Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Όπως μεταδίδει από το Μοντ Πελεράν της Ελβετίας ο ανταποκριτής του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, Ανδρέας Πιμπίσιης, «η δυστοκία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο να υπάρξει προσέγγιση με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, λόγω του ότι η αποτύπωσή του αριθμού αυτού σε χάρτη θα σήμαινε συμπερίληψη της Μόρφου στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία».


Συνεχίζει δε, ότι, «στόχος της τ/κ πλευράς όπως διαφάνηκε είναι η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Κατά τη διαπραγμάτευση συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα κριτήρια του ποσοστού εδάφους και του αριθμού των Ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση».
Όπως ανέφερε η πηγή της καλής εφημερίδας, ενώ στο κριτήριο που αφορά το ποσοστό του εδάφους της τ/κ συνιστώσας πολιτείας υπήρξε μια διακύμανση μεταξύ 27,2% και 28,2%, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν πρόθυμος και φαίνεται πως δεν είχε το πράσινο φως από την Άγκυρα να συμφωνήσει στο να υπάρξει μια ικανοποιητική διακύμανση και σε ό,τι αφορά των αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση.
Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Μόρφου θα επιστραφεί στην ε/κ διοίκηση. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μόρφου η επιστροφή αφορά 7,5 χιλιάδες άτομα. Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Τ/κ ηγέτης εμφανίστηκε υπέρ της συζήτησης του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη, κάτι που όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να γίνει γιατί τότε θα υπάρχει διασύνδεση της ασφάλειας με το εδαφικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...