Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

25η επέτειος της απελευθέρωσης του Sushi-Τεράστια επιτυχία των Αρμένιων του Ναγκόρνο Καραμπάχ


Η 8-9 Μαΐου  σηματοδοτεί την 25η επέτειο μια από τις πιο σημαντικές νίκες και εξαιρετικές επιχειρήσεις στην ιστορία της αρμενικής στρατιωτικής τέχνης - την απελευθέρωση του Shushi. Η στρατιωτική επιχείρηση οργανώθηκε και διευθύνθηκε από τον  Αρμένιους ταλαντούχους διοικητές και τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα με επικεφαλής τον θρυλικό στρατηγό Arkady Ter-Tadevosyan (καταδρομείς), Διοικητή των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Αρτσάχ το 1992 .

Η εφαρμογή του ηρωικού σχεδίου πραγματοποιήθηκε από τους διοικητές των 4 μετώπων που έβαλαν το ένδοξο τέλος στην στρατιωτική επιχείρηση που ονομάστηκε «Γάμος στα βουνά», και τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου μπήκαν στο  Shushi, με τον Arkady Ter-Tadevosyan να δηλώνει ότι  όλες οι  αντίπαλες μονάδες είχαν εγκαταλείψει το Shushi και η πόλη είχε απελευθερωθεί.

Η νίκη στο Shushi είχε κρίσιμη σημασία στον πόλεμο Καραμπάχ,πρώτα τερμάτισε τον αμείλικτο βομβαρδισμό της πρωτεύουσας Stepanakert και τα δεινά του πληθυσμού της,που ζούσαν σε συνθήκες συνολικού αποκλεισμού. Η επιτακτική ανάγκη ήταν να σταματήσουν τον Αζέρικο εντατικό και συνεχή βομβαρδισμό, να σπάσει τον αποκλεισμό που επέβαλλε και να σώσει τον λιμοκτονών πληθυσμό της πόλης από τον αφανισμό.
Της απελευθέρωσης του Shushi προηγήθηκε η επιχείρησηςτου χωριού Khojalu (Ivanyan), ενώ ο διάδρομος  Lachin (Berdzor)  τελικά άνοιξε στις 18 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...