Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Οι Κοζάκοι

Λάτρεις της περιπέτειας
Εικόνα από rpnsd.ru
Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας  απλός ορισμός για αυτούς. Δεν είναι μια εθνικότητα ή θρησκεία, δεν αποτελούν ένα πολιτικό κόμμα ή κίνημα και δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συμφωνία μεταξύ των ιστορικών και ανθρωπολόγων για το ποιοι είναι οι Κοζάκοι .
Στην Βικιπαίδεια ορίζονται ως «οι μιλιταριστικές κοινότητες διάφορων εθνικοτήτων που ζουν στη στέπα περιοχές της Ουκρανίας και της νότιας Ρωσίας." Περιγράφεται με λίγα λόγια,ότι οι  Κοζάκοι είναι ελεύθεροι άνδρες ή περιπετειώδεις. Στην πραγματικότητα, το όνομά τους προέρχεται από την τουρκική λέξη Qasaq, που σημαίνει ακριβώς αυτό.
Ιστορία των Κοζάκων
Υπάρχουν επίσης διαφορετικές εκδοχές για την καταγωγή των Κοζάκων. Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς,στη  Ρωσία και την  Ουκρανία, Κοζάκοι ήταν οι άνδρες που ζούσαν ελεύθερα στις απομακρυσμένες περιοχές. Συνήθως ήταν δουλοπάροικοι που είχαν διαφύγει για να βρουν την  ελευθερία τους.
Εικόνα από www.eskoff.netΕικόνα από www.eskoff.net
Η κυβέρνηση προσπάθησε να τους βρει και να τους τιμωρήσει, αλλά ο αριθμός των φυγάδων  έγινε τόσο μεγάλος που ήταν αδύνατο να τους πιάσει όλους και σύντομα το κράτος  έπρεπε να παραιτηθεί και να αναγνωρίσει τις νεοσύστατες κοινότητες στα σύνορά του. Οι πρώτες τέτοιες αυτοδιοικούμενες κοινότητες των Κοζάκων πολεμιστών δημιουργήθηκαν τον 15ο αιώνα (ή, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το 13ο αιώνα) στις περιοχές Δνείπερου και Ντον.
Οι Κοζάκοι δέχθηκαν επίσης Τάταρους, Γερμανους, Τούρκους και άλλες εθνικότητες στις κοινότητές τους, αλλά υπήρχε μία προϋπόθεση - θα έπρεπε να πιστεύουν στον Χριστό.Μόλις γίνονταν  αποδεκτοί στην κοινότητα, έπαυαν να είναι  Γερμανοί, Ρώσοι ή  Ουκρανοί - γίνονταν  Κοζάκοι.
Οι Κοζάκοι είχαν το δικό τους εκλεγμένο αρχηγό, που ονομάζοταν  Αταμάν, ο οποίος είχε εκτελεστικές εξουσίες και ήταν ανώτατος διοικητής κατά τη διάρκεια του πολέμου.Η  Rada (η συνέλευση της ομάδας), κατείχε  τις νομοθετικές εξουσίες. Οι ανώτεροι αξιωματικοί καλούνταν starshina και οι οικισμοί των Κοζάκων καλούνταν stanitsa s. Οι Κοζάκοι έπαιρναν το όνομά τους από τη γεωγραφική τους θέση. Μερικοί  από τα πιο διάσημους ήταν οι Κοζάκοι του Zaporozhian,του  Ντον και του Κουμπάν .
Ζωγραφική με I.Repin (Εικόνα από wikimedia.org)Ζωγραφική με I.Repin (Εικόνα από wikimedia.org)
Η στρατιωτική δύναμη των Κοζάκων
Οι Κοζάκικες στρατιωτικές παραδόσεις είναι ισχυρές και τα αγόρια εκπαιδεύονταν ως πολεμιστές από πολύ νεαρή ηλικία. Ταο μωρό από πολύ μικρό, οδηγούνταν στην εκκλησία και γινόταν μια Λειτουργία στον Άγιο Ιωάννη τον πολεμιστή , έτσι ώστε το αγόρι να μεγαλώσει ισχυρό και ατρόμητο, και να είναι αφιερωμένο στην Ορθοδοξία. Στην ηλικία των τριών το παιδί θα μπορούσε να ιππεύσει ήδη ένα άλογο και στα πέντε ήταν έμπειρος αναβάτης. Ο πατέρας δίδασκε επίσης τους γιους τους την τέχνη της σκοποβολής , επιδεξιότητα και  συντονισμό από πολύ νεαρή ηλικία.
Αναγνωρίζοντας τις στρατιωτικές ικανότητες των Κοζάκων της, η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να τους ελέγξει και να τους κάνει να υπηρετούν τον Τσάρο. Ωστόσο, δεν ήταν όλοι οι Κοζάκοι πιστοί στον τσάρο και κάποιοι συμμετείχαν σε εξεγέρσεις των αγροτών. Οι πιο διάσημες εξεγέρσεις οδηγήθηκαν από τους Κοζάκους Στεπάν Razin, Kondratiy Bulavin και Emelyan Pugachev.
Εικόνα από www.uryupinsk-tour.ruΕικόνα από www.uryupinsk-tour.ru
Τον 18ο αιώνα, η κυβέρνηση μετέτρεψε τους Κοζάκους σε μια ειδική κοινωνική υπηρεσία, η οποία επρόκειτο να υπηρετήσει την Ρωσική Αυτοκρατορία. Οι κύριες αρμοδιότητές τους ήταν να φρουρούν τα σύνορα της χώρας. Για να διατηρήσουν τους Κοζάκους πιστούς στον Τσάρο, η κυβέρνηση τους έδωσε ειδικά προνόμια και τεράστια κοινωνική αυτονομία, την οποία εκτιμούσαν.
Την ίδια στιγμή οι Κοζάκοι, παραμένοντας  ελεύθερα πνεύματα , ως επί το πλείστον σέβονταν τον Τσάρο και τον Πατριάρχη, αλλά μισούσαν την κρατική γραφειοκρατία και όταν αισθάνονταν ότι  ο Τσάρος ήταν άδικος δεν δίσταζαν να ξεκινήσουν εξεγέρσεις. Ωστόσο, ειδικά κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Ρομανόφ,οι Κοζάκοι ήταν οι πιο ισχυροί υπερασπιστές της Ρωσίας. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων
Κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφύλιου πολέμου οι Κοζάκοι αγωνίστηκαν κυρίως για το Λευκό Στρατό, ως εκ τούτου, μετά τη νίκη του Κόκκινου Στρατού ήταν σε μεγάλο βαθμό υπό διωγμό, τα εδάφη τους υποβλήθηκαν στην πείνα και υπέστησαν πολλές καταστολές. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Κοζάκοι ήταν διασπασμένοι. Κάποιοι αγωνίστηκαν για τη Σοβιετική Ένωση και ορισμένοι στήριξαν τη ναζιστική Γερμανία.
Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο λόγος που μερικοί Κοζάκοι υποστήριξαν τους Ναζί ήταν ότι το είδαν σαν έναν πόλεμο ενάντια στο Στάλιν και κατά του δαιμονικού καθεστώτος που σκότωσε τον Τσάρο τους και τη Ρωσία.
Εικόνα από forum.sevastopol.infoΕικόνα από forum.sevastopol.info
Σύγχρονοι Κοζάκοι
Η αναβίωση των Κοζάκων και των παραδόσεών τους ξεκίνησε το 1989, κατά τη διάρκεια της περιόδου της περεστρόικα . Το 2005, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που ήταν Πρόεδρος της Ρωσίας, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από τη Δούμα, που αναγνώρισε τους Κοζάκους όχι μόνο ως μια ξεχωριστή εθνο-πολιτισμική οντότητα, αλλά και ως μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη.
Σήμερα υπάρχουν ακόμη και ειδικά σχολεία   Κοζάκων , όπου, μαζί με τα συνήθη μαθήματα όπως τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία, οι μαθητές διδάσκονται Κοζάκικες παραδόσεις και ιστορία. Τεράστιες ομάδες Κοζάκων βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Ρωσίας και πολυάριθμες ομάδες Κοζάκων κατοικούν στις βορειοδυτικές περιοχές του Καυκάσου,του  Κουμπάν,του  Κρασνοντάρ και της Σταυρούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...