Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Χιλιάδες Κόπτες διαδήλωσαν στο Κάιρο

presstv.com
Χιλιάδες Αιγύπτιοι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Καΐρου, διαμαρτυρόμενοι στην κυβέρνηση μετά από μια βομβιστική επίθεση σε καθεδρικό ναό Κοπτών της πόλης που σκότωσε πολλούς προσκυνητές.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους και εκατοντάδες από αυτούς συγκεντρώθηκαν κοντά στον καθεδρικό ναό των  Κοπτών που χτυπήθηκε,στην περιοχή Abbasia του Καΐρου την Κυριακή.

Ζήτησαν  δικαιοσύνη για τα θύματα της επίθεσης, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Κυριακής  και σκότωσε τουλάχιστον 25 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.


Ο πρωθυπουργός Sherif Ismail έφτασε στον τόπο της επίθεσης λίγο μετά αφού αυτή έγινε. Θυμωμένοι διαδηλωτές άρχισαν να εξαπολύουν ύβρεις εναντίον του, κατηγορώντας τους αξιωματικούς για αμέλεια.

Ένας διαδηλωτής είπε ότι δεν υπήρχε ασφάλεια στην πύλη της Εκκλησίας, και ότι επιτελικά στελέχη ασφαλείας "ήταν όλα το πρωινό μέσα στο φορτηγό τους", όταν συνέβη η βομβιστική επίθεση.

Η αστυνομία κινήθηκε για να περιορίσει το πλήθος, καθώς ο Ισμαήλ επισκέφθηκε την περιοχή.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «φύγε, φύγε, φύγε»,καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ασφαλείας συνόδευσαν τον  υπουργό Εσωτερικών Τ/ρχη Magdy Ιμπραήμ κατά μήκος ενός δρόμου. Αστυνομικοί  και θωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν στη περιοχή.

"Όσο το αιγυπτιακό αίμα είναι φθηνό, κάτω ο οποιοσδήποτε πρόεδρος," και "Ο λαός  απαιτεί την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι καταδίκασε την επίθεση και υποσχέθηκε δικαιοσύνη. Έχει κηρύξει επίσης τριήμερο πένθος.


"Διαβολική τρομοκρατία διεξάγεται εναντίον Κοπτών και Μουσουλμάνων της χώρας. Η Αίγυπτος θα αναδυθεί ισχυρότερη και πιο ενωμένη από αυτήν την κατάσταση, "είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος  μετά την επίθεση.

Εξόριστοι αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καταδίκασαν επίσης τη βομβιστική επίθεση στην Κοπτική Εκκλησία. Εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν η βομβιστική επίθεση  να προκαλέσει θρησκευτική αναταραχή.

Οι Κόπτες Χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού της Αιγύπτου των 90 εκατομμυρίων.

Η τελευταία μεγάλη επίθεση σε εκκλησία στην Αίγυπτο έλαβε χώρα στην Αλεξάνδρεια εβδομάδες πριν από την έναρξη της εξέγερσης του 2011 και σκότωσε τουλάχιστον 21 ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...