Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Αγώνας για τη δημοκρατία στο Ισραήλ

© Αμνών Haas

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε όλο το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για να εναντιωθούν στη συμφωνία φυσικού αερίου του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu με τον ενεργειακό κολοσσό των ΗΠΑ  Noble Energy. Η συμφωνία είναι πιθανό να λάβει έγκριση σύντομα, αλλά οι επικριτές την περιγράφουν ως «η μεγάλη ληστεία του φυσικού αερίου."
Περισσότεροι από 7.000 εντάχθηκαν στην πορεία στο Τελ Αβίβ το Σάββατο το βράδυ. Εκατοντάδες Ισραηλινοί επίσης βγήκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, τη Χάιφα και της Beersheba. 

Οι διαδηλωτές κυμάτιζαν ισραηλινές  σημαίες και κρατούσαν ταμπέλες που έγραφαν "κλοπή φυσικού αερίου», ενώ φώναζαν συνθήματα όπως "Αυτό είναι το φυσικό αέριο μας."

Η κατάσταση εντάθηκε στο Τελ Αβίβ όταν η αστυνομία άρχισε να σπρώχνει τους διαδηλωτές  που  είχαν μπλοκάρει την κυκλοφορία σε ένα πολυσύχναστο δρόμο. Περίπου 10 άνθρωποι συνελήφθησαν. Άλλοι τρεις συνελήφθησαν στην Beersheba μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία. 

Οι διαδηλωτές είπαν ότι ήταν θυμωμένοι με τις προσπάθειες του Νετανιάχου να παρακάμψει τους κανονισμούς αντιτράστ, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την έλλειψη εποπτείας. 
Οι Times του Ισραήλ ανέφεραν ότι  ο Orly Levy-Abekasis από τη δεξιά πτέρυγα του  ισραηλινού κόμματος Beytenu είπε πως «Το μονοπώλιο του φυσικού αερίου έχει ήδη οδηγήσει δύο ρυθμιστές σε παραίτηση και έχει στείλει δυο υπουργούς στη διοίκηση » 

Άλλοι διαδηλωτές είπαν ότι τους λήστεψαν η κυβέρνηση και η εταιρεία ενέργειας. "Οι αρχές προσπαθούν να βοηθήσουν μεγάλο ξέπλυμα χρήματος σε βάρος των πολιτών του Ισραήλ,"  ανέφερε ένας από τους διοργανωτές, ο Yossi Ντόρφμαν, στο Channel 2 News . "Για να« καθαρίσει »από τους φυσικούς πόρους που ανήκουν, σύμφωνα με  το νόμο, στους πολίτες του Ισραήλ."

Ένας από τους ισχυρότερους αντιπάλους για να παρακαμφθούν οι κανονισμοί αντιτράστ - ο υπουργός Οικονομικών Aryeh Deri - παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.Ο Νετανιάχου ανέλαβε το αξίωμα μετά από αυτή την κίνηση, και υπόσχεται να εξαλείψει οποιαδήποτε άμεσα εμπόδια και να περάσει τη συμφωνία. 

Εάν η συμφωνία εγκριθεί,η αμερικάνικη Noble Energy και η Delek Group του Ισραήλ θα αποκτήσουν πρόσβαση στο  μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης της χώρας - τον Λεβιάθαν. Σε αντάλλαγμα, οι δύο θα πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή στον τομέα που είναι σήμερα σε λειτουργία Ταμάρ, καθώς και στους τομείς  Tanin και Karish.

Πιστεύεται ότι ο Λεβιάθαν θα μπορούσε να περιέχει 18900000000000 κυβικά πόδια (535 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου. Η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να μετατρέψει το Ισραήλ σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στην περιοχή.
Οι επικριτές λένε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει μονοπώλιο φυσικού αερίου, χωρίς επαρκή εποπτεία, με πιθανό αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για τους Ισραηλινούς καταναλωτές.
Ο βουλευτής Dov Khenin, ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση στη Χάιφα, δήλωσε ότι η συμφωνία θα διαφθείρει τους νομοθέτες, καθώς"δωρίζει[-ουν] τους φυσικούς πόρους μας σε μεγιστάνες."
"Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο  οικονομικός και κοινωνικός, αλλά και υπέρ της δημοκρατίας, δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία υπό την κυριαρχία του χρήματος», είπε ο Khenin στο AFP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...