Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Οι τρεις Μάγοι

Αποτέλεσμα εικόνας για the three wise men
Από την παλιά περσική γλώσσα, ένας ιερέας του Ζαρατούστρα (Ζωροάστρης). Η Αγία Γραφή μας δίνει την κατεύθυνση, Ανατολή και ο μύθος αναφέρει ότι οι σοφοί ήταν από την Περσία (Ιράν) - Balthasar, Melchior, Caspar - οι οποίοι ήταν  ιερείς της θρησκείας του Ζαρατούστρα , μάγοι. Προφανώς το προσκύνημα είχε κάποια θρησκευτική σημασία για αυτούς τους άνδρες, αλλιώς δεν θα έκαναν τον κόπο και τον κίνδυνο να ταξιδέψουν τόσο μακριά. Αλλά τι ήταν αυτό; Ένα αστρολογικό φαινόμενο, το Αστέρι;
Ματθαίος 2: 1 - "Αφού ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, κατά τη διάρκεια του χρόνου του βασιλιά Ηρώδη, Μάγοι [*] Από την Ανατολή ήρθαν στην Ιερουσαλήμ." ( * Υποσημείωση: Παραδοσιακά σοφοί ). Ματθαίος 2: 7 - Τότε ο Ηρώδης κάλεσε τους Μάγους κρυφά και έμαθε  από αυτούς την ακριβή ώρα που το αστέρι είχε εμφανιστεί. Ματθαίος 2:16 - Όταν ο Ηρώδης συνειδητοποίησε ότι είχε ξεγελαστεί από τους Μάγους, έγινε έξαλλος, και έδωσε διαταγή να σκοτώσουν όλα τα αγόρια στη Βηθλεέμ και τη γύρω περιοχή που ήταν δύο χρονών και κάτω, σύμφωνα με το χρόνο που είχε μάθει από τους Μάγους.



Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ , ανεγέρθηκε το 329 από τη βασίλισσα(Αγία) Ελένη στην περιοχή που πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς. Το 614, η Εκκλησία είχε σωθεί από την καταστροφή από την επιδρομή των  Περσών λόγω του μωσαϊκού των Μάγων ντυμένων με περσική ενδυμασία στο δάπεδο της εκκλησίας αυτής.

Μάγοι , ιερατική κάστα στην αρχαία Περσία . Πιστεύεται ότι ήταν οπαδοί του Ζωροάστρη , του Πέρση δάσκαλου και προφήτη, και κατείχαν τα δόγματα του Ζωροαστρισμού . Από τον 1ο αιώνα μ.Χ. , οι Μάγοι είχαν ταυτιστεί με σοφούς και μάντεις.( Encarta Συνοπτική Εγκυκλοπαίδεια - Θρησκεία & Φιλοσοφία)

Η παράδοση για τους Μάγους όπως την κατέγραψε ο Μάρκο Πόλο
Από το κεφάλαιο XI (της επαρχίας της Περσίας) του έργου του  Μάρκο Πόλο "τα ταξίδια· Η περιγραφή του κόσμου" γραμμένο το 1298. Η μετάφραση είναι του William Marsden, αναθεωρημένη από τον Thomas Wright (Konemann Travel Classics, Κολωνία, Γερμανία, 1996).

Η Περσία ήταν στην αρχαιότητα μια μεγάλη και ευγενής χώρα, αλλά τώρα είναι σε μεγάλο μέρος κατεστραμμένη  από τους Τατάρους. Στην Περσία υπάρχει μια πόλη που ονομάζεται Σάμπα, από όπου ήταν οι τρεις μάγοι που ήρθαν να προσκυνήσουν τον Χριστό στη Βηθλεέμ· και οι τρεις είναι θαμμένοι στην πόλη αυτή σε ένα όμορφο μνήμα, και είναι και οι  τρεις ολόκληροι με τα γένια και τα μαλλιά τους.Ο ένας ονομαζόταν Baldasar, ο δεύτερος Gaspar, και ο τρίτος Melchior.
Ο Marco ρωτούσε συχνά σε αυτή την πόλη σχετικά με τους τρεις μάγους, και κανείς δεν μπορούσε να του πει τίποτα για αυτούς, εκτός από το ότι οι τρεις μάγοι θάφτηκαν εκεί στην αρχαιότητα. Μετά από ταξίδι τριών ημερών έφτασε σε ένα κάστρο που ονομάζεται Palasata, που σημαίνει το κάστρο των λατρών της φωτιάς, και είναι αλήθεια ότι οι κάτοικοι αυτού του κάστρου λάτρευαν τη φωτιά, και έτσι  δόθηκε το όνομα.
Οι άνδρες αυτού του κάστρου λένε, ότι στην αρχαιότητα τρεις βασιλιάδες της χώρας πήγαν να προσκυνήσουν ένα συγκεκριμένο βασιλιά, ο οποίος είχε  πρόσφατα γεννηθεί, και μετέφεραν μαζί τους τρία  δώρα, δηλαδή, χρυσό, λιβάνι και μύρο: χρυσό, ώστε να μάθουν αν ήταν ένας επίγειος βασιλιάς·λιβάνι, ώστε να μάθουν αν ήταν ο Θεός· και μύρο, ώστε να  μάθουν, αν αυτός ήταν θνητός άνθρωπος.
Όταν αυτοί οι μάγοι παρουσιάστηκαν στο Χριστό, ο νεότερος από τους τρεις τον προσκύνησε πρώτα, και του φάνηκε  ότι ο Χριστός ήταν στο ανάστημα και την ηλικία του. Ο μεσαίος ήρθε δίπλα, και στη συνέχεια ο πρεσβύτερος, και σε κάθε ένα φάνηκε να είναι στο δικό τους ανάστημα και την ηλικία. Συγκρίνοντας τις  παρατηρήσεις τους , συμφώνησαν να πάνε όλοι μαζί  για να προσκυνήσουν , και τότε  εμφανίστηκε σε όλους με τη πραγματική ηλικία του.
Όταν έφυγαν, το βρέφος τους έδωσε ένα κλειστό κουτί, το οποίο μετέφεραν μαζί τους για αρκετές ημέρες, και στη συνέχεια περίεργοι να δουν τι τους είχε δοθεί, άνοιξαν το κουτί και βρήκαν μέσα μια πέτρα, η οποία ήταν ένα σημάδι  ότι θα έμεναν  σταθεροί, όπως μια πέτρα στην πίστη που είχαν λάβει από Αυτόν.
Όταν, όμως, είδαν την πέτρα, έμειναν έκπληκτοι, και σκέφτηκαν  ότι  παραπλανήθηκαν, έτσι έριξαν την πέτρα σε ένα συγκεκριμένο λάκκο, και φωτιά ξέσπασε στο λάκκο. Όταν το είδαν αυτό, μετανόησαν πικρά  για αυτό που  είχαν κάνει, και παίρνοντας λίγη από τη φωτιά μαζί τους τη  μετέφεραν στη  πατρίδα.
Και αφού τη τοποθέτησαν σε μία από τις εκκλησίες τους,την κρατούσαν  συνεχώς αναμμένη, και λάτρευαν τη φωτιά ως θεό, και έκαναν  όλες τις θυσίες τους με αυτή· και αν τύχαινε να σβήσει, πήγαιναν να πάρουν άλλη  από την αρχική φωτιά στο λάκκο όπου έριξαν την πέτρα, η οποία ποτέ δεν έσβηνε , και δεν έπαιρναν από καμία άλλη φωτιά. Και, γι'αυτό , οι άνθρωποι της χώρας λάτρευαν τη φωτιά.
Ο Marco τα άκουσε όλα αυτά από το λαό της χώρας· και είναι αλήθεια ότι ένας από αυτούς τους βασιλείς(Μάγους) ήταν από το Saba? και ο δεύτερος ήταν από τη  Dyava, και ο τρίτος ήταν από το κάστρο.
farsinet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...