Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Ρωσία και Ιράν: σύσφιξη των σχέσεών τους


Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει ετοιμάσει μια σειρά από συμφωνίες για την προώθηση της συνεργασίας με το Ιράν σε διάφορους τομείς.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει ετοιμάσει μια σειρά από συμφωνίες για την προώθηση της συνεργασίας με το Ιράν σε διάφορους τομείς.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι συμφωνίες θα μπορούσαν να υπογραφούν με το Ιράν εντός των επόμενων ημερών.
"Έχουμε ετοιμάσει διάφορα έγγραφα προς υπογραφή. Σήμερα ή αύριο, θα αποφασιστεί αν θα τα  υπογράψουν στη διακυβερνητική επιτροπή, ή σε ορισμένες άλλες εκδηλώσεις" είπε ο Νόβακ στο πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ .   
Πρόσθεσε ότι δεν επικεντρώνονται όλες οι εν λόγω συμφωνίες στην ενεργειακή συνεργασία.
Την Τρίτη, ο επικεφαλής του  Κοινού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιράν-Ρωσίας Asadollah Asgaroladi δήλωσε ότι η Τεχεράνη αναμένει να υπογράψει "5-6 έγγραφα» για τη συνεργασία με τη Μόσχα σε μια διακυβερνητική συνεδρίαση της επιτροπής αυτή την εβδομάδα.
Ο Asgaroladi πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες θα αφορούν την εκτροφή των ζώων , τη γεωργία, τα ορυχεία, τις τράπεζες και τις visa και τους τελωνιακούς κανονισμούς, μεταξύ άλλων . 
Ο Υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής του Ιράν Μαχμούντ Vaezi είναι στη Μόσχα με αντιπροσωπεία 70 εμπόρων,καθώς Ιράν και Ρωσία επεκτείνουν ταχύτατα τους δεσμούς τους εγκαίρως για την άρση των κυρώσεων.
Ο Vaezi θα έχει μια σειρά από ζητήματα στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της επίσκεψής του στη Μόσχα. Αυτά περιλαμβάνουν τα σχέδια της Ρωσίας να ανοίξει μια πιστωτική γραμμή των  5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ιράν, την ιδέα της δημιουργίας μιας κοινής τράπεζας και τη συμμετοχή του Ιράν στην Ευρασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (EDB).
Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και πετροχημικά προϊόντα, καθώς και η κατασκευή των σταθμών παραγωγής ενέργειας και των σιδηροδρόμων είναι μερικοί από τους άλλους τομείς που προορίζονται για συζήτηση.
Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει στο Ιράν να εισέλθει στο ευρασιατικό οικονομικό , πολιτικό και στρατιωτικό μπλοκ, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μετά την άρση των κυρώσεων στην Τεχεράνη.
Οι δύο χώρες , επίσης, εργάζονται για να δημιουργήσουν μια κοινή τράπεζα και να διενεργούν τις συναλλαγές τους σε τοπικό νόμισμα.
Το Ιράν είναι επίσης ενδιαφέρετααι  να συμμετάσχει στο EDB, το οποίο ιδρύθηκε το 2006 μετά  από διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και του Καζακστάν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...