Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Φιντέλ Κάστρο μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης Ιούλιος 2014 με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.  (Φωτογραφία από AP)

presstv.com
Ο θρυλικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο, πέθανε, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας και  αδελφός του. Ήταν 90.

"Ο αρχηγός της κουβανικής επανάστασης πέθανε στις 22:29 σήμερα το βράδυ",ανακοίνωσε  ο Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο.

Ο Πρόεδρος Κάστρο είπε ότι το σώμα του επαναστατικού ηγέτη θα αποτεφρωθεί νωρίς το Σάββατο, "σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούληση του."



Ο Κάστρο οδήγησε περίφημα μια εκστρατεία ανταρτών που κέρδισε τη λαϊκή υποστήριξη και εκτόπισε τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Κουβανό δικτάτορα Στρατηγό Φουλχένσιο Μπατίστα την 1η Ιανουαρίου, 1959. Τότε ονομάστηκε πρωθυπουργός.

Οδηγώντας μια κομμουνιστική Κούβα, ο Κάστρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις καπιταλιστικές Ηνωμένες Πολιτείες το 1961 και απαλλοτρίωσε περιουσιακά στοιχεία αμερικανικών εταιρειών συνολικά πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι ΗΠΑ άρχισαν την επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων κατά της Κούβας, από τις οποίες η χώρα επιβίωσε αν και αυξήθηκε η φτώχεια. Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν - αν και τον τελευταίο καιρό μόνο λεκτικά- μεταξύ των αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου μέχρι τον Ιούλιο του 2015, όταν οι δύο χώρες επανέλαβαν τις διπλωματικές σχέσεις και άνοιξαν εκ νέου τις πρεσβείες.

Ο Κάστρο κυβέρνησε την Κούβα για πέντε δεκαετίες, μέχρι το 2006, όταν παραχώρησε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, επειδή έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η μεταβίβαση της εξουσίας έγινε επίσημα το 2008.

Κατά τη διάρκεια της επαναστατικής ζωής του, η υπηρεσία κατασκοπίας των Ηνωμένων Πολιτειών, η CIA, επιχείρησε να τον δολοφονήσει πολλές φορές.

Ο ίδιος ο Κάστρο είπε ότι επέζησε από 634 απόπειρες ή σχέδια να τον δολοφονήσουν, που έγιναν κυρίως από τη CIA ή οργανώσεις εξόριστων με έδρα τις ΗΠΑ. Τέτοιες προσπάθειες  συμπεριλαμβάνουν χάπια δηλητήριου, ένα τοξικό πούρο, εκρηκτικά μαλάκια, και μολυσμένη με  χημικά στολή καταδύσεως, μεταξύ άλλων.

Ο Κάστρο γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 από πατέρα Ισπανό μετανάστη και  Κουβανή μητέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...