Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Προχώρα Έβο!

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες (Φωτογραφία από AFP)

Οι νομοθέτες της Βολιβίας εγκρίνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τον Φεβρουάριο σε μια τμηματική  συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Έβο Μοράλες να θέσει υποψηφιότητα για άλλη μια θητεία.
Αν Βολιβιανοί ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο Μοράλες θα είναι σε θέση να παραμείνει για τέταρτη συνεχόμενη θητεία στην προεδρία ως  το 2025.
Ο Μοράλες, ο οποίος έγινε πρώτη φορά πρόεδρος το 2006, επανεξελέγη για τρίτη θητεία τον περασμένο Οκτώβριο μετά από άλλη συνταγματική τροποποίηση που του επέτρεψε να παραμείνει και πάλι στη θέση.
Την Πέμπτη, τα δύο τρίτα των νομοθετών του κογκρέσου της Βολιβίας αποφάσισαν  να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 21 Φεβρουαρίου και - η κυβέρνηση υπέγραψε αργότερα θέτωντας το μέτρο σε ισχύ - για τέταρτη θητεία του Μοράλες.
Το σημερινό σύνταγμα, που υιοθετήθηκε το 2009, περιορίζει τους προέδρους σε δύο συνεχόμενες θητείες. Ωστόσο, οι δύο πρώτες θητείες του 56χρονου προέδρου δεν υπολογίζονται επειδή κέρδισε τις εκλογές αυτές στο πλαίσιο των προηγούμενων νόμων.
Ο Μοράλες είναι ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας και έχει κερδίσει όλες τις προεδρικές ψηφοφορίες με 54 και 64 τοις εκατό των ψήφων.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ποσοστό αποδοχής του ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 60 τοις εκατό, το οποίο θα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εξασφαλίσει άλλη μια επανεκλογή.
Έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα χαρή στις πολιτικές του που έχουν υπερτριπλασιάσει το ΑΕΠ της χώρας και οδήγησαν σε σημαντική μείωση του ποσοστού της φτώχειας. Το σχέδιο ανάπτυξής του, η Πατριωτική Ατζέντα του 2025 , περιλαμβάνει την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, έναν ανεξάρτητο οικονομικό σύστημα, καλύτερη υγεία και την εκπαίδευση για όλους τους πολίτες και εθνικό έλεγχο πάνω στην παραγωγή τροφίμων και των εθνικών πόρων.
Αντίπαλοι του Μοράλες, ωστόσο, έχουν επικρίνει την πιθανή συνταγματική μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντάς τη παράνομη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...