Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ο Οίκος της Δύναμης(zoorkhaneh ή zurkhaneh)






Zoorkhaneh (ο οίκος της δύναμης) είναι η ιρανική παραδοσιακή μορφή της προπόνησης για απόκτηση δύναμης.Η Zoorkhaneh αποτελείται από 7 βασικές ασκήσεις που ασκούνται με τη χρήση ειδικών εργαλείων που έχουν το σχήμα αρχαίων όπλων, όπως σπαθί, σκήπτρο, ασπίδα και τόξο. Η γέννησή της χρονολογείται πάνω από 800 χρόνια πριν, όταν στην Περσία εισέβαλαν οι Μογγόλοι και οι Ιρανοί πατριώτες συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν μυστικές ομάδες για να πολεμήσουν εναντίον των κατακτητών. Σύμφωνα με την "Yassa" (Ο νόμος της Μογγολίας) τα ηττημένα έθνη δεν επιτρεπόταν να ασκούν οποιαδήποτε πολεμική άσκηση. Έτσι οι Ιρανοί άρχισαν να ασκούνται κρυφά σε εγκαταλελειμμένους υπόγειους χώρους μακριά από τις πόλεις. Για το σκοπό αυτό,τα εργαλεία εκγύμνασης του σώματος είχαν τη μορφή των όπλων τους. Εξασκούνταν επίσης στην πάλη. Μέσα από αγώνες πάλης,επιλεγόταν ο δυνατότερος άνθρωπος, ή «Pahlevan». 
Εκτός από την μάχη κατά των εισβολέων, η άλλη δουλειά των Pahlevans ήταν να βοηθούν τους φτωχούς και τις καταπιεζόμενες τάξεις της κοινωνίας. Έτσι, σταδιακά ένα σχολείο Zoorkhaneh δεν ήταν μόνο ένα γυμνάσιο, αλλά και ένα μέρος εκμάθησης ιπποτισμού, λεβεντιάς,συγχώρεσης και άλλων ηθικών αξιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...