Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

O πλούτος και η χρήση του


                                        
Η σημερινή μέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέρα των αντιθέσεων. Από τη μία διαβάσαμε την παραβολή του άφρονα πλούσιου, ο οποίος ξόδεψε όλη του τη ζωή μαζεύοντας πλούτη, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους γύρω του. Και όταν, επιτέλους χόρτασε από τα υλικά αγαθά που είχε μαζέψει, ο Θεός με δηκτικό τρόπο του είπε ότι «σήμερα πρέπει να παραδώσεις την ψυχή σου, τι θα ωφελήσουν όλα αυτά που μάζεψες;».
   Στον αντίποδα βρίσκονται οι άγιοι που γιορτάζουν σήμερα. Ο άγιος Φιλήμονας και η σύζυγός του Απφία. Οι οποίοι έγιναν χριστιανοί από τον απόστολο Παύλο. Και οι δύο ήταν πλούσιοι αλλά τα πλούτη τους τα διέθεσαν για να ανακουφίζουν τους φτωχούς και τους αρρώστους  της περιοχής τους αλλά και για τη διάδοση του λόγου του Χριστού. Ήταν τόσο ξακουστή η προσπάθειά τους αυτή ώστε ο απ.Παύλος έγραψε στον Φιλήμονα: ἔχουμε πολλὴ χαρὰ καὶ παρηγοριὰ γιὰ τὴν ἀγάπη σου, διότι οἱ καρδιὲς τῶν ἀδελφῶν χριστιανῶν ἔχουν βρεῖ ἀνάπαυση μὲ τὶς εὐεργεσίες καὶ ἀγαθοεργίες σου, ἀδελφέ.
    Ο πλούτος είναι το κοινό στοιχείο και τον δύο περιπτώσεων. Τον άφρονα πλούσιο όμως τον έχει κυριεύσει η πλεονεξία. Και ο πλεονέκτης κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει το πάθος του. Κλέβει, αδικεί, συκοφαντεί ακόμα και σκοτώνει. Εχθρεύεται και τον Θεό και τους ανθρώπους. Και στο τέλος όταν καταλαβαίνει πόσο μάταια ήταν όλα αυτά είναι αργά.
   Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του αγίου Φιλήμονα και της αγίας Απφίας και ας θέσουμε, όπως αυτοί τον πλούτο τους, όποιο ταλέντο κι αν έχουμε, για το καλό των γύρω μας και όχι για να ικανοποιήσουμε την πλεονεξία και τον εγωισμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...