Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Οι ιθαγενείς της Βραζιλίας διαμαρτύρονται κατά της νέας κυβέρνησης

Μια αυτόχθονες άνθρωπος από τη φυλή Pataxo παρευρίσκεται σε διαμαρτυρία των ιθαγενών στην είσοδο του Planalto Palace στη Μπραζίλια
sputniknews

Οι εκπρόσωποι των αυτόχθονων κοινοτήτων από διαφορετικές  πολιτείες της Βραζιλίας συνεχίζουν τις  διαμαρτυρίες κατά τα τελευταία νομοσχέδια που προτείνονται από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι νόμοι θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα όχι μόνο των Ινδιάνων, αλλά και όλων των πολιτών της Βραζιλίας.

Περίπου 400 εκπρόσωποι των ιθαγενών λαών της Βραζιλίας, πολλοί φορώντας παραδοσιακά ρούχα, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου της Βραζιλίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην 55η προτεινόμενη συνταγματική τροποποίηση η οποία εξετάζεται επί του παρόντος από τη Γερουσία. Η τροπολογία πρόκειται να παγώσει τις δημόσιες δαπάνες για τα επόμενα 20 χρόνια. Μια άλλη προτεινόμενη νομοθεσία που δέχεται τα πυρά τους  είναι το νομοσχέδιο 4059 η οποία θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να αγοράζουν γη στη Βραζιλία. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται από την Τρίτη. 



Οι Ινδιάνοι της Βραζιλίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα των δικαιωμάτων γης. Πίσω στο 2000, η ​​κυβέρνηση πρότεινε την PEC215, μια συνταγματική τροποποίηση που θα μετατόπιζε την εξουσία για να οριοθετήσει τη γη των αυτόχθονων από την εκτελεστική εξουσία στη νομοθετική - δηλαδή  στο Κογκρέσο. Το σχέδιο φέρεται να δίνει στους αντι-ινδιάνους γαιοκτήμονες την ευκαιρία να εμποδίσουν την αναγνώριση νέων εδαφών των  ιθαγενών , ακόμη και να τους επιτρέψει να ακυρώσουν τα υπάρχοντα. 

Ο Cleber Buzatto, Γενικός Γραμματέας του Ιεραποστολικού Συμβουλίου για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, είπε στο Sputnik Βραζιλίας ότι νομοσχέδια , όπως τα PEC215, PEC55 και το νομοσχέδιο 4059 παραβιάζουν τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών και των πολιτών της Βραζιλίας ως σύνολο.  «Η ιδέα της πώλησης γης σε αλλοδαπούς που ενεργοποιεί  το 4059 έχει σοβαρές συνέπειες. Θα παρακολουθούμε στενά κάθε σύγκρουση, καταχρήσεις εξουσίας  και βίας κατά των ιθαγενών κοινοτήτων που πάσχουν ήδη από τις επιθέσεις στο έδαφός τους ", δήλωσε ο Buzatto. 

Ο Buzatto κατηγορεί κυβέρνηση του Michel Temer για την κατάσταση, λέγοντας ότι δεν κάνουν καμία  προσπάθεια προκειμένου να διορίσουν έμπιστους ανθρώπους σε στρατηγικές θέσεις σε κρατικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη διανομή της γης και τις πολιτικές για τους  ιθαγενείς.   

"Οι αξιωματούχοι βλέπουν αυτά τα θέματα από την προοπτική των στρατιωτικών και θρησκευτικών φανατικών. Αυτή είναι αντι-συνταγματική προσέγγιση, διότι το σύνταγμά μας εγγυάται τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών και τις παραδόσεις τους, τις πεποιθήσεις τους και τη γη τους », δήλωσε ο Buzatto. 

Ο Temer, ο οποίος ήρθε στην εξουσία τον Αύγουστο μετά  τη μομφή της  προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, είχε υποσχεθεί να επιβάλει μέτρα λιτότητας και φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις για να βγάλει τη Βραζιλία από την ύφεση.Ο Πρόεδρος Temer είπε ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει όλες τις οριοθετήσεις από την τότε Πρόεδρο Dilma Rousseff από το Δεκέμβριο του 2015 (όταν η διαδικασία μομφής ξεκίνησε) έως τις 12 Μαΐου, όταν η Rousseff καθαιρέθηκε από τη θέση της. Σύμφωνα με αξιωματούχους, πάνω από το 75 διατάγματα εκδόθηκαν από την πρώην ηγέτη κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, δίνοντας περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια εκτάρια γης για τις αυτόχθονες κοινότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...