Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Οι δωρεές των πλουσίων στους ναούς

                                   
-...Οι δωρεές των πλουσίων δεν συντηρούν τα μοναστήρια και τα ιδρύματα;Δεν μετράει καθόλου αυτό;

Εμείς το θέμα αυτό το θέτουμε κάπως  διαφορετικά.Πιστεύουμε,ότι τα Μοναστήρια κτίζονται από τον λαό κι ανήκουν στον λαό.Κι όταν ο λαός δείχνει να μην τα θέλει,διότι δεν τα χρειάζεται,τότε δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν.


Είναι καταπληκτική η ετοιμότητα που έδειξαν οι Έλληνες,τουρκοκρατούμενοι όντες,για τη σωτηρία των Ιεροσολύμων.Πολλάκις οι Μουσουλμάνοι του τόπου,συνεπείς στις επιταγές του Κορανίου,έβαζαν φωτιά στον Πανάγιο Τάφο.Και τότε ο Ελληνικός λαός,μέσα στη φτώχεια του και την αθλιότητά του,και το κυριότερο, μεσ' στη σκλαβιά του και την ανημποριά του, έκτισε τα Ιεροσόλυμα και μια και δυο και τρεις φορές.Ενώ όταν ο λαός δεν νιώθει να χρειάζεται κάποιον ιερό χώρο,δεν αξίζει ο χώρος αυτός να υπάρχει.Όταν ο λαός τον νιώσει ανάγκη,ο ιερός αυτός τόπος,κι αν έχει γκρεμιστεί,θα ξανακτιστεί.

Εμάς δεν μας νοιάζει ιδιαίτερα,αν ο ναός που μπαίνουμε είναι του 5ου αιώνα ή του 15ου αιώνα ή του 25ου αιώνα.Αυτό ενδιαφέρει την αρχαιολογία και τους πολιτιστικούς φορείς.Εμάς μας νοιάζει κυρίως ο ναός να έχει προϋπόθεση προσευχής κι αυτοί που μπαίνουν μέσα σε αυτόν,να 'χουν ποιότητα ζωής.Κι αν αφήσουμε ένα ναό του 5ου αιώνα να γκρεμίσει,θα κτίσουμε ένα καινούριο,όταν το νιώσουμε ανάγκη.Κι ο οποίος ναός ,μετά από 15 αιώνες,θα 'ναι το ίδιο αρχαιολογικός και πολύτιμος,όπως του 5ου αιώνα.

Μιχαήλ μοναχός,Λόγοι ενός μοναχού ΙΙΙ,εκδ.Δορκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...