Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Η αντίσταση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Γενοκτονία των Αρμενίων-Βάλτε στη θέση του ΝΚ την Κύπρο και κάντε παραλληλισμούς


Αποτέλεσμα εικόνας για nagorno karabakh war
panorama.am

Ο διάσημος Αρμένιος-Αμερικανός μυθιστοριογράφος και συγγραφέας 18 μυθιστορημάτων , συμπεριλαμβανομένων των μπεστ σέλερ Midwives και The Sandcastle Girls,Chris Bohjalian, έγραψε  ένα άρθρο γνώμης στην εφημερίδα New York Times για το ταξίδι του στη Δημοκρατία του  Ναγκόρνο Καραμπάχ , με τίτλο «το υπερήφανο προσκύνημα στην πατρίδα μου ". Ο συγγραφέας επισκέφθηκε το χωριό Talish στο Βόρειο Καραμπάχ, τα χαρακώματα που χωρίζουν τις  ένοπλες δυνάμεις του Καραμπάχ από τα Αζέρικα στρατεύματα, παραλληλίζοντας τα με μνήμες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου




Ο συγγραφέας υπενθυμίζει, ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρέθηκε σε πόλεμο νωρίτερα φέτος, όταν το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε όλα την ανατολικά σύνορα τα ξημερώματα  της 2ας Απριλίου, σπάζοντας μια κατάπαυση του πυρός που είχε πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από το 1994.
"Εδώ στο Talish, το χωριό 400 ατόμων χτυπήθηκε  τόσο άσχημα  που σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και οι κάτοικοι μετεγκαταστάθηκαν σε άλλα μέρη της χώρας,"γράφει ο  Bohjalian , προσθέτοντας: «Πήγα εκεί αυτό το καλοκαίρι για τον ίδιο λόγο που επιστρέφω κάθε χρόνο στην Αρμενία και στα απομεινάρια του αρμένικου πολιτισμού που είναι διάσπαρτα σε όλη την ανατολική Τουρκία: Αυτή η γη είναι στο αίμα μου, και οι επισκέψεις μου είναι ένα προσκύνημα. Είμαι ένας Αρμένιος-Αμερικανός, αλλά μόνο στη μέση ηλικία κατάλαβα την κλήση αυτής της αρχαίας γης σε μένα ".
Η ιστορία συνεχίζεται γράφοντας  ότι όταν το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον Απρίλιο, οι δύο πλευρές πολέμησαν τέσσερις ημέρες πριν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός. Ήταν μια σύντομη, βίαιη σύγκρουση που περιελάμβανε άρματα μάχης, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άφησε εκατοντάδες νεκρούς στρατιώτες.
"Στη μάχη στο Talish, Αζέροι στρατιώτες εκτέλεσαν και ακρωτηρίασαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Αρμενίων αμάχων και αποκεφάλισαν έναν συλληφθέντα Αρμένιο στρατιώτη, οδηγώντας  έναν εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Brad Sherman, Δημοκρατικό από την Καλιφόρνια και ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, να ζητήσει μια έρευνα  για το Αζερμπαϊτζάν για εγκλήματα πολέμου ", λέει ο συγγραφέας.
Ο συγγραφέας απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ  είναι «μια δύναμη κατοχής». «Αλλά δεν συντάσσομαι με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ απλώς και μόνο λόγω του DNA μου. Πιστεύω ότι η ιστορία είναι με το μέρος των Αρμενίων », προσθέτει ο μυθιστοριογράφος.
Δίνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή της περιοχής, την διακήρυξη  ανεξαρτησίας του  1991, μετά από πολύχρονη κατοχή του Αζερμπαϊτζάν κατά τη σοβιετική περίοδο,ο  Bohjalian περιγράφει την τωρινή δημοκρατία ως "μία  νεοσύστατη δημοκρατία των 140.000 ανθρώπων, που είναι αντιμέτωπη με  μια πλούσια σε πετρέλαιο δικτατορία με ένα πληθυσμό των 9,5 εκατομμυρίων. Μόνος σύμμαχός τους είναι η Αρμενία, η οποία συχνά είναι η σανίδα σωτηρίας της μικρής δημοκρατίας ". 
«Αφού πέρασα χρόνο με τους ανθρώπους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είναι σαφές για μένα ότι ο μόνος τρόπος για να είναι  το έθνος ποτέ ξανά μέρος του Αζερμπαϊτζάν είναι αν το Αζερμπαϊτζάν το κατακτήσει. Και παρόλο που το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ μεγαλύτερο, δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό μπορεί  ποτέ να συμβεί.Οι  Αρμένιοι ζούσαν σε αυτή τη γη για αιώνες πριν αυτή ενσωματωθεί στο Αζερμπαϊτζάν »,συνεχίζει  ο συγγραφέας, προσθέτοντας το μόνο όπλο που έχει το Αζερμπαϊτζάν σε αυτό τον πόλεμο είναι η υπερηφάνεια. Έχει πετρέλαιο· το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει θάμνους  και  ρόδια.
"Αλλά για τους Αρμένιους είναι ένας αγώνας για επιβίωση. Είναι η διατήρηση ενός τμήματος της πατρίδας μας. Ναι, υποστήκαμε εθνοκάθαρση στο Βαν και την Ανατολία και την Κιλικία - σχεδόν σε  όλη την Τουρκία, εκτός από την Κωνσταντινούπολη - κατά τη διάρκεια της Αρμενικής Γενοκτονίας. Τρεις στους τέσσερις από εμάς συστηματικά εξοντώθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.Και έτσι Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι η κόκκινη γραμμή μας. Είναι ο λόγος που ο  Anton Abkarian έσπευσε στη πρώτη γραμμή  και ο Gegham Grigoryan αντάλλαξε το κοστούμι του για μια στρατιωτική φόρμα. Είναι ο λόγος που αυτή η μικρή χώρα, όσο μικρή  και αν είναι, έχει πάντα αρκετούς  στρατιώτες στα χαρακώματα », καταλήγει ο συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι Μυροφόρες

  Εκείνο τον καιρό, ο Ιωσήφ, ένα αξιοσέβαστο μέλος του συνεδρίου, που καταγόταν από την Αριμαθαία, και περίμενε κι αυτός τη βασιλεία του Θεο...