Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Πάνω από 11000 συλληφθέντες στην Αιθιοπία

Κάτοικοι της Bishoftu διασχίσει τους καρπούς τους πάνω από τα κεφάλια τους ως σύμβολο για την Ορόμο αντικυβερνητικών κινήματος κατά τη διάρκεια του Ορόμο νέο έτος διακοπές Irreechaa στο Bishoftu, Αιθιοπία, 2 Οκτωβρίου, 2016. (Φωτογραφία από AFP)
presstv
Οι αρχές της Αιθιοπίας συνέλαβαν πάνω από 11.000 ανθρώπους από τότε που η Αντίς Αμπέμπα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις αρχές Οκτωβρίου μετά από βίαιες διαμαρτυρίες.

"Περίπου 11.607 άτομα μέχρι στιγμής κρατούνται σε έξι φυλακές, εκ των οποίων 347 είναι γυναίκες, από τότε που  κηρύχθηκε η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", δήλωσε ο Taddesse Hordofa, πρόεδρος του  Κρατικού Εξεταστικού Συμβουλίου έκτακτης ανάγκης, σε μια  εκπομπή του καναλιού  EBC το Σάββατο.



Η Αιθιοπία υπήρξε θέατρο πολιτικής κρίσης με πολλά κρούσματα βίας κατά το παρελθόν έτος.Η Αντίς Αμπέμπα έχει εμπλακεί σε μια αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το περασμένο έτος.

Οι διαδηλώσεις προκλήθηκαν από ένα κυβερνητικό σχέδιο για την επέκταση των δημοτικών ορίων της πρωτεύουσας στην κεντρική περιοχή της Oromia, μια κίνηση που θα μπορούσε να αναγκάσει τους αγρότες από την εθνική ομάδα Ορόμο να μετακινηθούν και να χάσουν τη γη και την περιουσία τους.

Οι Oromia, με τουλάχιστον 27 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα και το πιο πυκνοκατοικημένο των ομοσπονδιακών κρατών της χώρας της Ανατολικής Αφρικής, που περικλείει την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα από όλες τις πλευρές. Οι διαδηλώσεις, ωστόσο, ήταν περιορισμένες στην Oromia και μεταφέρθηκε στην περιοχή Αμχάρα, με τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ανθρώπους, στο βορρά.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Αυγούστου από την Human Rights Watch, πάνω από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας από το Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι, επίσης, φέρεται να σκοτώθηκαν μετά από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας,όταν τράπηκαν σε άτακτη φυγή στην πόλη Bishoftu στην Oromia στις 2 Οκτωβρίου.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αναταραχή, η σημερινή κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία για 25 χρόνια, κήρυξε  στις 9 Οκτωβρίου εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για πρώτη φορά, «διότι η κατάσταση αποτελεί κίνδυνο για το λαό της χώρας."

Σε δήλωση το Σάββατο, ο Hordofa επίσης διάβασε έναν μακρύ κατάλογο καταγγελλόμενων αδικημάτων που διαπράχθηκαν από τους συλληφθέντες, που αποτελείται  από μεγάλα εγκλήματα, όπως η "επίθεση εναντίον  των δυνάμεων ασφαλείας με τη χρήση πυροβόλων όπλων» ή «φόνος αμάχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας" αλλά και πιο μικρά όπως "άρνηση παροχής δημόσιων υπηρεσιών" και "παρακώλυση κυκλοφορίας  οχημάτων. "

Ο αριθμός  των κρατουμένων διαδηλωτών που ανακοινώθηκε δείχνει μια τεράστια αύξηση στις 2.500 συλλήψεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Hailemariam Desalegn στα τέλη Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...