Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Χριστιανός και φύση




Και όταν ο Λόγος έγινε σάρκα και ενοίκησε ανάμεσά μας,θα μπορούσε να πει για ολόκληρη την κτίση,όπως ο Αδάμ είπε για την Εύα:"Αυτή είναι σάρκα από τη σάρκα μου και οστό από τα οστά μου...".Στο σώμα του Χριστού,όπως και στο δικό μας,ενυπάρχει ολόκληρη η κτίση.Και ολόκληρη η κτίση ενυπάρχει επίσης και στο μυστικό σώμα του Χριστού,που αποτελείται από όλους εμάς και ολόκληρη την κτίση συνάμα.




Στα σώματά μας,όλα τα ζωντανά πλάσματα και όλα τα απολιθώματα βρίσκονται σε κοινωνία μεταξύ τους και με τα μέταλλα και τα στοιχεία ολόκληρου του σύμπαντος.Ο γλύπτης που δουλεύει την πέτρα είναι πλασμένος από την ίδια ύλη με την πέτρα.Είναι κάτι σαν το νου της πέτρας,σαν να έγινε η πέτρα καλλιτέχνης.Είναι ύλη μαζί με ψυχή.Και όταν αγαπάμε τον Θεό και ενωνόμαστε μαζί Του,όλη η κτίση και όλα τα βασίλειά της,των ζώων,των φυτών,της ανόργανης ύλης,αγαπούν τον Θεό και ενώνονται μαζί Του.

Η φύση είναι πολύ πιο ιερή για τον χριστιανό απ' ό,τι θα μπορούσε να είναι για τον παγανιστή πανθεϊστή.Είμαστε περισσότερο από πανθεϊστές,επειδή ο Χριστιανισμός υπερβαίνει τον πανθεϊσμό,και η ενσάρκωση προχωρά παραπέρα από τα πιο φαντασιώδη όνειρα όλων των φιλοσόφων και των πανθεϊστών.

Τα σώματά μας είναι άγια.Είναι ναοί,λέει ο απόστολος Παύλος(και για τους Εβραίους τίποτα δεν είναι ιερότερο από τον ναό),και όλη η φύση συμμετέχει στην αγιότητα του σώματός μας.Όλη η κτίση είναι ένας ναός,λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.Τα δέντρα,οι πέτρες,οι σαύρες,τα κουνέλια,οι μετεωρίτες,οι κομήτες και τ'αστέρια-όλα είναι άγια!

Ερνέστο Καρντενάλ,Αγάπη :Η χαραμάδα της αιωνιότητας,εκδ.Εν Πλω

(η φωτο από το spaceartosphere.wordpress.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...