Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Μονομερής κατάπαυση του πυρός στο Ν.Σουδάν

africanindy

Ο πρόεδρος του κατεστραμμένου από τον πόλεμο Νότιου Σουδάν έχει κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός και υποσχέθηκε να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά χωρίς σημάδι πολιτικής συμφωνίας με τους αντάρτες, δεν είναι σαφές εάν η εκεχειρία θα κρατήσει.

Το Νότιο Σουδάν έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο από το 2013, όταν ο πρόεδρος Salva Kiir απέλυσε τον αναπληρωτή του Riek Machar. Η σύγκρουση, φουντωμένη  από εθνοτικές αντιπαλότητες, έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση προσφύγων στην Αφρική από την γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 και βύθισε τμήμα της χώρας, στην πείνα.

«Έδωσα εντολή στον  γενικό εισαγγελέα να επανεξετάσει αμέσως τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του κράτους, κοινώς γνωστούς ως πολιτικούς κρατούμενους, και να εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέτρα που που είναι απαραίτητα για την απελευθέρωσή τους», δήλωσε ο Kiir τη Δευτέρα σε μια ομιλία του στην πρωτεύουσα, Τζούμπα.

«Κήρυξα, επίσης, μονομερή κατάπαυση πυρός που ισχύει από σήμερα.»



Αναλυτές για το Νότιο Σουδάν εξέφρασαν σκεπτικισμό για το αν η  αναγγελία του Kiir θα οδηγήσει σε μακροχρόνια ειρήνη.

Ο Kiir είχε κηρύξει κατάπαυση του πυρός παλαιότερα και έχει ακόμη  απελευθερώσει κάποιους πολιτικούς κρατούμενους, δήλωσε ο Alan Boswell, ένας εμπειρογνώμονας για το Νότιο Σουδάν που έχει συντάξει ένα έγγραφο για την Έρευνα Φορητών Όπλων στην πιο πρόσφατα αποτυχημένη ειρηνευτική συμφωνία του 2016.

Η ομιλία του Kiir δεν περιείχε κανένα υπαινιγμό ότι ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τις διαφορετικές ομάδες ανταρτών, η μεγαλύτερη από τις οποίες οδηγείται από τον Machar, δήλωσε ο Boswell.Ο Machar ανήκει στο έθνος των Nuer ενώ ο Kiir είναι Dinka.

Τον Απρίλιο του 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες που υποστήριξαν μια ειρηνευτική συμφωνία που προέβλεπε ότι  ο  Machar θα επιστρέψει στην πρωτεύουσα και πάλι θα μοιραστεί  την εξουσία με τον Kiir. Αλλά η συμφωνία κατέρρευσε λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα και ο Machar και οι υποστηρικτές του εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα,  καταδιωκόμενος από ελικόπτερα.

Από τότε, η σύγκρουση έχει γίνει όλο και χειρότερη, με ένα συνονθύλευμα εθνοτικών παραστρατιωτικών ομάδων να μάχονται σε διάφορα μέρη της χώρας παραγωγής πετρελαίου.

«Δεν υπάρχει καλό κίνητρο για τα κινήματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν  τα όπλα τους, επειδή δεν προσφέρεται καμία πολιτική διευθέτηση», δήλωσε ο Boswell.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η εθνοτική βία μπορεί να εξελιχθεί σε γενοκτονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...