Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Αφιέρωμα στην Ι.Μ.Πεντέλης

Ιερά Μονή Πεντέλης: Πνεύμονας ζωής, γνώσης και πίστης
protothema

Η Μονή Πεντέλης ιδρύθηκε στα 1578 από τον Επίσκοπο Χαλκίδας Τιμόθεο. «Ήρθε εδώ κυνηγημένος από τον Αγά της Χαλκίδας και βρήκε ένα καλύβι στο οποίος μόλις είχε πεθάνει ένας ασκητής κρατώντας στην αγκαλιά του την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφίλουσας» μας επισημαίνει ο Ηγούμενος, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης. Ξεκίνησε περιοδεία στο Όρος των Αμώμων και συγκέντρωσε 100 μοναχούς. Σήμερα την παράδοση συνεχίζουν 15 μοναχοί, όλοι τους θεολόγοι με μεταπτυχιακά.



Η Μονή Πεντέλης είναι ένα μοναστήρι ανοιχτό στην επικοινωνία με τον κόσμο. Λατρεία, εξομολόγηση, επικοινωνία με τους πατέρες. Οι πόρτες της είναι ανοιχτές ακόμη και για μια απλή επίσκεψη αναψυχής. Όπως κράτησε ανοιχτούς επί τουρκοκρατίας, αλλά και μετά την απελευθέρωση τους δρόμους της γνώσης. Η προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος του Πεντελικού όρους και η εκπαίδευση αποτελούν μεγάλα τμήματα της προσφοράς της. 




«Το κρυφό σχολείο δεν ήταν μύθος. Το 1ο δημοτικό σχολείο του υπουργείου Παιδείας ιδρύθηκε στην Πεντέλη το 1920. 100 χρόνια μετά την επανάσταση. Μέχρι τότε εδώ ήταν το σχολείο» τονίζει ο Ηγούμενος Ιωάννης. Και μας παρουσιάζει με υπερηφάνια το Διορθόδοξο Κέντρο που λειτουργεί στην ανατολική πτέρυγα της Μονής. «Όραμα του μακαριστού Ιερώνυμου Α', εδώ έμενε» λέει χαρακτηριστικά. 



«Ήθελε κληρικοί από τα ανατολικά κράτη να σπουδάζουν στην Ελλάδα απολαμβάνοντας την ελευθερία» μας λέει. Σήμερα, στους χώρους της Μονής λειτουργούν βιβλιοθήκη και εργαστήρι επιμόρφωσης κληρικών ενώ το Διορθόδοξο Κέντρο αποτελεί και το επίσημο συνεδριακό κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος



«Γεννήθηκα στην Αθήνα. Κάθε Κυριακή πρωί ανεβαίναμε στην Ακρόπολη, μετά την εκκλησία. Τότε δεν είχε εισιτήριο, χαϊδεύαμε τις κολόνες. Δεν ξέρω αν τα σημερινά παιδιά δακρύζουν» καταλήγει στην αφήγησή του.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επ- Ανάσταση

  Η επανάσταση χωρίς την Ανάσταση δε μπορεί να υπάρξει αλλά και η Ανάσταση τροφοδοτεί επαναστάσεις. Όταν ο θάνατος νικιέται δε θα μπορούσαν ...