Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Μεγάλο πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο ταράζει τη Ν.Κορέα.Έφοδος εισαγγελέων στη Samsung

Ένας διαδηλωτής διαβάζει μια μακέτα εφημερίδα με τον τίτλο «Νότιας Κορέας Πρόεδρος Παρκ Γκέουν-χε ανακοίνωσε την παραίτησή" κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητική συγκέντρωση στο κέντρο της Σεούλ, 19 Νοεμβρίου 2016. (Φωτογραφία από AFP)
presstv.com
Οι εισαγγελείς στη Νότια Κορέα έκαναν έφοδο στα γραφεία του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας, τη Samsung, και στο εθνικό ταμείο συντάξεων ως μέρος μιας συνεχιζόμενης δίωξης σχετικά με μια σκιώδη έμπιστο της προέδρου.

Αξιωματούχοι του Ομίλου Samsung και της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων (NPS) επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι οι ερευνητές έκαναν έφοδο στα γραφεία τους στη Σεούλ.



Το Γραφείο Διαχείρισης Επενδύσεων της NPS έγινε στόχος των εισαγγελέων, σύμφωνα με μια ανώνυμη πηγή από την εταιρεία.Η εκπρόσωπος της  Samsung ,Lim Bomi αρνήθηκε να πει ποια υπηρεσία της Samsung ελέγχθηκε.

Οι εισαγγελείς διερευνούν τις εταιρείες για να καθορίσουν τη φύση των υποτιθέμενων δεσμών τους με την Choi Soon-sil, φίλη εδώ και καιρό της Προέδρου Παρκ Γκέουν-χε, καθώς και με δύο πρώην κορυφαίους βοηθούς της  Παρκ,τους Jong-Beom και Jung Ho-sung.


Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο πρόεδρος και το τρίο ήταν συνεργοί στην υπόθεση της άσκησης επιρροής και παράνομης άντλησης κεφαλαίων της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις μεγάλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Samsung και NPS.

Ο Lee Young-ryeol, ο οποίος είναι ο επικεφαλής εισαγγελέας στη δίωξη, έχει αποδώσει ένα σημαντικό ρόλο «συμπαιγνίας» στη Πρόεδρο Park. Οι εισαγγελείς είναι συνταγματικά δεσμευμένοι να μην απαγγείλουν επίσημα κατηγορίες σε εν ενεργεία αξιωματούχο, ωστόσο.

Η Παρκ έχει ζητήσει συγγνώμη από  το έθνος για το σκάνδαλο αλλά, έχει γίνει προκλητική έναντι στις κλήσεις να παραιτηθεί. Επίσης, αρνήγηκε  πρόσφατα  μια πρόταση για να θέσει  τον εαυτό της διαθέσιμο για ανάκριση από τις εισαγγελικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας και ο ανώτερος προεδρικός γραμματέας για τις αστικές υποθέσεις υπέβαλλαν τις παραήτησεις τους, αλλά η Πρόεδρος Park δεν τις έκανε αποδεκτές. Δεν ήταν αμέσως σαφές αν υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους , διότι είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο ή ήταν απρόθυμοι να συνεχίσουν να εργάζονται στην κυβέρνηση της εξαιτίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...