Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τον ερχομό του Πατριάρχη των Κοπτών;

Αποτέλεσμα εικόνας για tawadros ii

Επισκέφθηκε,φίλε αρχιμανδρίτη,ο Πατριάρχης των Κοπτών την Εκκλησία της Ελλάδος.Και δεν άνοιξε ρουθούνι.Δεν είχαμε πύρινα κείμενα,δεν διαμαρτυρήθηκε έντονα ο Πειραιώς,δεν έγινε καμιά διαδήλωση.Μόνο κάποια,ήπια,σχόλια στο διαδίκτυο από συνηθισμένους "μαχητές της πίστεως" εκ του καναπέως.
Καμία άλλη αντίδραση.Καμία;Και όμως υπήρξαν φίλε αρχιμανδρίτη!Διαμαρτυρήθηκαν έντονα όλοι οι "αγαπητικοί" του Πάπα και των Προτεσταντών.Γιατί,ρώτησαν με φωνή παραπονιάρικη,δεν κάνατε τα ίδια που κάνατε με τον Πάπα;Γιατί δεν εξεγερθήκατε όπως όταν βλέπετε μια γυναίκα επίσκοπο των Προτεσταντών;Δεν είναι αιρετικοί οι Κόπτες;



Ναι,φίλοι μου.Οι Κόπτες είναι αίρεση(μάλλον σχίσμα πρέπει να είναι αλλά τέλος πάντων,δε θα τα χαλάσουμε εκεί).Και μάλιστα αποσχίστηκαν πολύ νωρίτερα από τους Παπικούς.Υπάρχει όμως μια διαφορά.Οι Κόπτες(και όλοι οι Προχαλκηδόνιοι)δεν προσπάθησαν τόσο επιτακτικά και οργανωμένα να μας αλλάξουν την πίστη και να μας φέρουν στα δικά τους πιστεύω.Παρέμειναν εκκλησία(με την έννοια της οργάνωσής της και των σχέσεων με το κράτος)και δεν έγιναν κρατικός μηχανισμός.Δεν έκαναν ύπουλους προσηλυτισμούς όπως διάφορες προτεσταντικές ομάδες.Δεν έχουν αίμα Ορθοδόξων στα χέρια τους.

Αντίθετα έχουν δοκιμάσει κι αυτοί την αδελφική αγάπη των δυτικών χριστιανών.Ο ασκητισμός παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή τους,όπως και το μαρτύριο.Οι λειτουργίες τους είναι σε γενικές γραμμές απαράλλαχτες κλπ,κλπ.Πολλά τα κοινά μας.Πραγματικά κοινά και όχι στο μυαλό κάποιων κληρικών του Φαναρίου.

Ελπίζω να κατάλαβες,φίλε αρχιμανδρίτη,γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις.Αν και ξέρω,ότι ενώ είσαι φουλ αντιπαπικός,με τους Κόπτες είσαι πιο χαλαρός.Σαν κι εμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...