Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Μάζης:Τι αλλάζει σε Ρωσία,Τουρκία,ΕΕ μετά τη χθεσινή νύχτα


Μάζης στο newpost: Ακροδεξιά στροφή και περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη
newpost

Ζοφερό τοπίο στην Ευρώπη, αλλά περισσότερη σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας προβλέπει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας - Γεωπολιτικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Μάζης, μετά τα δύο χτυπήματα χθες σε Τουρκία και Γερμανία υπογραμμίζοντας ότι ''βαίνουμε προς συντηρητικοποίηση της Ευρώπης, με παράλληλη αύξηση της δημοτικότητας των ακροδεξιών ρευμάτων''. 

Αναφορικά με την εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα ο καθηγητής τονίζει ότι δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά αντίθετα θα τις ενδυναμώσει. «Παρότι πολλοί ίσως θα πίστευαν το αντίθετο, αυτή η εγκληματική πράξη θα ''τονώσει'' τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ και οι δύο θα κοιτάξουν, στην παρούσα φάση, να αποκτήσουν ακόμα περισσότερα ερείσματα στην Συρία. 


Αυτό το γεγονός ωστόσο, θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην στάση της Ρωσίας στη Συρία, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Μάζης ''η χώρα του Πούτιν θα είναι πλέον αμείλικτη στους βομβαρδισμούς, αδιαφορώντας για τον ανθρωπιστικό παράγοντα''. 

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ο καθηγητής, αυτό το ''χτύπημα'' της Τουρκίας στη Ρωσία δίνει με έναν τρόπο''ανέλπιστη'' βοήθεια στον Ερντογάν, ο οποίος σαν ''ποντίκι πίσω από τον ελέφαντα'' θα προσπαθήσει να ενισχυθεί και εκείνος στη Συρία και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ό,τι μπορεί περισσότερο. Το επιστέγασμα είναι ότι οι δύο χώρες σε μια δεύτερη ανάγνωση δεν θα βγουν ''χαμένες'' σε βάρος της προσπάθειας που κάνουν για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, αλλά θα εμφανιστούν ενωμένες μπροστά στον κοινό εχθρό''. 

Το τυφλό χτύπημα στη Γερμανία, από την άλλη πλευρά, δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις για την κατάσταση στην Ευρώπη, χώρες - κλειδιά της οποίας έχουν δοκιμαστεί τους τελευταίους μήνες από αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα. 



Όπως εκτιμά χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης ''έγινε αυτό που πολλοί φοβούνταν: Μετά τη Γαλλία και το Βέλγιο, χτυπήθηκε η Γερμανία, το τελευταίο προπύργιο ασφάλειας στην Ευρώπη, κάτι που αυτόματα θα σημάνει μεγαλύτερη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό''. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ''η Γερμανία ήταν αυτή που είχε πρώτη ''ανάψει το πράσινο φως'' για να έρθουν οι μετανάστες και τώρα μετά από αυτό θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο σκληρή πολιτική, να κάνει στροφή αρκετών μοιρών σε σχέση με ό,τι πίστευε προηγουμένως''.

Ο καθηγητής επισημαίνει, δε, ότι αυτό το γεγονός θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά μέσα στην συνείδηση των γερμανών πολιτών: ''Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν αναπτυγμένο μέσα τους πολύ το αίσθημα της ασφάλειας και σίγουρα αυτό είναι ένα μεγάλο ''χτύπημα'' στην φροντισμένη ζωή τους.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε και μεμονωμένες πράξεις βίας από πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα.



Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μάζης υποστηρίζει ότι αυτό το γεγονός θα αποτελέσει και ''βούτυρο στο ψωμί'' των ακροδεξιών του Afd, αλλά και θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία και Γαλλία: ''Θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων, θα έρθει ακόμα περισσότέρη ''συντηρητικοποίηση'' της Ευρώπης, περισσότερη στροφή του κόσμου σε ακροδεξιά κινήματα που πιστεύουν στην απομάκρυνση των μεταναστών και σε πιο σκληρή πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και όσοι πιστεύουν ότι με αυτό το χτύπημα στην Γερμανία, ήρθε και το τέλος των αιματηρών τρομοκρατικών γεγονότων ο καθηγητής τονίζει : Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αντίθετα, τώρα αρχίζει και όσο εξακολουθεί η ασταθής στάση και οι επεμβάσεις στη Συρία, όλα αυτά θα συνεχιστούν''. 

Εξάλλου, ο καθηγητής Γεωπολιτικής επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαίος και ο χρόνος που επέλεξαν για να γίνει το χτύπημα στη Γερμανία: ''Είναι εντελώς συμβολικό και εξηγείται σημειολογικά το ό,τι επιλέχθηκε αυτή η χώρα και τα Χριστούγεννα, καθώς με αυτή την πράξη οι Ισλαμιστές επιθυμούσαν να προκαλέσουν βαθύ τραύμα στον Δυτικό πολιτισμό, κοντά στις ημέρες που γεννιέται ο Χριστός'', η μεγάλη γιορτή του Δυτικού κόσμου''. 



militaire.gr
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Μάζης,μιλώντας στην πρωϊνή δημοσιογραφική εκπομπή της ΕΡΤ, είπε μερικές αυτονόητες αλήθειες, για την νύχτα τρόμου που έζησε η Τουρκία και η Ευρώπη.

Ο κ.Μάζης υπενθύμισε αυτό που είχε πει στο παρελθόν: ότι η Ευρώπη θ΄ αρχίσει να αλλάζει όταν η Γερμανία θα “χτυηπηθεί” από την τρομοκρατία. Κι αυτό φαίνεται ότι έγινε χθες βράδυ. Η Γερμανία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί πια να “παίζει” με το θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, επεσήμανε ο κ.Μάζης, επισημαίνοντας ότι από τη μία οι Γερμανοί βιομήχανοι ήθελαν φθηνά εργατικά χέρια,που τα βρήκαν στους πρόσφυγες και μετανάστες και από την άλλη όταν ικανοποιήθηκαν αποφάσισαν ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα!

Ο κ.Μάζης είπε ακόμη ότι “οι μεταγγίσεις δημοκρατίας” στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική έφεραν αυτά τα αποτελέσματα στην Ευρώπη, η οποία οδεύει προς περαιτέρω συντηρητικοποίηση.


Ερωτώμενος για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις ο κ.Μάζης είπε ότι η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη από τον Τούρκο αστυνομικό θα συσφίξει τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας. Ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δολοφονία για να ισχυροποιήσει τη θέση του στη Συρία, ισχυριζόμενος ότι το κράτος του δέχτηκε άμεση επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...