Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Προς τους ποιμένες

                 
(φωτο από το ethnos.gr)

Όταν μερικοί παρανομούν,όποιοι κι αν είναι αυτοί,και το γνωρίζουν καλά,να μη σιωπάς.Να ελέγχεις παντού και πάντοτε την παρανομία τους με το λόγο σου,για να μη μοιάσεις με μουγκό σκυλί,που δεν γαβγίζει όταν οι κλέφτες μπαίνουν μέσα στο σπίτι και αρπάζουν ή όταν οι λύκοι πέφτουν στο κοπάδι και το κατασπαράζουν.
  Στάσου,αγαπητέ μου,ακλόνητος στη σκοπιά σου και εκπλήρωσε την αποστολή σου σαν βοσκός λογικών προβάτων,έστω κι αν αυτό θα έχει σαν συνέπεια να υποφέρεις και να διωχθείς.Έχεις πρότυπα τους Προφήτες,τους Αποστόλους και τους αγίους Ιεράρχες του Χριστού.



Απόφευγε να κολακεύεις ή να απαλύνεις τα ελαττώματα των πλουσίων κι εκείνων που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις και ζουν με χλιδή και υπερηφάνεια.Κι αν έκαναν κάτι σπουδαίο,πρόσεχε μήπως από δάσκαλος καταντήσεις κόλακας.Μη δειλιάζεις να ελέγχεις κάθε κακό στα ίσια,να ομολογείς την αλήθεια παντού και πάντοτε και να κηρύσσεις το λόγο του Θεού,του οποίου είσαι απεσταλμένος.Ας μάθουν όλοι ότι είσαι ο ποιμένας και διδάσκαλός τους,που θα δώσει λόγο γι'αυτούς στο δίκαιο Κριτή.


Μην κηρύσσεις για να σ'επαινούν ή για ν'αρέσεις στους ανθρώπους γιατί έτσι σφετερίζεσαι τη χάρη του Θεού.Ο λόγος του Κυρίου δόθηκε για να οδηγηθούν ψυχές τη σωτηρία και για να δοξάζεται το όνομά Του.Αυτόν τον σκοπό έχει το κήρυγμα.Όταν εσύ εκτελείς το ποιμαντικό σου έργο πιστά,τότε θα έχεις και τον έπαινο,δίχως να τον επιζητείς,αν και όχι απ'όλους πάντα τους ανθρώπους.Οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι και όσοι φροντίζουν για τη σωτηρία τους θα σε αγαπούν και θα σε επαινούν.Αντίθετα οι κακοί και αδιάφοροι θα σε μισούν και θα σε κακολογούν.Δεν αρέσουν όλα σε όλους.


Χωρίς τη βοήθεια του Θεού,καμιά προσπάθεια και κανένα έργο του ποιμένα δεν γνωρίζει επιτυχία και προκοπή.Γι'αυτό ο ποιμένας έχει υποχρέωση να προσεύχεται όσο μπορεί πιο θερμά και για τον εαυτό του και για το ποίμνιό του.

Αγίου Τύχωνος του Ζαντόνσκ,Πορεία προς τον Ουρανό,εκδ.Ι.Μ.Παρακλήτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...