Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Πρωταθλήτρια σε φυλακίσεις δημοσιογράφων η Τουρκία.


Τουλάχιστον 81 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν στην Τουρκία, όλοι τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πράξεις εναντίον του κράτους, στον απόηχο μιας άνευ προηγουμένου καταστολής που περιέλαβε το κλείσιμο πάνω από 100 μέσων ενημέρωσης , σύμφωνα με την  ειδική έκθεση της Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ ) .
H CPJ βρήκε στην ετήσια απογραφή της δημοσιογράφων που  φυλακίστηκαν σε όλο τον κόσμο ότι  περισσότεροι δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν σε όλο τον κόσμο (259) από ό, τι σε οποιαδήποτε στιγμή, από τότε που η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων άρχισε να διατηρεί λεπτομερή αρχεία το 1990, με την Τουρκία να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου,


Εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστολής που επιταχύνθηκε μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο, η Τουρκία φυλάκισε τουλάχιστον 81 δημοσιογράφους για  την εργασία τους, τον υψηλότερο αριθμό σε οποιαδήποτε χώρα, από κάθε άλλη φορά, σύμφωνα με τα αρχεία της CPJ. Οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορήσει το καθένα από αυτούς τους 81 δημοσιογράφους - και δεκάδες περισσότερους των οποίων τη φυλάκιση το CPJ δεν ήταν σε θέση να συνδέσει άμεσα με τη δημοσιογραφική δουλειά -για  αντι-κρατική δραστηριότητας.
Παγκοσμίως συνολικά 259 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν ως την 1 Δεκεμβρίου, 2016, σε σχέση με τους  199 που βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα σε όλο τον κόσμο το 2015. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ήταν 232 δημοσιογράφοι στη φυλακή το 2012, αναφέρει η έκθεση.
Μετά την Τουρκία, οι χειρότεροι παραβάτες το 2016 είναι η Κίνα, η οποία είχε φυλακίσει τους πιο πολλούς δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια,η  Αίγυπτος, όπου το σύνολο αυξήθηκε ελαφρώς από το 2015,η Ερυθραία, όπου δημοσιογράφοι έχουν από καιρό εξαφανιστεί χωρίς καμία νομική διαδικασία στο σύστημα κράτησης της μυστικοπαθούς χώρας και η Αιθιοπία, όπου η πολύχρονη καταπίεση των ανεξάρτητων δημοσιογράφων έχει ενταθεί  κατά τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...