Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκδικητικής πολιτικής των ΗΠΑ
Ακριβώς πριν μία εβδομάδα ο ιθαγενής Λέοναρντ Πελτιέ συμπλήρωσε 40 χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Ίσως λιγότερο γνωστός από τον «Μαύρο Πάνθηρα» Μουμία Αμπού Τζαμάλ, που επίσης υπόκειται την εκδικητική πολιτική των ΗΠΑ εξαιτίας της ανυπότακτης στάσης του, ο Πελτιέ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των εκατοντάδων πολιτικών κρατούμενων που σαπίζουν στις φυλακές των ΗΠΑ. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άγνωστοι βέβαια στη διεθνή κοινή γνώμη, αν και πολλοί μετρούν δεκαετίες εγκλεισμού, συνήθως μετά από δικαστικές σκευωρίες.
Ένας «κοινός» δολοφόνος ή βιαστής μπορεί κάποια στιγμή να απολαύσει την ελευθερία του – αυτοί όμως, ποτέ! Π.χ. ο Χέρμαν Γουάλας, ένας από τους «Τρεις της Ανγκόλα», πέρασε 43 χρόνια στην απομόνωση. Ο Γουάλας αφέθηκε ελεύθερος την 1η Οκτωβρίου 2013 λόγω του επικείμενου θανάτου του, καθώς βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο καρκίνου. Παρ’ όλα αυτά, στις 3 Οκτωβρίου η «δικαιοσύνη» διέταξε την εκ νέου σύλληψή του – που δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί, καθώς ο Γουάλας πέθανε μερικές ώρες αργότερα. Τα διεθνή συστημικά ΜΜΕ κάνουν βέβαια ό,τι μπορούν ώστε κανείς να μη γνωρίζει πως υπάρχουν πολλοί τέτοιοι φυλακισμένοι στη «Χώρα της Ελευθερίας»…
«Μην σταματήσετε τον αγώνα μας!»
Ο Λέοναρντ Πελτιέ ήταν ηγετικό στέλεχος του Αμερικανικού Ινδιάνικου Κινήματος (ΑΙΜ), που ιδρύθηκε το 1968, κάτω από την επίδραση της «δεκαετίας των ανολοκλήρωτων θυελλών», με στόχο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ιθαγενών στις ΗΠΑ. Το 1973 οι Σιου, ερμηνεύοντας κατά γράμμα τους όρους της συνθήκης ειρήνης του 1868 μεταξύ Σιου και ΗΠΑ, κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τις ΗΠΑ και εξέλεξαν προσωρινή κυβέρνηση με έδρα τη φορτισμένη ιστορικά τοποθεσία Wounded Knee («Πληγωμένο Γόνατο»). Εκεί ακριβώς δηλαδή που το 7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ σφαγίασε, το 1890, εκατοντάδες άοπλους Σιου.
Η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν βίαιη, με δεκάδες νεκρούς μεταξύ των Σιου. Η καταστολή οξυνόταν διαρκώς, ώσπου το 1975 μια ομάδα Σιου ανταπέδωσε τα πυρά, σκοτώνοντας δύο ομοσπονδιακούς πράκτορες. Για αυτούς τους φόνους κατηγορήθηκε ο ήδη στοχοποιημένος από το FBI Πελτιέ. Καταδικάστηκε σε ισόβια μετά από μια «αμφισβητούμενης αμεροληψίας δίκη, στην οποία παραβιάστηκαν πάνω από 20 συνταγματικές διατάξεις», όπως τονίζουν οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόλο που έκτοτε έχουν δημοσιοποιηθεί 12.000 σελίδες απόρρητων κρατικών εγγράφων, τα οποία ανατρέπουν τα «στοιχεία» στα οποία βασίστηκε η καταδίκη του Πελτιέ, οι αμερικανικές αρχές αρνούνται να επανεξετάσουν την υπόθεση.
Σε επιστολή που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πελτιέ, θυμίζει: «Όταν καταδικάστηκα, ο μέσος χρόνος απελευθέρωσης με αναστολή για τους καταδικασμένους σε ισόβια ήταν 7 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι έχω ήδη υπηρετήσει 6 φορές την ποινή μου. Έπειτα, υπάρχει η υποχρεωτική απελευθέρωση μετά την έκτιση 30 χρόνων φυλάκισης. Έχω ξεπεράσει κι αυτό το όριο κατά 10 χρόνια. Υποτίθεται ότι δεν υπάρχει επιλεκτική αλλαγή του νόμου, ώστε η κυβέρνηση να κρατά κάποιον φυλακισμένο κατ’ εξαίρεση. Εκτός αν είναι ο Λέοναρντ Πελτιέ, προφανώς». Και καταλήγει, απευθυνόμενους στους αλληλέγγυους φίλους του: «Ο καθένας από εσάς που πάλεψε για την ελευθερία μου είναι ένα λιθαράκι στο μεγαλύτερο αγώνα των Ιθαγενών Λαών – για να γίνουν σεβαστές οι Συνθήκες, για την κυριαρχία μας και για την ίδια την επιβίωσή μας. Εάν “φύγω”, σας παρακαλώ να μη σταματήσετε τον αγώνα μας!».
Δείτε περισσότερα και στους ιστότοπους www.whoisleonardpeltier.info και www.aimovement.org
- See more at: http://www.e-dromos.gr/o-indianos-madela-akomh-sth-fylakh/#sthash.zsybx3RS.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου