Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Ο Νυμφίος

Αποτέλεσμα εικόνας για the bridegroom

Ολοκληρώνεται απόψε η ακολουθία του Νυμφίου που ψάλλεται από το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων.Θα μπορούσαμε,ίσως κάπως αυθαίρετα να πούμε,ότι  οι πρώτες μέρες της Μ.Εβδομάδας είναι μια "προετοιμασία" για τα Πάθη,τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου μας,Ιησού Χριστού.

Ο Χριστός βρίσκεται πια στην Ιερουσαλήμ και οι Φαρισαίοι προσπαθούν να Τον παγιδεύσουν ώστε να πει κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα να Τον καταδικάσουν.Δεν είναι τυχαίο που ο Χριστός τελεί το θαύμα με τη συκιά που δεν είχε καρπούς,λίγο πριν συναντήσει τους Φαρισαίους.Και αυτοί,όπως το δέντρο,ενώ φαίνονται εντυπωσιακοί δεν έχουν μέσα τους καρπούς.


Σε όλη Του την επίγεια πορεία ο Χριστός,δεν μίλησε άσχημα σε κανέναν αμαρτωλό.Για κανέναν δεν προδίκασε την καταδίκη του.Και συνάντησε πολλούς τέτοιους.Μόνο με τους υποκριτές,περήφανους και φιλάργυρους Φαρισαίους ήταν αυστηρός.Κι ένας λόγος παραπάνω γι'αυτό ήταν ότι αυτοί παρουσιάζονταν ως θεματοφύλακες της πίστης,ως γνώστες του Νόμου και των λόγων των προφητών.

Όλος όμως ο Νόμος και οι Προφήτες κρέμονται σε ένα και μόνο πράγμα.Στην Αγάπη.Στην ειλικρινή,μέχρι θυσίας αγάπη προς τον Θεό και τους συνανθρώπους.Όσοι δεν έχουν μέσα τους αυτή την αγάπη λεπτολογούν και ψάχνουν και την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια σε τύπους και διατάξεις για να πιαστούν και να επιδείξουν την πίστη τους τόσο στους άλλους όσο και στους εαυτούς τους.

Αυτός  όμως δεν είναι ο δρόμος για τη Βασιλεία του Θεού.Τον δρόμο μας τον δείχνουν οι πόρνες,οι τελώνες,οι ληστές και οι αμαρτωλοί,οι οποίοι γνωρίζοντας την αμαρτωλότητά τους,γυμνώνονται από κάθε ίχνος περηφάνιας και υποκρισίας και πέφτουν με ειλικρινή μετάνοια στα πόδια του Κυρίου.

Μόνο αυτή η ειλικρινής μετάνοια μας οδηγεί στην αγάπη για τον Θεό και τους ανθρώπους.Μόνο αυτή η αγάπη θα μας φυλάξει από το να ακούσουμε τα "Ουαί" του Κυρίου να απευθύνονται προς εμάς.Μόνο αυτή η αγάπη και η μετάνοια θα κάνουν την καρδιά μας να πάλλεται από τους στίχους του μεγαλειώδους τροπαρίου της Κασσιανής :"Εμένα απ'τη φροντίδα Σου μην αφήσεις,Εσύ που δεν μετράς ποτέ σαν δίνεις το έλεός Σου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...