Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Οι Οπρίτσνικι(Oprichniki)του Ιβάν του Τρομερού

Μια Oprichnik (Ρωσικά: опричник, πληθυντικό Oprichniki) ήταν μέλος μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε από τον τσάρο Ιβάν τον Τρομερό να κυβερνήσει τη διαίρεση της Ρωσίας γνωστή ως οπρίτσνινα (1565-1572).  Η Oprichniki ήταν υπεύθυνος για την καταστολή των ...


Ένας Oprichnik (Ρωσικά: опричник, πληθυντικός Oprichniki) ήταν μέλος μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε από τον τσάρο Ιβάν τον Τρομερό που διοικούσε τη μεραρχία  της Ρωσίας γνωστής ως οπρίτσνινα (1565-1572). 

Οι Oprichniki ήταν υπεύθυνοι για την καταστολή των εσωτερικών εχθρών του τσάρου. Καθοδηγούμενοι από τον Ιβάν, έσπερναν τον όλεθρο  στον άμαχο πληθυσμό. Ήταν ντυμένοι με μαύρα περιβολή, παρόμοια με το μοναχικό  ράσο, και έφεραν ως διακριτικό τους το κομμένο  κεφάλι ενός σκύλου (για να οσφραίνονται τη προδοσία και τους εχθρούς του τσάρου) και μια σκούπα (για να τους σαρώσουν). Το κεφάλι του σκύλου ήταν επίσης συμβολικό του «μαντρώνω τους  εχθούς του Τσάρου» . Μερικές φορές ονομάζονταν "Τα σκυλιά του  Τσάρου". Ίππευαν  μαύρα άλογα, ώστε να εμπνέουν μεγαλύτερο τρόμο. Οι Oprichniki είχαν εντολές να εκτελέσουν όποιον δεν ήταν πιστός στον Ιβάν IV.



Οι  Oprichniki λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν διάφορες μεθόδους βασανιστηρίων, όπως να δένουν το  κάθε άκρο σε ένα διαφορετικό άλογο και να τα οδηγούν  σε αντίθετες κατευθύνσεις ή να ρίχνουν  κάποιον σε μια δεξαμενή με βραστό νερό. Παλούκωναν τα  θύματα ή ακόμη και να δένουν τα θύματα σε κοντάρια και να τα  ψήνουν πάνω από αναμμένες φωτιές.

Όταν ο Ιβάν ανακήρυξε τον εαυτό του "Χέρι του Θεού", 300 της Oprichniki επιλέχθηκαν να είναι η προσωπική του "αδελφότητα" που ζούσαν στο κάστρο του Ιβάν στην Aleksandrovskaia Sloboda κοντά στο Vladimir. Κάθε βράδυ στις τέσσερις μμ, αυτοί οι "μοναχοί" Oprichnik παρακολουθούσαν ένα κήρυγμα από τον Ιβάν τον ίδιο πριν από τις τελετουργικές εκτελέσεις του  πρωινού. Οι Oprichniki ζούσαν  εξωτερικά ασκητική ζωή, όπως και οι μοναχοί που μιμούνταν, αλλά υπήρχαν  τρελά  κρούσματα σκληρότητας και ακολασίας. Ο Ιβάν τραγουδούσε, ενώ έτρωγαν και ο ίδιος δεν έτρωγε μέχρι ο καθένας τους να είχε τελειώσει. Θα πήγαινε για ύπνο στις 21:00, με τρεις τυφλούς να του λένε  ιστορίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...