Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Η Χεζμπολάχ προστατεύει τον Λίβανο

Μισέλ Αούν, ο ιδρυτής του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος του Λιβάνου, χαιρετά τους υποστηρικτές του όπως ο ίδιος έρχεται να εκφωνήσει ομιλία κατά τη διάρκεια ενός ράλι κοντά στο προεδρικό μέγαρο στη Baabda, Λίβανο, 11 Οκτωβρίου 2015. © AP

Ένας βετεράνος πολιτικός του Λιβάνου επαίνεσε τη  στρατιωτική εκστρατεία του κινήματος αντίστασης  της Χεζμπολάχ εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων takfiri στη Συρία, λέγοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται τη βοήθειά της οργάνωσης στην προστασία των συνόρων του.


«Σήμερα ζούμε σε μια κατάσταση πολέμου στο έδαφος του Λιβάνου και πρέπει  η Χεζμπολάχ να υπερασπιστεί τα σύνορα του Λιβάνου," είπε ο Μισέλ Αούν, οιδρυτής του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος (FPM), ανέφερε το OTV του Λιβάνου, το Σάββατο.
Ο στρατός του Λιβάνου δεν είναι μεγάλος ή αρκετά καλά εξοπλισμένος για να προστατεύσει τη πρώτη γραμμή της χώρας, αλλά «η Χεζμπολάχ ανέλαβε ευγενικά αυτό το έργο, επειδή οι οικογένειές μας είναι σε κίνδυνο", πρόσθεσε.
Ο πολιτικός επιβεβαίωσε, επίσης, τη 10ετή  συμμαχία του κόμματός του με το κίνημα αντίστασης.
Ο Αούν,  πρώην αρχηγός του στρατού του Λιβάνου, υποστηρίζεται από τη Χεζμπολάχ για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στην χώρα της Δυτικής Ασίας. Ο Λίβανος είναι χωρίς πρόεδρο από το Μάιο του 2014 όταν ο πρώην πρόεδρος, Μισέλ Σουλεϊμάν, τελείωσε τη θητεία του.
Το 2006, το  FPM υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη Χεζμπολάχ.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο Αούν υποδέχτηκε αντιπροσωπεία από τη Χεζμπολάχ για τον εορτασμό της 10ης επετείου της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
"Αυτοί (οι αντίπαλοι της Χεζμπολάχ και του FPM), έχουν αποτύχει να αποδυναμώσουν τη συμμαχία μας,"δήλωσε ο  Χατζ Χουσεΐν Χαλίλ, ένας ανώτερος συνεργάτης του Seyyed Χασάν Νασράλα, του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.
Ο Λίβανος επηρεάζεται από τη διάχυση των συγκρούσεων στη γειτονική Συρία, όπου οι takfiri τρομοκράτες επιχειρούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση από το 2011.
Πενθούντες και  μέλη της Χεζμπολάχ μεταφέρουν το φέρετρο ενός μαχητή της  αντίστασης,που σκοτώθηκε ενώ  πολεμούσε μαζί με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι, κατά τη διάρκεια της κηδείας του στο Jibshit, Λίβανο, 6 Φεβρουαρίου, 2016. © AFP
Οι τρομοκράτες των Daesh και al-Nusra Front δραστηριοποιούνται στις παρυφές της  Λιβανέζικης πόλη της Arsal, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία.
Οι μαχητές κατέλαβαν για λίγο την πόλη τον Αύγουστο του 2014. Ωστόσο, τα στοιχεία takfiri αργότερα αποσύρθηκαν από την περιοχή, αλλά πήραν πολλούς Λιβανέζους στρατιώτες και αστυνομικούς ομήρους, ορισμένοι από τους οποίους εκτελέστηκαν. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι περισσότεροι από τους αιχμαλώτους απελευθερώθηκαν ως μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής  κρατουμένων .
Μαχητές της Χεζμπολάχ επίσης μάχονται μαζί με τους στρατιώτες του συριακού στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων κατά των τρομοκρατών που σπέρνουν  τον όλεθρο στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...