Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Με το παράδειγμα διδασκαλία



Αποτέλεσμα εικόνας για teaching by example picture

Αγαπητοί γονείς!Θα παρουσιαστείτε κι εσείς στο βήμα εκείνο του Χριστού και θα δώσετε λόγο στο δίκαιο Κριτή για τα παιδιά σας.Εκείνος δεν θα σας ρωτήσει αν τους μάθατε καλές τέχνες,αν τα βοηθήσατε να μιλούν τέλεια τα γαλλικά,τα γερμανικά ή τα ιταλικά,αλλ'αν τα μάθατε να ζουν τη χριστιανική ζωή.



Τα μικρά παιδιά προσέχουν περισσότερο το παράδειγμα των γονέων,παρά τις συμβουλές τους.Γι'αυτό,αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν καλοί και ευσεβείς χριστιανοί,να είστε εσείς οι ίδιοι ευσεβείς και καλοί.Και φέρνοντας τον εαυτό σας για παράδειγμα,θα τα ανατρέφετε πράγματι "εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου".Έτσι κι εσείς και τα παιδιά σας θ'ανταμειφθείτε από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό με την αιώνια σωτηρία.

(Αγίου Τύχωνος του Ζαντόνσκ,Πορεία προς τον Ουρανό,εκδ. Ι.Μ.Παρακλήτου)

9 σχόλια:

  1. Αυτό με την ανταμοιβή... τι πάρε -δώσε...θεέ μου τι ανταλλακτήριο!
    Κι αλίμονο αν "φέρνουν οι γονείς τον εαυτό τους ως παράδειγμα".... τι έπαρση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την έννοια της ανταμοιβής,ο Χριστός ο ίδιος την έδωσε.Ο κάθε κόπος ανταμοίβεται.Ο μισθός υμών πολύς εν τοις Ουρανοίς.

      Για να είσαι το παράδειγμα πρέπει να κάνεις αυτά που διδάσκεις.Αλλιώς είσαι απλά...πολυλογάς.Δεν είναι έπαρση.Είναι δέσμευση για προσπάθεια και αγώνα.

      Διαγραφή
  2. Επομένως ο καλός χριστιανός κάνει ότι κανει γιατί έχει ένα κινητρο : την ανταμοιβή του, τον μισθό του... Αξιος ο μισθός του!
    Δηλαδή η περίπτωση να κανει κανείς ότι κάνει γιατί είναι η Αλήθεια της υπαρξης και της πραγματικής Ζωής, δίχως ουρανιες υποσχετικές που θυμίζουν τραπεζίτες... δεν παίζει. ?..

    Οχι, δεν είναι οι γονείς το παράδειγμα.... η ανατροφή των παιδιών πρέπει να περικλείει μεσα της τον άνθρωπο -γονέα που έχει επιγνωση της ατελειας του κι ότι πάντα θα υπολείπεται της σπουδαιας δουλειας που του έχει ανατεθεί: να πλάσει την ψυχή ενός ανθρώπου. Ποτέ δεν θα είναι επαρκης και ικανός να υποδεχθεί το δώρο, πολλώ μάλλον να πλασάρει τον εαυτό του ως παράδειγμα προς μίμηση. Με τούτη την ταπεινότητα, λέμε στα παιδιά μας ότι δεν είμαστε ούτε παραδείγματα ουτε τέλειοι, απλώς κάνουμε ότι μπορούμε... και να ζητάμε από αυτά να μας συγχωρούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αυτή είναι η ανταμοιβή!Αυτός είναι ο ουράνιος μισθός.Να κάνεις αυτό που κάνεις για τον Χριστό επειδή είναι η Αγάπη ,η Αλήθεια ,η Ζωή.Δεν περνάς από το ταμείο.

      Μα ο γονιός δεν είναι παράδειγμα τελειότητας αλλά παράδειγμα προσπάθειας.Κανένα παιδί και κανένας έφηβος δεν περιμένει να δει τελειότητα.Αλλά ειλικρινή προσπάθεια να εφαρμόσει ο γονιός αυτά που λέει.Και όταν διδάσκεις προσπάθεια διδάσκεις ότι στη προσπάθεια υπάρχει και αποτυχία,αδυναμία,αστοχία.

      Διαγραφή
  3. Ε, τότε ας μιλήσει η Εκκλησία έναν λόγο ουσίας.... ας πει αυτό που είναι να πει κι όχι κατι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λέει.Δυο χιλιάδες χρόνια.Μη κοιτάς που ακόμα και κληρικοί και θεολόγοι τα συσκο(α)τίζουν τα πράγματα.

      Διαγραφή
  4. Όχι δεν τα λέει. Ενα συνοθύλευμα ιδεών και μια απίστευτα διπλωματική και αμφισημη γλώσσα , λέει...και βέβαια μαζεύει το ανάλογο ακροατήριο....
    Ας λένε οτι τους κάνει κέφι ή ότι τους συμφέρει κατά περίπτωση... όλοι το κάνουν! Δεν χάλασε κι ο κόσμος, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπερδεύεις την Εκκλησία με τους Δεσποτάδες,τους παπάδες και τους κήρυκες.
      Πολλοί εκ των οποίων κάνουν αυτό που λες.Η Εκκλησία μιλά μέσω των Αγίων και των Οικουμενικών Συνόδων.

      Διαγραφή
  5. Αλλος ενας μπερδεμένος άνθρωπος, σε ένα μαλλιά κουβάρια κόσμο... ok!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...