Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Πέντε νεκροί σιίτες στο Μπαχρέιν


middleeastmonitor

Το Μπαχρέιν ερευνά το θάνατο πέντε ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο  χωριό του πνευματικού ηγέτη της μουσουλμανικής κοινότητας  των Σιιτών  , ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Μια δήλωση του υπουργείου ανέφερε ότι οι πέντε ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα που επιτέθηκε στις  δυνάμεις ασφαλείας που έκαναν επιδρομή σε όπως τις αναφέρει  «τρομοκρατικές οργανώσεις» την Τρίτη στην Diraz , το χωριό του Αγιατολάχ Isa Qassim. Σχεδόν 300 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Η επιδρομή, λίγες ημέρες μετά που ο Πρόεδρος Donald Trump, δήλωσε ότι οι δεσμοί των ΗΠΑ με το βασίλειο που κυβερνάται από Σουννιτές - όπου υπάρχει ένταση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - θα βελτιωθούν, αύξησε τις εντάσεις στο βασίλειο του Κόλπου όπου έχει την έδρα του ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ.




Το 2011, το Μπαχρέιν συνέτριψε μια εξέγερση από την πλειοψηφική σιίτικη κοινότητα. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να την ανατρέψει δια της βίας και λέει ότι  το Ιράν βοήθησε στις θανατηφόρες μαχητικές επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας.


Ακτιβιστές αναφέρουν ότι οι πέντε που σκοτώθηκαν ήταν άοπλοι πολίτες οι οποίοι ήταν ανάμεσα σε εκατοντάδες που αναλάμβαναν εκ περιτροπής να φρουρήσουν το σπίτι του Sheikh Qassim από τότε που οι αρχές ανακάλεσαν την ιθαγένειά του το περασμένο έτος, μια κίνηση που εγείρει φόβους ότι μπορεί να εκδιωχθεί από το Μπαχρέιν.

Οι αρχές κατηγόρησαν τον Qassim για υποδαύλιση θρησκευτικών διαιρέσεων, μια κατηγορία που αρνείται.

Το υπουργείο είπε ότι 31 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όταν η ομάδα επιτέθηκε τις δυνάμεις ασφαλείας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και καραμπίνων για να διώξουν τους εκατοντάδες υποστηρικτές του Sheikh Qassim που είχαν κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του, σύμφωνα με τους τοπικούς ακτιβιστές.

«Πέντε άτομα που αποτελούσαν μέρος της ομάδας που επιτέθηκε στους αστυνομικούς έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί και οκτώ χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για άμεση ιατρική φροντίδα», ανέφερε η δήλωση.

Η άμεση κυβερνητική έρευνα έχει ξεκινήσει για τα αίτια των θανάτων και ανεξάρτητοι θεσμοί έρευνας του Βασιλείου - συμπεριλαμβανομένης της Εισαγγελίας - θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που κρίνουν αναγκαία.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα λένε ότι η ανάκληση της ιδιότητας του πολίτη του Qassim ήταν μέρος της καταστολής από το κυβερνώμενο από σουννίτες βασίλειο  επί της κυρίως σιιτικής μουσουλμανικής αντιπολίτευσης, η οποία επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε ότι τουλάχιστον 11 άτομα που έχουν καταδικαστεί για κατηγορίες που κυμαίνονται από τη τοποθέτηση βομβών μέχρι τις παράνομες συγκεντρώσεις συνελήφθησαν, καθώς και 13 άλλοι που βρίσκονται  εν αναμονή της δίκης, ήταν μεταξύ των 286 ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής της Τρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...