Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Αλέξανδρος Μαντάσεφ(Μαντασιάν)-Ένας επιφανής Αρμένιος φιλάνθρωπος


Η 3η Μαρτίου σηματοδοτεί την επέτειο της γέννησης του φημισμένου Αρμένιου φιλάνθρωπου και επιχειρηματία Αλέξανδρου Μαντάσεφ (Μαντασιάν).
Με πρωτοβουλία της Ένωσης Κατασκευαστών και Επιχειρηματιών (Εργοδοτών) της Αρμενίας, στις 3 Μαρτίου, τα γενέθλια του φιλανθρώπου, έχουν κηρυχθεί ως Ημέρα Επιχειρηματιών στην Αρμενία.
Η Ένωση διοργάνωσε σήμερα μια επιμνημόσυνη τελετή κατάθεσης στεφάνου μπροστά από το άγαλμα του Αλεξάντερ Μαντάσεφ που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Abovyan και Sayat-Nova στο Ερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, μετά από  μια λειτουργία που τελέστηκε σε μια κοντινή εκκλησία ως φόρο τιμής στη μνήμη του.
Ο Αλέξανδρος Μαντάσεφ , ένας βαρόνος πετρελαίου και φιλάνθρωπος, ήταν ένας από τους πλουσιότερους άντρες των αρχών του 20ού αιώνα.
Γεννήθηκε το 1842 στην Τιφλίδα , η οποία ήταν ένας σημαντικός κόμβος για τον αρμενικό πολιτισμό, την κοινωνία, την πολιτική και το εμπόριο γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα πρώτα του χρόνια πέρασαν στο Tabriz(Ταυρίδα), στη βόρεια Περσία (Ιράν), όπου εργάζονταν στην κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση του πατέρα του. Ακολούθησε σημαντική στάση στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, όπου η πόλη ήταν τότε ένα παγκόσμιο κέντρο του εμπορίου βαμβακιού, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής μεγάλων παικτών της Αρμενικής Διασποράς.

Ο Μαντάσεφ συνέχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση όταν επέστρεψε στο Tabriz το 1872, αλλά άρχισε να διαφοροποιεί τα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα μετά το θάνατο του πατέρα του το 1887. Η Τιφλίδα χρησίμευε ως βάση, και στη συνέχεια το Μπακού - σήμερα πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν -τα κοιτάσματα πετρελαίου του οποίου  παρήγαγαν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου εφοδιασμού γύρω στο 1900. Ο Μαντάσεφ αγωνίστηκε ενάντια σε ανθρώπους όπως τα αδέλφια  Νόμπελ, οι Ρόθτσιλντ και η οικογένεια Ροκφέλερ, συγκεντρώνοντας μια τεράστια περιουσία που τον κατέταξε μεταξύ των πλουσιότερων στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα.
Ήταν το φιλανθρωπικό έργο του που του έδωσε μόνιμη φήμη, ωστόσο, ειδικά στους αρμενικούς κύκλους. Εκτός από τις δωρεές στην Αρμενική Εκκλησία εν γένει, οι αρμενικές εκκλησίες στο Μάντσεστερ και το Παρίσι κατασκευάστηκαν λόγω των συνεισφορών του, οι τελευταίες μάλιστα οδήγησαν σε ένα Légion d'honneur από τον Γάλλο Πρόεδρο. Ο Μαντάσεφ ήταν επίσης μεγάλος χρηματοδότης της παιδείας, ιδρύοντας τόσο εμπορικές σχολές, ειδικά σχολεία για ορφανά και τυφλούς, καθώς και υποστηρίζοντας τις σπουδές στην Ευρώπη για ανθρώπους όπως ο Κομίτας Βαρταμπέντ και ο Αλέξανδρος Χατισιάν, για να αναφέρουμε μόνο δύο σημαντικούς συντελεστές στην ιστορία της Αρμενίας και τον πολιτισμό. Επιπλέον, ο Μαντάσεφ ήταν γνωστός ως ταπεινός και προσγειωμένος.
Ο Αλέξανδρος Μαντάσεφ πέθανε το 1911 στην Αγία Πετρούπολη. Το σώμα του μεταφέρθηκε στην Τιφλίδα για ταφή. Η Ρωσική Επανάσταση λίγα χρόνια αργότερα είχε ως αποτέλεσμα τη δήμευση των επιχειρήσεων και της περιουσίας του Μαντάσεφ. Η οικογένεια έφυγε στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η εκκλησία και το νεκροταφείο όπου είχε ταφεί ο Μαντάσεφ καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής. Μνημονεύεται σήμερα κυρίως στην Αρμενία και τη Γεωργία ως ένας από τους πιο σημαίνοντες Αρμένιους του Καυκάσου και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά τα τελευταία της χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  H Τεσσαρακοστή είναι εκτός από περίοδος νηστείας και περίοδος σιωπής. Η σιωπή στην Ανατολή δεν ταυτίζεται με αυτή της σύγχρονης Δύσης. Η σ...