Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αποφθέγματα του Ιωάννη του Χρυσοστόμου(13 Νοεμβρίου)

                                  



*Να ζηλεύετε την αρετή των αγίων,την ανεξικακία τους,τη μακροθυμία τους,τη σωφροσύνη τους.Οι βίοι των αγίων μας διδάσκουν την ευσεβή διαγωγή και μας εμπνέουν ένθεο ζήλο.Δεν έλαμψαν τόσο με τα θαύματά τους οι άγιοι,όσο με τη ζωή τους.Η ζωή είναι που ακτινοβολεί παντού,η ζωή είναι που προσελκύει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.Τα θαύματα,αν δεν προσέχουμε,πολλές φορές και βλάπτουν.


*Όλοι οι έξω από την Εκκλησία,υπηρετώντας τα πάθη τους και ακολουθώντας τους δικούς τους συλλογισμούς,δεν μπορούν να δεχθούν καμιάν αλήθεια για το Θεό που υπερβαίνει την ανθρώπινη λογική.

*Απόφευγε τα δολώματα των αιρετικών.Μάθε ότι κάτω από τα δέρματα των προβάτων κρύβονται λύκοι,που σ'εσένα φέρονται με γλυκύτητα και ημερότητα,τον Κύριό μας όμως τον πολεμούν λυσσασμένα και ασυνθηκολόγητα.Φεύγε μακριά,λοιπόν,από τα μικρόβια της κακίας και μένε σταθερός στην παράδοση των Πατέρων,δηλαδή στην πίστη και την διδασκαλία της Αγίας Γραφής.

*Μη βάζεις την ομόνοια πάνω από την αλήθεια.

*Δεν θα έχουμε κανένα κέρδος από την ορθή μας πίστη αν η ζωή μας είναι αμαρτωλή,όπως επίσης δεν θα έχουμε κανένα κέρδος από την ενάρετη ζωή μας,αν η πίστη μας δεν είναι υγιής.

*Ακόμα κι αν ζεις ανώτερη πνευματική ζωή,δεν θ'αποκτήσεις καμιά παρρησία στο Θεό,εφόσον αδιαφορείς για τους αδελφούς σου που χάνονται.

*Για τούτο,πάνω απ'όλα,πρέπει πιο πολύ να κλαίμε:Για το ότι,επειδή οι κακοί στην εποχή μας έγιναν πολλοί,τα κακά δεν προκαλούν πια ντροπή σ'εκείνους που τα διαπράττουν.

*Ό,τι γίνεται στον καιρό του,είναι χρήσιμο.Ό,τι γίνεται άκαιρα,όχι μόνο άχρηστο είναι,αλλά και βλαβερό.

*Το δέντρο της απιστίας το φυτεύει η κακή περιέργεια,το ποτίζει η ανόητη αλαζονεία και το μεγαλώνει το πάθος της φιλοδοξίας.

*Για δυο σκοπούς θεσπίστηκε ο γάμος.Πρώτον για ν'αποφεύγουμε την ασέλγεια και δεύτερον για να γινόμαστε γονείς.Από τους δυο αυτούς σκοπούς,όμως,ο κυριότερος είναι η αποφυγή της ασέλγειας.

*Θα προτιμούσα να είμαι ελεύθερος και τρώω ξερό ψωμί,παρά να απολαμβάνω μύρια φαγητά και να είμαι δούλος

*Κανένας δεν είναι πραγματικά ελεύθερος ,παρά μόνο εκείνος που ζει για το Χριστό.Αυτός ξεπέρασε όλα τα κακά και δεν φοβάται τίποτα.

*Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η γνώμη των πολλών και κακών,αλλά των λίγων και ενάρετων ανθρώπων.

(Θέματα Ζωής Β΄,εκδ. Ι.Μ. Παρακλήτου)


(Στην εικόνα απεικονίζεται ο Απόστολος Παύλος να υπαγορεύει στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο την ερμηνεία των επιστολών του.Από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...