Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Διαδηλώσεις ενάντια στη διαφθορά "ρίχνουν" την κυβέρνηση-Στη Ρουμανία,μη πάει το μυαλό σας αλλού

Ρουμάνοι διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική διαφθορά και τις ρουμανικές αρχές κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της διαμαρτυρίας στο Βουκουρέστι στις 4 του Νοέμβρη 2015 μετά ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε την παραίτησή του.  (AFP)


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη ρουμανική πρωτεύουσα Βουκουρέστι ζητώντας πρόωρες εκλογές και την εξάλειψη της διαφθοράς της κυβέρνησης.
Σχεδόν 15.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Πανεπιστημίου στο κέντρο του Βουκουρεστίου, την Τετάρτη το βράδυ και χιλιάδες άλλοι γέμισαν τους δρόμους των άλλων πόλεων σε όλη την χώρα λίγες ώρες αφότου ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, βυθισμένος σε σκάνδαλο διαφθοράς, παραιτήθηκε σε μια κίνηση έκπληξη μετά από μια θανάσιμη φωτιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης .
Οι διαδηλωτές, δήλωσαν ότι η παραίτηση της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα για την εξάλειψη της εκτεταμένης διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.
Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη αντι-κυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα. Την Τρίτη το βράδυ, περίπου 20.000 άνθρωποι παρακολούθησαν ένα συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα. 

Σε ομιλία που μεταδόθηκε από τη ρουμανική κρατική τηλεόραση, ο Πόντα είπε  στο έθνος του, ότι ήλπιζε πως η παραίτηση της κυβέρνησής του θα "ικανοποιήσει τους ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους», προσθέτοντας ότι θα παραμείνει έως ότου αναλάβει  μια νέα κυβέρνηση .
Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις είπε επίσης την Τρίτη ότι «κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Το επόμενο βήμα είναι για τους πολιτικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτό το συναίσθημα της εξέγερσης. "
Αργά την Παρασκευή, ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην πρωτεύουσα έπιασε φωτιά όταν κάποια πυροτεχνήματα πυροδοτήθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου,βάζοντας φωτιά στη διακόσμηση από αφρό του κέντρου, σκοτώνοντας 32 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 180 .
Περίπου 400 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ήταν στο νυχτ.κέντρο κατά τη στιγμή του συμβάντος και η μοναδική έξοδος έφραξε από κόσμο μέσα στον πανικό που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που μαινόταν.
Η τραγική υπόθεση προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, ειδικά στην πρωτεύουσα, η οποία οδήγησε στη σύλληψη των τριών ιδιοκτητών του κέντρου. Έχουν κατηγορηθεί ότι  άφησαν το κέντρο να γεμίσει υπερβολικά από κόσμο ενώ γνώριζαν ότι το κτίριο δεν διέθετε τις απαιτούμενες εξόδους κινδύνου.
Η οργή, όμως, δεν παύει και οι διαδηλωτές καλούν τώρα για μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα όπου θεωρούν ότι η ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της διαφθοράς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...