Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η Ελλάδα συμφώνησε να πληρώσει το χρέος 800 εκ δολαρίων στο Ιράν.Κι εκεί χρωστούσαμε;

Ελληνική FM Νίκος Κοτζιάς (L) ανταποκρίνεται Υπουργός Ιράν Πετρελαίου Bijan Zangeneh στην Τεχεράνη.  © Shana

Η Ελλάδα οφείλει στο Ιράν $ 800 εκατομμύρια από ένα οφειλόμενο χρέος για το πετρέλαιο, το οποίο είχε αγοραστεί πριν από το 2012,είπε ο υπουργός Πετρελαίου Bijan Zangeneh. 
Ο Zangeneh συζήτησε τη Δευτέρα τη πληρωμή της οφειλής με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος επισκέπτεται το Ιράν σαν επικεφαλής της επιχειρηματικής αποστολής για να διερευνήσει τις δυνατότητες για νέες συναλλαγές.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταλήξουν σε απόφαση σχετικά με την καταβολή από τη μεγαλύτερη βιομηχανία ραφιναρίσματος πετρελαίου στην Ελλάδα,την Ελληνικά Πετρέλαια "κατά τους προσεχείς μήνες",είπε ο  Zangeneh σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Shana του Υπουργείου Πετρελαίων  .
"Στη συνάντησή μας, το θέμα συζητήθηκε και αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι  εντατικές διαπραγματεύσεις  για την αποπληρωμή του χρέους της εν λόγω εταιρείας, η οποία έχει σχέση με την περίοδο πριν από την επιβολή των κυρώσεων", πρόσθεσε.
Αθήνα και Τεχεράνη έχουν συμφωνήσει να διευθετήσουν το ζήτημα του χρέους πριν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεφθεί την Τεχεράνη κατά τους προσεχείς μήνες,είπε ο  Zangeneh.
"Αποφασίστηκε το ζήτημα του χρέους να έχει επιλυθεί πριν από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, έτσι ώστε να μην δημιουργήσει ένα αρνητικό σημείο στις σχέσεις των δύο χωρών."

Οι ετήσιες συναλλαγές μεταξύ της Αθήνας και Τεχεράνης ανέρχονταν σε $ 1,8 δις πριν η  όξυνση των Δυτικών κυρώσεων τις μειώσουν στο ελάχιστο, περίπου $ 24 εκατομμύρια σήμερα.    
Το 2011, η Ελλάδα στηριζόταν στο Ιράν για περισσότερο από το ήμισυ των εισαγωγών της σε πετρέλαιο κατά τη διάρκεια μερικών μηνών αφού διεθνείς έμποροι και μεγάλες εταιρείες πετρελαίου σταμάτησαν τις προμήθειες και οι τράπεζες αρνήθηκαν να παράσχουν χρηματοδότηση υπό το φόβο ότι η Αθήνα θα χρεοκοπούσε.
Η Ελληνικά Πετρέλαια χαιρέτισε την επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου ως "θετική για τα εργοστάσια ραφιναρίσματος".Ο Zangeneh είπε ότι η εταιρεία πρέπει να αποπληρώσει τις οφειλές της προς το Ιράν πριν την πιθανή επανέναρξη των συναλλαγών, μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.
Είπε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα και σε άλλους τομείς ενέργειας συνδέεται επίσης με τη διευθέτηση του χρέους ," εκφράζοντας την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν", ανέφερε το Shana.
Ο υπουργός είπε επίσης ο Ιρανός ιδιώτης εργολάβος πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ομάδα Ενεργειακής Ανάπτυξης Tadbir, ενδιαφέρεται για την αγορά μεριδίου στα ελληνικά διυλιστήρια πετρελαίου, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
"Εάν επιτευχθεί συμφωνία,το Υπουργείο Πετρελαίου θα την υποστηρίξει," είπε ο Zangeneh.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...