Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Φιλορώσοι σοσιαλιστές κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές σε Βουλγαρία-Μολδαβία.Παραιτήθηκε η βουλγαρική κυβέρνηση.Η διαφθορά των φιλοδυτικών ανοίγει το δρόμο για τη Ρωσία στα Βαλκάνια


Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ (φωτογραφία από AFP)
presstv.com
Ο φιλοδυτικος  πρωθυπουργός της Βουλγαρίας  Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε μετά την εκλογική απώλεια της υποστηριζόμενης υποψήφιας από το κυβερνών κόμμα στις προεδρικές κάλπες της χώρας.

Ο λαός προσήλθε  στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή για να επιλέξει μεταξύ του Ρούμεν Radev, ο οποίος απολαμβάνει την υποστήριξη της Σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης και θεωρείται  ως φιλορώσος, και της υποψήφιας του κυβερνώντος κόμματος, Τσέτσκα Τσάτσεβα.



Με το 99,3 τοις εκατό των ψηφοδελτίων να έχουν καταμετρηθεί την Δευτέρα,ο Radev προηγείται με 59,4 τοις εκατό έναντι 36,2 της Τσάτσεβα.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 6 Νοεμβρίου,ο Radev είχε κερδίσει πάνω από το 25 τοις εκατό των ψήφων σε σύγκριση με σχεδόν 22 τοις εκατό της  Τσάτσεβα.

Ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί να παραιτηθεί σε περίπτωση που ο Radev κέρδιζε την αναμέτρηση της  Κυριακής.


Η βουλγαρική δημόσια ζωή μαστίζεται από εκτεταμένη διαφθορά και φτώχεια, η οποία παραμένει διαδεδομένη στη χώρα, παρά τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε η,τώρα εξερχόμενη,κεντροδεξιά κυβέρνηση.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς ότι ο κυβερνών συνασπισμός δεν κατέχει πλέον την πλειοψηφία," είπε ο πρωθυπουργός την Κυριακή το βράδυ. "Ζητώ συγγνώμη σε όσους μας υποστήριξαν. Νόμιζα ότι έκανα το σωστό. "
Ο Radev δήλωσε στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, «Είναι μια νίκη για όλο το βουλγάρικο λαό. Η δημοκρατία κέρδισε την απάθεια και το φόβο σήμερα. "

Η Βουλγαρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πριν από μια δεκαετία. Είναι το  πιο εξαθλιωμένο μέλος του 28εθνούς μπλοκ.

Πολλοί Βούλγαροι αισθάνονται μια πολιτιστική και ιστορική σύνδεση με τη Ρωσία, όμως. Και η χώρα εξαρτάται από τη Μόσχα για την ενέργεια.
Σοσιαλιστικό Κόμμα προεδρικός υποψήφιος της Μολδαβίας Igor Dodon μιλά στα μέσα ενημέρωσης μετά τις προεδρικές εκλογές σε εκλογές έδρα του στο Κισινάου, στις 14 Νοεμβρίου 2016. (Φωτογραφία από το Reuters)

presstv.com
Ο φιλορώσος υποψήφιος της Μολδαβίας Igor Dodon ανακοίνωσε  τη νίκη του στις προεδρικές επαναληπτικές εκλογές αφού νίκησε την φιλοδυτική  αντίπαλό του.

"Είμαι πρόεδρος για ολόκληρη τη χώρα, γι 'αυτούς που με ψήφισαν και για εκείνους που με καταψήφισαν," είπε ο Dodon στους δημοσιογράφους αργά την Κυριακή, καθώς τα  σχεδόν τελικά αποτελέσματα έδειξαν τον υποστηριζόμενο από τους  σοσιαλιστές υποψήφιο της αντιπολίτευσης να είναι μπροστά με σημαντική διαφορά.

Με 98 τοις εκατό των ψήφων καταμετρημένο,ο Dodon συγκέντρωσε το 54 τοις εκατό των ψήφων, ενώ η φιλοδυτική αντίπαλος Maia Sandu είχε μόλις κάτω από 45 τοις εκατό, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 0800 GMT της Δευτέρας. 

Ο πρώτος γύρος των εκλογών πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου, δίνοντας στον Dodon, πρώην υπουργό οικονομίας κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 48 τοις εκατό και στη φιλοευρωπαία Sandu, πρώην υπουργό Παιδείας της κεντροδεξιάς που εργάστηκε για τη Παγκόσμια Τράπεζα, 38.

Η Μολδαβία βρίσκεται στο ρήγμα που χωρίζει τη Ρωσία από την Ευρώπη.Ο Dodon έχει δεσμευθεί να συνεχίσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και όχι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η πρόσφατη βαρύτητα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που χαρακτηρίζεται από της υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης με την  ΕΕ το 2014, έχει κοστίσει στη χώρα τους δεσμούς της με τη γειτονική Ρωσία.


Η Sandu, από την άλλη πλευρά, θέλει η χώρα να κινηθεί προς την Ευρώπη. Ισχυρίζεται ότι η Μολδαβία θα έχουν ένα πιο ακμάζον μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τωρινός Πρωθυπουργός της Μολδαβίας κ Pavel Filip, φιλοευρωπαίος, είπε ότι οι δύο υποψήφιοι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού προς το συμφέρον της χώρας.

"Αυτό περιλαμβάνει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και συνέχιση της πορείας προς την ΕΕ, η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί," σχολίασε με  μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν έκλεισαν οι κάλπες.

Ο Filip, ο οποίος έχει υπηρετήσει από τον Ιανουάριο, εισήγαγε πολιτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης προεδρικής εκλογής.

Η εκλογή για πρώτη φορά σε 16 χρόνια έχει εθνική ψήφο, αντί κοινοβουλευτικής , για να εκλεγεί ο αρχηγός του κράτους.

Η προφανής νίκη του Dodon έρχεται παράλληλα με αυτή του φιλορώσου προεδρικού υποψήφιου στη κοντινή Βουλγαρία Ρούμεν Radev, ο οποίος πήρε τη νίκη στις εκλογές της Κυριακής.

Η χώρα της  Ανατολικής Ευρώπης των 3,5 εκατ  έχει βυθιστεί σε πολιτική και οικονομική κρίση μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς  που ήρθε στο φως πρόσφατα.


Το 2014, περίπου $ 1 δισ.-- το ισοδύναμο του ενός ογδόου της οικονομικής παραγωγής της Μολδαβίας, μυστηριωδώς εξαφανίστηκε από τρεις τράπεζες, προκαλώντας τεράστιες διαδηλώσεις και τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Βλαντ Φιλάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...