίες θρησκείες της Μέσης Ανατολής.Το  Ισλαμικό κράτος τους θεωρεί λάτρεις του  διαβόλου.

Νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι η  συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων από τις επιθέσεις είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι τα μέλη της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, γνωστή και ως ISIL ή ISIS, θα μπορούσε να πάει σε δίκη για γενοκτονία στο μέλλον.

Η διεθνής δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ τον περασμένο Ιούνιο, είπε ότι έχει στόχο τη δίωξη της ομάδας ισλαμιστών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα τους εναντίον της κοινότητας των Yazidi.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 5.000 Yazidis έχουν συλληφθεί  και σφαγεί και περίπου 7.000 γυναίκες και κορίτσια εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία.

Η Cetorelli είπε ότι πέρασε τρεις μήνες το 2015  παίρνοντας συνεντεύξεις σε τυχαίο δείγμα 1.300 επιζώντων των οικογενειών Yazidi στα ιρακινά στρατόπεδα, και διαπίστωσε  ότι τουλάχιστον το 2,5 τοις εκατό της μειονοτικής ομάδας σκοτώθηκε ή σκλαβώθηκε.

«Τα ευρήματά μας ταιριάζουν πραγματικά  με τις άλλες αποδείξεις, για παράδειγμα, αυτές που βρέθηκαν σε μαζικούς τάφους ή καταλόγους με επιζώντες, ανθρώπους που κατάφεραν να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία,» είπε ο Cetorelli.

«Έτσι, όλα αυτά μαζί μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την υποστήριξη της επίσημης διαδικασίας έρευνας γενοκτονίας είτε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή άλλη δικαστική αρχή.»

Οι ιρακινές δυνάμεις τώρα αγωνίζονται να ξαναπάρουν την πόλη της Μοσούλης,το  τελευταίο μεγάλο προπύργιο των μαχητών στο Ιράκ, όπου κρατούνταν πολλοί Yazidis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...