Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Η οινοποιία των μοναστηριών της Γεωργίας

Τρεις γεωργιανό μοναστήρια, όπου μερικά από τα καλύτερα κρασιά γίνονται
georgianjournal

Στη Γεωργία, η παράδοση παραγωγής οίνων στα μοναστήρια χρονολογείται από την αρχαιότητα - δηλαδή από τότε που ο Χριστιανισμός ανακηρύχθηκε επίσημη θρησκεία της χώρας στο 4ο αι. Ξεκινώντας από εκείνη την περίοδο, η οινοποίηση ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες σε διάφορες περιοχές. 

Στα μοναστήρια, εκτός από τους τελετουργικούς σκοπούς, οι κληρικοί είχαν επίσης την παραγωγή οίνων για καθημερινή κατανάλωση και αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλά μοναστήρια στη Γεωργία, όπου έχουν κελάρια κρασιού και όλα τους είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ του τοπικού πληθυσμού. Εδώ σας παρουσιάζουμε τρία από τα πιο διάσημα κρασιά που γίνονται στα μοναστήρια. 


Κελάρι του μοναστηριού  Αλαβερντί 
geotv.ge
Η ιστορία του μοναστηριού ξεκινάει από τον 6ο αιώνα. Βρίσκεται στην ανατολική γεωργιανή περιοχή της Kakheti, στα δυτικά του ποταμού Alazani, σε μια εύφορη κοιλάδα.Το  Αλαβερντί ήταν ο κύριος τόπος λατρείας για τους βασιλιάδες της Kartli-Kakhetian , καθώς και τόπος διαμονής  για κληρικούς. 

Αρκετά χρόνια πριν, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας κάβας του 8ου-10ου  αιώνα, το οποίο ήταν γεμάτο παραδοσιακά γεωργιανά πήλινα αγγεία, τα kvevris, διαφόρων μεγεθών. Οι ιστορικοί λένε ότι τον 11ο αιώνα, ο βασιλιάς που ονομαζόταν Kvirike ο Μέγας έχτισε ένα μεγάλο κελάρι για το μοναστήρι. 

geotv.ge
Πρόσφατα, με την οικονομική συνδρομή της εταιρείας Badagoni ,  εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν και το πρόσφατα  ανοιγμένο  κελάρι άρχισε να λειτουργεί και πάλι το 2006. Αυτό το αρχαίο κέντρο της γεωργιανής κουλτούρας του κρασιού έχει γίνει «χρυσωρυχείο» της Καχετιανής παραδοσιακής οινοποίησης. 
Η παραγωγή  κρασιού kvevri είναι μια πολύ παλιά γεωργιανή παράδοση και πέρασε από τη μια γενιά στην άλλη. Με τη διατήρηση της ιστορικής παράδοσης και της τεχνολογίας,το κελάρι Αλαβερντί έχει γίνει ένας τόπος όπου παράγονται μερικά από τα καλύτερα κρασιά. 

Κελάρι της μονής Shavnabada 

geotv.ge
Το κελάρι λειτουργεί από το 1998. Οι μοναχοί που ζουν εδώ έχουν αναβιώσει το μακραίωνο κελάρι.Παράγουν Rkatsiteli,Πράσινο  Kakhetian και Saperavi με το παραδοσιακό  γεωργιανό τρόπο. geotv.ge
Υπάρχουν πολλά θρησκευτικά και εθνογραφικά στοιχεία εδώ: Κανάτες, πιάτα και άλλα παραδοσιακά σκεύη. Από κάθε νέα συγκομιδή, οι μοναχοί κρατούν μια συγκεκριμένη ποσότητα κρασιού για τη συλλογή δειγμάτων κρασιού. 
Κελάρι της Μονής Buzmareti 
geotv.ge
Το κρασί που παράγεται στο μοναστήρι Buzmareti μόλις εμφανίστηκε στην γεωργιανή αγορά και έχει ήδη επιτύχει μεγάλη δημοτικότητα. Μέχρι σήμερα, μόνο μία ποικιλία κρασιού παράγεται εδώ - το Kindzmarauli - και αυτό γίνεται από σταφύλια που συλλέγονται στην επικράτεια του δήμου Kvareli, στη Kakheti. 

Το Kindzmarauli παράγεται  από  σταφύλια Saperavi. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H ανωριμότητα που λείπει

  Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μέχρι και που παντρεύτηκα οι γύρω μου, όταν μιλούσα για τα σχέδιά μου(του γάμου συμπεριλαμβανομένου), μ...