Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη

  Αποτέλεσμα εικόνας για the good samaritan

 Ο Χριστός σήμερα δίνει ένα μάθημα στους Εβραίους εκείνης της εποχής όσο και σε όλους εμάς σήμερα.Όταν ο νομικός τον ρωτά "ποιος είναι ο πλησίον μου;",επιλέγει την παραβολή του Σαμαρείτη.Οι Σαμαρείτες,επειδή είχαν διαφορές στην πίστη με  τους Εβραίους θεωρούνταν άνθρωποι ακάθαρτοι και μισητοί.Στην παραβολή όμως του Χριστού,ο ιερέας και ο λευίτης,οι οποίοι ξέρουν το Νόμο,δεν βοηθούν τον τραυματισμένο από τους ληστές συμπολίτη τους.Αντίθετα ο Σαμαρείτης αναλαμβάνει να του δέσει τις πληγές αλλά και να πληρώσει για τη νοσηλεία του.Και ας ξέρει ότι ίσως κάποια μέρα αυτός ο ίδιος ο τραυματίας θα του επιτεθεί λόγω των διαφορών τους.
  
Αποτέλεσμα εικόνας για the good samaritan

Ο Χριστός δίνει άλλο νόημα στο μωσαϊκό νόμο.Τον αποκόβει από τα εθνικιστικά εβραϊκά πρότυπα και τον κάνει πανανθρώπινο.Ζητά να υπερβούμε τις εθνικές,κοινωνικές και θρησκευτικές διαφορές μας και να σπεύσουμε προς βοήθεια του άλλου,του ξένου.Μας ζητά να εφαρμόσουμε αυτά που λέμε ότι πιστεύουμε.Και έτσι θα κερδίσουμε την αιώνια ζωή αλλά θα ομορφύνουμε και την τωρινή ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...