Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Νικητές οι ευρωσκεπτιστικές στη Ιταλία



Σύνταξη slpress.gr  – 

Ιστορική νίκη πέτυχαν στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας οι αντισυστημικές και ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, με την συμμετοχή και ακροδεξιών, οι οποίες κατακτούν την πλειοψηφία των εδρών. Το διαμορφούμενο σκηνικό ανατρέπει το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό. Βυθίζει τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα και στέλνει σαφέστατα μηνύματα στις Βρυξέλλες από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.
Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, οι αντισυστημικές δυνάμεις επικρατούν, γράφει στο κύριο άρθρο της η La Stampa, καθώς ο συνασπισμός που σχηματίζουν η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η «Λέγκα του Βορρά» του Ματέο Σαλβίνι και το μικρότερο κόμμα Fratelli d’ Italia εξασφαλίζουν περίπου το 37%, με καταμετρημένο το 73% των ψήφων.

Αυτό που κάνει την διαφορά, ωστόσο, είναι ότι από τα κόμματα του δεξιού συνασπισμού προηγείται η ακροδεξιά Λέγκα. Ευρωσκεπτικιστική και αντιμεταναστευτική παράταξη είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Ο δεξιός-ακροδεξιός συνασπισμός δεν διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ρέντσι έχει υποστεί εκλογική ήττα, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί από τον χάρτη των πρωταγωνιστών. Έπεσε κάτω από το 20%, οπότε μόνο εν μέρει μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτικό αντίβαρο στην εντυπωσιακή άνοδο της Λέγκας. Το ενδεχόμενο, πάντως, σχηματισμού κυβέρνησης με τη συστράτευση όλων των ευρωπαϊστών (συνασπισμός Δεξιάς-Ακροδεξιάς και κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα) παραμένει στο κέντρο των σεναρίων για την επόμενη ημέρα.

Υπάρχει, βεβαίως, και λύση με τη συμμετοχή του Κινήματος των 5 Αστέρων, το οποίο κατέγραψε, επίσης, ιστορική επίδοση. Αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό που μέχρι στιγμής ξεπερνά το 31% (έχει καταμετρηθεί το 73% των ψήφων). «Όλοι θα μιλούν για μας», δήλωσε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ένα από τα στελέχη του κινήματος, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για το αποτέλεσμα. Πέρα, όμως, από την αρχική ευφορία το Κίνημα θα κληθεί να πάρει και αυτό τις δικές του ιστορικές αποφάσεις τις επόμενης ημέρες, καθώς τα αποτελέσματα της κάλπης σε πρώτη φάση δείχνουν ότι απαιτούνται ασύμβατες συμπράξεις για να αποτραπεί η ακυβερνησία.


Με ολίγη από Τραμπ και πολύ από Λεπέν

Πρόσωπο των εκλογών, εκ του αποτελέσματος, αναδεικνύεται ο ευρωσκεπτικιστής Ματέο Σαλβίνι. Είναι ο πολιτικός που μετέτρεψε την παλαιά αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά σε μία νέα εθνικιστική Λέγκα. Ο Σαλβίνι επένδυσε συστηματικά στην αντιμεταναστευτική πολιτική, σε μια Ιταλία που έχει δεχθεί από το 2013 περισσότερους από 700.000 πρόσφυγες.

Η αρνητική στάση του απέναντι στις πολιτικές των Βρυξελλών και η ιταλική μετάλλαξη του δόγματος Τραμπ, που εκφράστηκε με το σύνθημα «πρώτα οι Ιταλοί», είναι οι κύριες αιτίες που σπρώχνουν τον Σαλβίνι προς την πρωθυπουργία. Δεν είναι τυχαίο ότι, από το εξωτερικό, η πρώτη που έσπευσε να συγχαρεί τον Ματέο Σαλβίνι ήταν η Μαρίν Λεπέν, η οποία μάλιστα μίλησε «για θεαματική άνοδο» και για «μία νέα φάση της έγερσης των λαών». Ο ίδιος ο Σαλβίνι, που την Παρασκευή γίνεται 45 ετών, έγραψε στο  Twitter: «Το πρώτο μου σχόλιο: ευχαριστώ!».

Πάντως, ο πρώην ηγέτης του Ukip, του κόμματος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο υπέρ του Brexit στη Βρετανία, επέλεξε να συγχαρεί τους «συντρόφους», όπως έγραψε, του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Αναμφισβήτητα, ο μεγάλος χαμένος των χθεσινών εκλογών στην Ιταλία είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, οι επιδόσεις του οποίου διέψευσαν ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Με ένα ποσοστό της τάξης του 19%, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει λιγότερες από τις μισές ψήφους που είχε εξασφαλίσει στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014. Το σοκ είναι συνολικό για την ιταλική Αριστερά, καθώς και οι ριζοσπάστες αριστεροί του Liberi e Uguali ίσα που ξεπερνούν το εκλογικό όριο του 3% για την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους.

Ο ρυθμιστικός ρόλος του προέδρου

Μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί όμως το γεγονός ότι ούτε ο κεντρο-ακροδεξιός συνασπισμός ούτε το Κίνημα του Γκρίλο συγκεντρώνουν την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία. Εξ ου και τα κόμματα έχουν αρχίσει ήδη τους υπολογισμούς τους για τις επόμενες κινήσεις τους.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Ιταλία εκτιμούν ότι μια «αντισυστημική» συμμαχία ανάμεσα στο Κίνημα των 5 Αστέρων και της Λέγκας δείχνει ότι είναι η μόνη ικανή συμμαχία που μπορεί να συγκεντρώσει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο, σχολιάζουν οι ίδιοι παρατηρητές, το έχουν απορρίψει κατηγορηματικά οι ηγέτες των δύο παρατάξεων. «Οι νικητές αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο», αλλά «όλα αυτά δεν οδηγούν σε κανένα σχήμα διακυβέρνησης», διαβεβαιώνει ο συντάκτης του κύριου άρθρου της La Stampa.

Εδώ ακριβώς είναι που μπαίνει στο πολιτικό παιχνίδι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε όποιον θεωρεί ότι μπορεί να εξασφαλίσει ικανή πλειοψηφία. Σύμφωνα πάντως με όσα μεταδίδονται από την Ρώμη, οι επίσημες πολιτικές διαβουλεύσεις αναμένεται να αρχίσουν, το νωρίτερο, στο τέλος του μήνα, αφού πρώτα γίνει η εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας. Για την Ιταλία, ωστόσο, ανοίγει μία νέα περίοδος πολιτικής ασάφειας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην διεξαγωγή νέων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επ- Ανάσταση

  Η επανάσταση χωρίς την Ανάσταση δε μπορεί να υπάρξει αλλά και η Ανάσταση τροφοδοτεί επαναστάσεις. Όταν ο θάνατος νικιέται δε θα μπορούσαν ...