Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ο Κόπτης Πάπας επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ,πρώτη φορά μετά το 1967

              Ο Πάπας Tawadros ΙΙ, ο πατριάρχης της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει χαιρετιστεί από τα μέλη της Αγίας Μαρίας Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία [James Quigg / AP]
Ο Πάπας Tawadros II έφτασε στην Ιερουσαλήμ σε μια ιστορική επίσκεψη που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που επικεφαλής της αιγυπτιακής Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επισκέφθηκε την πόλη από την Ισραηλινή κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967.
Ο δικτυακός τόπος της Κοπτικής Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ, γράφει  ότι ο  μόνος λόγος για την επίσκεψη του Πάπα την Πέμπτη ήταν να παραστεί στην επικήδειο ακολουθία του Επισκόπου Ιεροσολύμων Anba Αβραάμ, επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους, ο οποίος πέθανε την Τετάρτη.
Ο αείμνηστος Αιγύπτιος  Πάπας Shenouda III είχε εκδώσει απαγόρευση το 1979, στον απόηχο των ειρηνευτικών συμφωνιών του Camp David μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, αποτρέποντας τους Αιγύπτιους Κόπτες από προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα, ενώ είναι  υπό ισραηλινή κατοχή. 
Ο Πατέρας Μπούλες Χαλίμ,  εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο, είπε ότι η επίσκεψη είχε κανονιστεί για μια «έκτακτη κατάσταση».
Ο Halim δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η επίσκεψη δεν θα αλλάξει τη στάση της Αιγυπτιακής Εκκλησίας προς την κατοχή  στην οποία αντιτίθεται ιστορικά.
«Η στάση της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με το ταξίδι στους Αγίους Τόπους θα παραμένει πάντα το ίδιο. Η επίσκεψη του Πάπα ήρθε κατ 'εξαίρεση», δήλωσε ο Halim.
«Η θέση της εκκλησίας παραμένει αμετάβλητη, η οποία είναι ότι  δεν πρόκειται να πάμε στην Ιερουσαλήμ χωρίς όλους τους Αιγύπτιους [μουσουλμάνους] αδελφούς μας."
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απαγορεύει οι Αιγύπτιοι πολίτες  να επισκέπτονται  το Ισραήλ και ενθαρρύνει τις ομαλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Shenouda III, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αιγυπτιακής Κοπτικής Εκκλησίας για περισσότερα από 40 χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 2012, ήταν κατά της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, παρά την συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.  
Πηγή:  Al Jazeera και υπηρεσίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...