Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Όλα στο φως! (Εφεσ. 5, 8-19)

                        

Nα μη συμμετέχετε στα σκοτεινά κι ανώφελα έργα των ἀλλων, αλλά να τα ξεσκεπάζετε. Γι’ αυτά που κάνουν εκείνοι στα κρυφά είναι ντροπή ακόμα και να μιλάμε. Όταν όμως όλα αυτά έρχονται στο φως, δείχνουν τί είναι. Γιατί ό,τι φανερώνεται γίνεται και το ίδιο φως.
Αυτό διαμηνύει σήμερα ο απόστολος Παύλος σε όλους τους χριστιανούς όλων των εποχών. Από τη στιγμή που βαπτιζόμαστε γινόμαστε τέκνα φωτός. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οφείλουμε και να ζούμε σαν άνθρωποι του φωτός.


Και τι σημαίνει αυτό; Να, θα πει κάποιος, εγώ δεν κλέβω, δεν κατηγορώ κανέναν, δεν επιζητώ το κακό κανενός. Αυτά δε φτάνουν; Όχι, απαντά σήμερα ο απ.Παύλος. Δεν φτάνει απλά να απέχεις από το κακό αλλά να το πολεμάς. Να το ξεμπροστιάζεις. Όπως έκανε ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος όταν ήλεγξε την αυτοκράτειρα επειδή έκλεψε το κτήμα μιας φτωχής χήρας.
Οι χριστιανοί δεν καλούμαστε να απομονωθούμε από τον κόσμο. Είμαστε εκτός του κόσμου αφού δεν επιζητούμε δόξες, τιμές και πλούτη αλλά πρέπει να γίνουμε το αλάτι που νοστιμίζει τον κόσμο. Αυτό γίνεται με το παράδειγμά μας, την ζωή μας. Και τι καλύτερο παράδειγμα από την εναντίωσή μας σε κάθε κακό; Άλλωστε αυτός που σωπαίνει μπροστά σε μια αδικία, σε έναν εκβιασμό, σε μια συκοφαντία γίνεται και ο ίδιος άδικος, εκβιαστής, συκοφάντης.
Το μόνο που χρειάζεται για το θρίαμβο του Κακού είναι κάποιοι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα, έλεγε  πολύ εύστοχα ένας Άγγλος φιλόσοφος(Edmund Burke). Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα του κόσμου σήμερα. Κανείς δεν μιλά εναντίον του κακού και δεν παρουσιάζει τον δρόμο της ταπεινότητας, της αγάπης, του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης σαν πραγματική λύση στα προβλήματα. Αυτό σημαίνει να φανερώσουμε το κακό στο φως ώστε να το μετατρέψουμε σε φως και αυτό.
Το παράδειγμα και ο λόγος ήταν τα όπλα των Προφητών, των Μαρτύρων και όλων των Αγίων.Με αυτά τα όπλα καλούμαστε κι εμείς να συγκρουστούμε με την αμαρτία, να τη νικήσουμε και να φέρουμε τους αμαρτωλούς στη μετάνοια και τη σωτηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...