Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Διαδηλώσεις για τη 40η μέρα από την εκτέλεση του σεϊχη al-Nimr

                      
Χιλιάδες άνθρωποι οργάνωσαν συλλαλητήρια στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν για να σηματοδοτήσουν την 40η ημέρα από την εκτέλεση του διακεκριμένου κληρικού Sheikh Nimr al-Nimr από τη Σαουδική Αραβία.
Μια διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο Κατίφ στην ανήσυχη Ανατολική Επαρχία, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στους Αλ Σαούντ» και «Κάτω ο Οίκος των Σαούντ» για να καταγγείλουν τη κυβερνούσα Σαουδική οικογένεια για την εκτέλεση.


Οι οργισμένοι διαδηλωτές είπαν ότι  το καθεστώς του Ριάντ έχει το αίμα αθώων ανθρώπων στα χέρια του.
Η διαδήλωση ήρθε μια ημέρα αφότου η οικογένειά του  Sheikh Nimr κάλεσε τις Σαουδικές αρχές να παραδώσουν το σώμα του.
Το Σαουδικό καθεστώς εκτέλεσε τον  Σεϊχη Nimr στις 2 Ιανουαρίου, αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για να τον απελευθερώσει. Η εκτέλεση προκάλεσε τη διεθνή καταδίκη και οργισμένες διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες. 
Πολλοί από τους κατοίκους του Κατίφ, που βρίσκεται κοντά στις μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, εργάζονται για την κρατική εταιρεία ενέργειας Saudi Aramco.
Οι προηγούμενες  διαμαρτυρίες δεν είχαν οδηγήσει σε επιθέσεις στη βιομηχανία πετρελαίου, αλλά ένα λεωφορείο που χρησιμοποιούνταν από την Aramco για τη μεταφορά των εργαζομένων πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής διαδήλωσης στις αρχές Ιανουαρίου.
Οι Σιίτες Μουσουλμάνοι έχουν χρόνια παράπονα διακρίσεων σε μια χώρα όπου η επίσημη Γουαχάμπι ιδεολογία συναινεί στη βία εναντίον τους.
Οι σιίτες αντιμετωπίζουν κακοποίηση και τιμωρούνται από Γουαχάμπι κληρικούς, σπάνια παίρνουν άδειες για τους τόπους λατρείας και σπάνια καταλαμβάνουν ανώτερες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα.
Αυτές οι βασικές καταγγελίες έχουν όλα αυτά τα χρόνια επιδεινωθεί από την καταπιεστική καταστολή εναντίον της κοινότητάς τους. Οι σιίτες κατηγορούν τις αρχές για αθέμιτες κρατήσεις και τιμωρίες, πυροβολισμούς εναντίον  άοπλων διαδηλωτών και βασανισμό κρατουμένων.
Η σιιτικής πλειοψηφίας Ανατολική Επαρχία υπήρξε η σκηνή των ειρηνικών διαδηλώσεων από το Φεβρουάριο του 2011. Οι διαδηλωτές  απαιτούσαν μεταρρυθμίσεις, ελευθερία έκφρασης και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Θέλουν ένα τέλος στην οικονομική και θρησκευτική διάκριση εις βάρος της περιοχής.
Την Πέμπτη, παρόμοιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλο το γειτονικό Μπαχρέιν για  να καταδικάσουν την εκτέλεση του Σεΐχη Nimr.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο νησί Sitra, καθώς και στο Bilad al-Qadim, μια προαστιακή περιοχή της πρωτεύουσας, Μανάμα.
Οι διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν έγινε βίαιες, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
Οι διαδηλωτές επέμειναν επίσης σχετικά με τις απαιτήσεις τους για μεταρρυθμίσεις και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
Οι κάτοικοι του Bahrain έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για να πραγματοποιήσουν πανεθνική απεργία και μια σειρά από μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή το απόγευμα για να εκφράσουν την οργή τους για τον αποκεφαλισμό  του Nimr . Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα.
Το Μπαχρέιν ήταν η σκηνή των διαμαρτυριών κατά του καθεστώτος από το Φεβρουάριο του 2011.Οι καθεστωτικές δυνάμεις του Μπαχρέιν είχαν πατάξει σκληρά τους διαδηλωτές τότε, σκοτώνοντας δεκάδες από αυτούς.Ένας μεγάλος αριθμός ακτιβιστών του Μπαχρέιν επίσης μαραζώνουν πίσω από τα κάγκελα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...