Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ας ασχοληθούμε με σοβαρές εκλογές:Στροφή προς τα αριστερά για τη Ν.Κορέα


russia-insider
Οι Νοτιοκορεάτες ψηφίζουν σήμερα στις προεδρικές εκλογές τους. Οι δημοσκοπήσεις θα κλείσει σε λίγες ώρες και αναμφίβολα ο Moon Jae-in, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για μήνες τώρα, θα ανακηρυχθεί ο νικητής. Ο Moon αγωνίζεται ενάντια σε δώδεκα άλλους υποψηφίους, αλλά οι προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα βγάζουν αποτέλεσμα σε ένα γύρο.

Γιος προσφύγων από τη Βόρεια Κορέα που εγκαταστάθηκαν στο Νότο, ο Moon θέλει να επιχειρήσει ένα νέο γύρο της «πολιτικής Ηλιαζτίδας» έναντι της Βόρειας Κορέας που ακολουθήθηκε από το 1998 έως και το 2008. Μάλιστα έχει  ήδη εργαστεί για την πολιτική από το 2003 έως το 2008, όταν ο ίδιος ήταν ο προεδρικός βοηθός και στη συνέχεια επικεφαλής του προσωπικού του τότε προέδρου Ρο Μου Χιουν.



Επίσης, έχει πει ότι θέλει να επανεξετάσει την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD  των ΗΠΑ στην Κορεατική χερσόνησο. Αυτό ώθησε το Πεντάγωνο να επισπεύσει την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της εγκατάστασης μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, εν μέσω εκτεταμένων διαμαρτυριών, προσπαθώντας να στριμώξει τον Moon. 

Όντας ένας πολιτικός Ο Moon μπορεί ακόμα να στηρίξει το THAAD, αλλά  δεν θα είναι μια δημοφιλής επιλογή . Μόλις το 34% των Νοτιοκορεατών το θέλουν, με το 51% να αντιτίθεται. Η αντίδραση είναι ακόμη μεγαλύτερη στην αριστερά,απ' όπου ο Moon αντλεί την υποστήριξή του. 

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τις σημερινές εκλογές ο Moon πήρε μια απίθανη ώθηση από τον έχοντα παραισθήσεις Trump που πρότεινε ότι οι  Νοτιοκορεάτες - που δεν ήθελαν το THAAD  εξ αρχής- θα πρέπει να πληρώσουν τις ΗΠΑ για αυτό.

Παρ 'όλα αυτά, εκτός από την επιθυμία να αποκαταστήσει τις ομαλές σχέσεις και το εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα, ο Moon θέλει να κάνει το ίδιο με την Κίνα. Αν ναι, πραγματικά η επανεξέταση του THAAD θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, μια που το Πεκίνο ήταν έξαλλο με τη Σεούλ που το επέτρεψε. Στην πραγματικότητα, λόγω του THAAD το Πεκίνο έχει υποβάλλει τη Νότια Κορέα σε μια σειρά από ανεπίσημες οικονομικές κυρώσεις.



Με λίγα λόγια, ο Moon μιλά  και σήμερα θα γίνει ο ηγέτης της Νότιας Κορέας. Αν έχει το θάρρος και για έργα  αυτά είναι άσχημα νέα πραγματικά για την αυτοκρατορία:

Όταν πρόκειται για τις προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα, την Τρίτη, η γενική προσδοκία είναι ότι οι συντηρητικές δυνάμεις που κυβερνούσαν τη χώρα τον περισσότερο καιρό  μπορεί να αντιμετωπίσουν  μια ήττα. Κατά ειρωνικό τρόπο, και οι δυο κύριοι διεκδικητές είναι πολιτικοί από την προοδευτική αριστερά. Ο πιθανός νικητής θα μπορούσε να είναι ο Moon Jae In του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τους προοδευτικούς πολιτικούς   της Νότιας Κορέας.

Οι προοδευτικοί δεν αγαπούν  ιδιαίτερα  τη συμμαχία της Κορέας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστηρίζουν την εποικοδομητική συνεννόηση με τη Βόρεια Κορέα. Είναι χλιαροί  για την ανάπτυξη του συστήματος ΑΒΜ των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και θέλουν να προωθήσουν τις φιλικές σχέσεις με την Κίνα.Η νίκη του Moon θα κλείσει σχεδόν βέβαια τη πόρτα σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιλογή κατά της Βόρειας Κορέας για τη διαχείριση Trump. Περιέργως, η εξάρτηση του Τραμπ από την Κίνα μπορεί μόνο  να αυξηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...