Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ιστορίες της Αγίας Πελαγίας(του χωριού) Α΄





Λοιπόν,τους Δυτικούς γενικά δεν τους πολυσυμπαθώ(-ούσα).Δεν μου αρέσει ο τρόπος ζωής τους,τα πολιτικά τους συστήματα,οι επεμβάσεις τους σε ξένες χώρες,ο ορθολογισμός τους και ένα σωρό άλλα πράγματα.Αλλά σε μερικά πράγματα μας βάζουν όχι απλά τα γυαλιά αλλά τα κιάλια!
Ας ξεκινήσουμε με τα θρησκευτικά.Ο τρόπος που μπαίνουν στην εκκλησία και ο τρόπος που φέρονται.Θυμάμαι πέρσι έκανα εσπερινό(μόνος μου,οι ψάλτες δεν καταδέχονται τις καθημερινές  ακολουθίες).Κάποια στιγμή άκουσα ένα μικρό θόρυβο και σήκωσα το κεφάλι από το Μηναίο.Είδα καμιά δεκαπενταριά Δανούς οι οποίοι δεν ξέρω κι εγώ πόση ώρα είχαν που είχαν μπει χωρίς να κάνουν κιχ!
Πολλές φορές περιμένουν στη πόρτα να τους δώσω άδεια για να μπουν!
Σήμερα,αφού τέλειωσε η Παράκληση,πρόσεξα έναν τύπο να κάθεται στα κεριά και να κλαίει.Ήταν ένας Ρ/καθολικός Ολλανδός ο οποίος μόλις είχε χάσει τον θείο του.Άκουσε την καμπάνα,ήρθε στην Παράκληση και στο τέλος έκατσε να προσευχηθεί για το θείο του.Πραγματικά δεν θυμάμαι πότε είδα Έλληνα να προσεύχεται έτσι τελευταία φορά.Τόσο έντονα και με τέτοια συναίσθηση της μικρότητάς του.Στη Λάρισα νομίζω είχα γνωρίσει κάποιους.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουν την αίσθηση ότι μπαίνουν σε χώρο ιερό και όχι σε καφενέ.Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν αλλά σέβονται απόλυτα ότι κάποιοι άλλοι πιστεύουν.
Το άλλο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι η συμπεριφορά των πιο ηλικιωμένων ζευγαριών.
Βλέπεις ζευγάρια 60-70 ετών να περπατάνε χέρι-χέρι,πράγμα αδιανόητο για τους ντόπιους οι οποίοι είτε κοροϊδεύουν είτε ζηλεύουν.Βρε!Κρατηθείτε χέρι με χέρι!Μη ντρέπεστε!
Και κάτι τελευταίο που παρατήρησα στην παραλία.Τα παντρεμένα ζευγάρια Ελλήνων,στην πλειοψηφία τους,δεν διασκεδάζουν.Δεν παίζουν.Δεν βουτάνε ο ένας τον άλλο,δεν πετάνε νερά δεν...δεν...Πολύ σφιχτοί και στεγνοί έχουμε γίνει.Όλο πόζα,ύφος και ιδέα.
Το δείγμα είναι μικρό βέβαια και ελπίζω να μην είναι γενικότερη κατάσταση.

8 σχόλια:

  1. παπα-Κώστα

    συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου. Έχω ζήσει ξένους και στα εξωτερικά και βλέπω το ΕΠΙΠΕΔΟ της συμπεριφοράς τους, που εδώ εμείς ούτε κατά φαντασίαν ΔΕΝ μπορούμε να προσεγγίσουμε και ας παριστάνουμε ότι είμαστε καλλιεργημένοι και θρησκευόμενοι...χαχα...

    Τα ηλικιωμένα ζευγάρια που πάνε χέρι χέρι, αν τα δουν στην Ελλάδα και είναι Έλληνες θα τα λιθοβολήσουν.

    Μιλάμε είναι ΤΟΣΟ φθονεροί οι συμπατριώτες μας, όταν βλέπουν θερμή αγάπη ΣΥΖΥΓΩΝ.

    ΔΕΝ το αντέχουν. Επειδή οι ίδιοι το στερούνται, ίσως.

    Προσωπικά πάντως, ούτε τα παιδιά μου δεν φιλούσα δημόσια όταν ήταν μικρά, στα πάρκα διότι είχα τότε μια..φίλη που επειδή δεν μπορούσε να τεκνογονήσει φθονούσε αφόρητα τους άλλους.. Και οταν έβλεπε έγκυο γυναίκα την καταριόταν μέσα της: ¨μπα που να πέσεις μωρή να σπάσεις το λαιμό σου και συ και το παιδι που έχεις μέσα σου"...Ήταν τρομερή αυτή η όμορφη κοπέλα. Με είχε κάνει να τρομάξω. Βασικά ήταν και δαιμονισμένη (εκτός των άλλων) αλλά αυτό αποτελεί καλό θέμα για μια προσεχή ...ανάρτηση!

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με την αγάπη των συζύγων είναι ένα θέμα τεράστιο.Έχω τελέσει περίπου 150 γάμους.Ζήτημα είναι να "έβλεπες" την αγάπη μεταξύ των ζευγαριών σε 10-20 περιπτώσεις.Γιατί παντρεύονται τότε;Νέοι άνθρωποι.

      Έχω δει κι εγώ ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν να σκληραίνουν πολύ.Άσχημο πράγμα.Ίσως φταίει ότι και σαν κοινωνία το έχουμε κάνει βραχνά.Το τι αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι,που δεν έκανε παιδιά,από τα πεθερικά,συγγενείς,γνωστούς,δεν περιγράφεται.
      Ε,πώς να μην τους χορέψει ο διάβολος μετά;

      Διαγραφή
  2. παπα-Κώστα μου
    ίσως οι περισσότεροι να παντρεύονται για οικονομικούς λογους βολέματος
    ή για να κάνουν παιδιά. Προσωπικά παντρεύτηκα από Έρωτα. Και είχαμε συμφωνήσει ότι ΑΝ δεν μας έδινε ο Θεός παιδιά ΔΕΝ θα κάναμε την παραμικρή εξέταση διότι ΔΕΝ θέλαμε να μάθουμε ποιος "φταίει" επειδή φοβούμασταν ότι αν μάθουμε ποιος "φταίει" που δεν κάναμε παιδιά, φοβούμασταν ότι θα ψυχραινόταν η αγάπη μας...
    ;-)
    Για μας, μετά το Θεό, η μεταξύ μας Αγάπη ήταν και παραμένει το υπέρτατο επίγειο αγαθό! Τόσο αγαθιάρηδες, αμφότεροι....

    Και ο Θεός μας χάρισε και λατρεμένα παιδιά..
    Τον ευχαριστώ για ΟΛΑ.

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα να παντρεύεσαι για οικονομικούς λόγους το 2015;Να παντρεύεσαι για κοινωνική καταξίωση(το έχω ακούσει κι αυτό);Αν δεν παντρεύεσαι από έρωτα μην παντρεύεσαι καθόλου.Δυστυχεί όλη η οικογένεια μετά.
    Εμείς όταν παντρευτήκαμε είχαμε αποφασίσει ότι αν δεν μπορούσαμε να κάνουμε παιδιά θα υιοθετούσαμε.Τι να το κάνω το ποιος φταίει;Και μπορείς να πεις ότι φταίει κάποιος;

    Τώρα που το θυμήθηκα!Παλιά τα μεγαλύτερα ζευγάρια δεν περπατούσαν πιασμένα χέρι-χέρι αλλά αγκαζέ.Γιατί κόπηκε και αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε παπα-Κώστα τι πας και θυμάσαι!
    ;-)
    Μωρέ ενα βιβλίο πρέπει να γράψει κάποιος γι αυτό το ¨αγκαζέ¨των παλιών
    ζευγαριών...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Y.Γ. Ειδικά το 2015 γίνονται γάμοι από ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ..ας είναι καλά η Πτωχευση του κράτους και ποιος την αντέχει;

    και επίσης θυμήθηκα ότι ισχύει πως ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο παπάς την Εκκλησία, από το δεύτερο χρόνο και μετά ...ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ τον παπά..

    ΙΣΧΥΕΙ χίλια τα εκατό...ΔΥΣΤΥΧΩΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Xίλια τα εκατό...ε; Φοβερό ποσοστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό που θίγει,με μια δόση υπερβολής,ο σχολιαστής των 4:34 είναι το μεγάλο πρόβλημα της εξοικείωσης.Ο ιερέας μπαινοβγαίνοντας συνεχώς στο ιερό,χάνει την αίσθηση της ιερότητας του χώρου.Και αλλάζει αναλόγως και τη συμπεριφορά του.Δεν ξέρω πως αντιμετωπίζεται κάτι τέτοιο.Πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...