Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Απελευθέρωση του Zakakky από τη Νιγηρία ζητά η HRW



presstv.com

Η Human Rights Watch (HRW) ζήτησε από τη Νιγηρία να τερματίσει τη  βαριά  καταστολή εναντίον της κύριας σιιτικής ομάδας με επικεφαλής τον Sheikh Ibrahim Zakzaky και να ελευθερώσει τον προεξέχοντα κληρικό από τη φυλακή.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η οργάνωση για τα δικαιώματα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι  η Νιγηρία πρέπει να συμμορφωθεί  με μια πρόσφατη δικαστική απόφαση που διέταξε την άνευ όρων απελευθέρωση του Zakzaky, ηγέτη του Ισλαμικού Κινήματος στη Νιγηρία (IMN), και της συζύγου του Zeenat. 



"Οι νιγηριανές αρχές θα πρέπει να φέρουν προ των ευθυνών του όποιον έχει διαπράξει εγκλήματα εναντίον μελών του  Ισλαμικού Κινήματος, και να λάβει άμεσα μέτρα για να συμμορφωθεί με μια ομοσπονδιακή δικαστική απόφαση που διέταξε την απελευθέρωση του ... Zakzaky και της συζύγου του," ανέφερε η δήλωση.
Στις 12 Δεκεμβρίου, 2015, νιγηριανοί στρατιώτες επιτέθηκαν εναντίον σιιτών μουσουλμάνων που είχαν  παρευρεθεί σε τελετή στο θρησκευτικό κέντρο της πόλης της Ζάρια στην πολιτεία της Καντούνα, κατηγορώντας τους ότι εμπόδισαν την αυτοκινητοπομπή του επικεφαλής του προσωπικού του στρατού  και προσπάθησαν  να τον δολοφονήσουν.

Την επόμενη μέρα, νιγηριανές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στο σπίτι του Zakzaky και συνέλαβαν τον κληρικό και τη σύζυγό του ενώ,σύμφωνα με αναφορές, σκότωσαν όσους προσπάθησαν να τους προστατεύσουν.

Μια δικαστική εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε ότι ο νιγηριανός στρατός είχε χρησιμοποιήσει «υπερβολική βία» κατά τη διάρκεια των επιδρομών τον  Δεκέμβριο του 2015 και ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους και τη μαζική ταφή 347 μελών της θρησκευτικής κοινότητας,πρόσθεσε η  HRW.

«Η συμμετοχή των στρατιωτών στα επεισόδια της Ζάρια, και οι επακόλουθες αστυνομικές ενέργειες κατά του Ισλαμικού Κινήματος εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της Νιγηρίας σε στρατιωτική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Mausi Segun, ερευνητής της Νιγηρίας στο HRW, προσθέτοντας ότι η «συνεχιζόμενη καταστολή της ομάδας από  τη Πολιτειακή Κυβέρνηση της  Καντούνα χωρίς να συλλαμβάνουν τους  επιτιθέμενους αντιστρέφει το νόημα της δικαιοσύνης. "


Τον Οκτώβριο, η πολιτειακή κυβέρνηση της Καντούνα απαγόρευσε το IMN, πυροδοτώντας ένα κύμα αστυνομικής βίας εναντίον των μελών της ομάδας που συμμετείχαν σε θρησκευτικές πομπές και την καταστροφή των περιουσιών τους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η κράτηση του Zakzaky και της συζύγου του χωρίς δίκη "σήμαινε  κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος και του Αφρικανικού Χάρτη για τα Ανθρώπινα και Λαϊκά Δικαιώματα."

Το δικαστήριο διέταξε επίσης την κυβέρνηση της Νιγηρίας να απελευθερώσει το ζευγάρι μέσα σε 45 ημέρες, να τους καταβάλει περίπου $ 165.000 ως αποζημίωση, και να τους παρέχει μια ασφαλή κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...